Odoraș.

Odoraș.

Akadika 1+1 cadou

Top 6 cele mai utile cărți pentru părinți

Top 6 cele mai utile cărți pentru părinți

Cărțile mereu au fost surse foarte bune de informare, inclusive pentru creșterea și educarea corectă a copiilor. Vă propunem mai jos un top din 6 cărți în care părinții vor găsi informații foarte utile.

Ghidul pentru alăptare – dr. Jack Newman

Alăptarea fără durere și fără stres nu este un mit, ne demonstrează în cartea sa „Ghidul pentru alăptare” cercetătorul în domeniul lactației și pediatrul de renume mondial Jack Newman. Lucrarea s-a recomandat drept o bună unealtă pentru a începe lactația ușor și fără probleme, dar și un sprijin real pentru mamele care se confruntă cu dificultăți precum:
– poziționarea corectă la sân
– cantitatea de lapte pe care copilul o primește de la mamă,
– durerile care pot apărea la începutul alăptării,
– alăptarea prematurilor sau copiilor cu nevoi speciale,
– colicii bebelușului.

Nu în ultimul rând, cartea reprezintă un excelent ghid pentru tați, principalul sprijin al mamelor. Prin informațiile sintetizate din cercetările ultimilor ani, lucrarea este utilă și pentru pediatri, neonatologi, medici de familie care sunt în relație directă cu mamele la început de drum.

 

Diversificarea naturală – Gill Rapley şi Tracey Murkett

Diversificarea este, după alăptare, o altă piatră de încercare pentru părinți. Odată cu ea se pun bazele preferințelor alimentare ale copilului. Acum, cu acești prim pași, deschidem portița către un întreg univers de gusturi, texturi arome și cu cât este mai bogat, cu atât ne asigurăm că vom crește un adult sănătos. Inițierea în acest demers este făcută cu blândețe de Gill Rapley şi Tracey Murkett doi experți cu greutate și deschizătoare de drumuri în domeniul autodiversificării.

Autodiversificarea s-a dovedit eficientă pentru mulți păriți deoarece îi eliberează de stresul de a găti mese separate, piureuri de consistențe variabile, de a se plimba cu lingurița după copil prin casă și de a-l încuraja să mănânce „pentru mama, pentru tata, bunica, vecina”. Cartea oferă mai întâi de toate curaj părinților de a așeza copilul la masă alături de ei, chiar din primele zile ale diversificării și de a-l lăsa să aleagă singur ceea ce îi face cu ochiul. Pentru aceasta, în carte veți găsi și recomandări de meniuri potrivite vârstei copilului, dar și sfaturi pentru a dezvolta coordonarea ochi-mână, capacitatea de a mesteca a copilului și dexteritatea.

 

Părinți liniștiți, copii fericiți – Laura Markham

Nu, titlul cărții nu este o utopie, ci poate fi realitate. Este o carte care ajută părinții să fie în armonie cu ei înșiși mai întâi, pentru a putea răspunde cât se poate de bine nevoilor copiilor lor, căci nu poți umple un vas din propriul gol. Astfel, lucrarea poate fi văzută nu doar ca o carte de parenting, ci și de dezvoltare personală pentru că sprijină părinții în a se autoregla emoțional și abia apoi de a se conecta cu copiii. În același timp, nu este o carte care să te lase cu senzația că ceva trebuie ”reparat” la părinți ca să poată crește copii echilibrați, că relația părinte copil, cu doar câteva mici ajustări făcute conștient, poate deveni mai armonioasă.

Ce vei afla din ”Părinți liniștiți, copii fericiți”:
– Cum ne reglăm propriile emoții, pentru a face făță eficient trăirilor copilului
– Cum să ne conectăm cu copiii noștri, pentru a crește adulți echilibrați
– Autoreglarea emoțională este posibilă și pentru copii. Cum o atingem?

Autoarea Laura Markham este expertul de parenting numărul unu al Americii, fondator al paginii AhaParenting.com şi doctor în psihologie infantilă.

 

Părinți liniștiți, frați fericiți – Laura Markham

Odată cu anunțarea venirii celui de al doilea copil, nu ai cum, ca părinte, să nu te întrebi cum să îți ajuți copilul cel mare să accepte venirea unui nou membru în familie. Mai ales că un bebeluș acaparează o bună parte din timpul, energia și atenția părinților. Cartea „Părinți liniștiți, frați fericiți” semnată de psihologul Laura Markham oferă mult mai mult decât răspuns la această întrebare. Întâi de toate, pregătește părintele pentru noua dinamică în familie. Apoi oferă ghidaje pentru a implica copilul mai mare și a-l face astfel să se simtă în continuare important, iubit și dorit.

De asemenea, foarte important, cartea oferă sfaturi ușor de aplicat pentru a consolida relația între frați. Este, probabil partea cu cel mai mare impact pe termen lung, pentru că la început se clădesc bazele unei relații care va dura mulți ani după ce noi, părinții, nu vom mai fi și ne dorim ca legătura între frați să fie una trainică, bazată pe încredere, sprijin și iubire.

 

Parenting necondiționat – Alfie Kohn

Cartea „Parenting necondiționat” a ajutat până acum numeroși părinți din întreaga lume să reevalueze stilul de parenting asimilat natural de la părinți și să înlocuiească metodele învechite cu tehnici non-violente, care țin cont de nevoile copilului și de ritmurile lui de dezvoltare și se bazează pe cele mai recente descoperiri în psihologie.

Termeni precum iubire necondiționată, educație fără recompense și fără pedepse, tratarea copilului cu respect au ajuns la urechile multor părinți. Cartea pune ordine în toate aceste noțiuni și oferă ghidaje practice pentru a dezvolta conștient o relație fără condiționări cu propriul copil. Roadele acestui tip de parenting vor putea fi culese și foarte rapid, dar cel mai mare impact se va vedea pe termen lung, când copilul de azi va deveni un adult sigur pe sine, independent și conștient.

 

Pedepsiți prin recompense – Alfie Kohn

Lucrarea pune pe picior de egalitate recompensa și pedeapsa ambele fiind niște pârghii de manipulare a comportamentului. Deoarece copiii noștri cresc într-un mediu în care atât pedeapsa, cât și recompensa sunt foarte prezente, cartea ajută părinții să conștientizeze efectele lor nocive și să le înlocuiască cu motivații intrinseci. La baza cărții stau zeci de studii care arată că motivatorii extrinseci, inclusiv nota 10, uneori lauda şi alte recompense, nu sunt doar ineficienţi pe termen lung, dar sunt și contraproductivi în ceea ce privește lucrurile care ne preocupă cel mai mult: dorinţa de a învăţa, angajamentul faţă de valorile bune etc. Nu în ultimul rând, cartea se citește ușor și este plină de exemple din viața de zi cu zi, prezentate cu umor.

 

 

Sursa: totuldespremame.ro; mariabader.com

Share:

Articole recomandate