Mersul cu picioarele goale stimulează inteligența copiilor

Mersul cu picioarele goale stimulează inteligența copiilor

Un studiu efectuat de experții de la Universitatea Complutense din Madrid a constatat că mersul frecvent cu picioarele goale, în copilarie, stimulează maturarea unor funcții cognitive, îmbunătățind astfel performanța intelectuală. În practică, cei mici care stau mai mult desculți se maturizează mai repede în comparație cu copiii care poartă întotdeauna încălțăminte.

Oamenii de știință susțin că acest lucru se datorează contactului direct al picioarelor cu solul, un mecanism natural care favorizează transmiterea informațiilor proprioceptive către cerebel, de unde participă diferite căi aferente care intervin în controlul echilibrului și menținerea posturii. Este modul creierului de a cunoaște în orice moment pozițiile tuturor părților corpului, precum și direcția și viteza mișcărilor.

Acesta nu este singurul studiu care evidențiază avantajele de a merge desculț. O altă cercetare, realizată la Universitatea din Bournemouth, a constatat că studenții care stau desculți în clasă au o performanță mai bună, comparativ cu cei care poartă pantofi.

Pentru a ajunge la aceste rezultate, cercetatorii au analizat mii de copii din 25 de țări, pe o perioadă de peste 10 ani. Experții au constatat că, atunci când elevii și-au scos pantofii pentru a sta în clasă, au fost mai interesați de ce predau profesorii, mai dispuși să participe la activități școlare și au avut tendința de a ajunge mai devreme și de a pleca mai târziu, un semn de motivație.

Experții cred că acest lucru se datorează faptului că scoaterea pantofilor îi face pe copii „să se simtă ca acasă” și să se relaxeze, să fie deschiși la învățat, să rețină mai repede și să obțină note mai bune.

Alte avantaje de a lasă copiii să stea desculți cel puțin acasă:

1. Ajută la dezvoltarea picioarelor

S-a demonstrat că utilizarea timpurie și continuă a încălțămintei împiedică dezvoltarea corectâă a degetelor de la picioare, afectând în același timp banda naturală și scurtează mușchii și tendoanele picioarelor. Mersul desculț le permite picioarelor să crească într-un mod sănătos, având un efect favorabil asupra stabilității și dezvoltării motorii a copiilor.

2. Îmbunătățirea poziției corpului

Folosirea pantofilor de la o vârstă fragedă poate afecta poziția naturală a coloanei vertebrale, crescând riscul apariției modificărilor posturale pe termen lung. Această problemă poate fi impiedicată prin mersul cu picioarele goale, astfel încât copiii nu trebuie să-și coboare capul pentru a vedea pe unde merg, ceea ce favorizează dezvoltarea corespunzătoare a coloanei vertebrale.

3. Stimulează emoțiile pozitive

S-a dovedit că mersul cu picioarele goale este un exercițiu excelent pentru eliberarea tensiunilor și promovarea relaxării. De asemenea, stimulează sentimentul de libertate, ceea ce îi face pe copii mai deschiși la experiențele care îi înconjoară și se simt mai încrezători.

 

Sursa: copilul.ro; lastworldnews.ru

Adaugă comentariu