Premieră medicală în Moldova! Un copil cu aritmie tratat definitiv, fără bisturiu la Spitalul Internațional Medpark
- 2019-04-09
- 2949
O fetiță de 10 ani din raionul Nisporeni, diagnosticată cu sindromul Wolff-Parkinson-White (o formă înnăscuta de aritmie), a devenit primul copil din Moldova tratat cu succes acasă, prin metoda ablației. Intervenția a fost realizată de echipa de cardiologi de la Spitalul Internațional Medpark, care au lucrat cot la cot cu Tevfik Karagoz, un profesor emerit din Turcia. Procedura s-a desfășurat fără bisturiu și a durat doar o oră.
În țara noastră, până acum, tratamentul intervențional definitiv al aritmiei prin ablație era posibil doar la adulți, Medpark fiind prima instituție medicală din țară, care a început să ofere asemenea servicii. Copiii din Moldova, diagnosticați cu tahicardie paroxistică supraventriculară, erau nevoiți fie să plece peste hotare pentru a beneficia de o intervenţie care i-ar trata definitiv, fie să urmeze un tratament medicamentos pe viață. Asta pentru că în țara noastră nu existau specialiști pentru efectuarea ablației la copii.
Pornind de la faptul că aritmiile sunt o consecință a dereglării circuitului de impulsuri electrice care contractă mușchiul cardiac, medicina modernă a inventat ABLAȚIA – o procedură minim invazivă care poate înlătura „pana de curent” de la nivelul inimii prin energie de radiofrecvență (ardere) sau crioenergie (înghețare). Ablația aritmiei cardiace este o tehnică care a revoluționat tratamentul tulburărilor de ritm cardiac, fiind în prezent utilizată ca terapie de primă linie în managementul tahiaritmiilor supraventriculare.
Mihail Tașnic, cardiolog intervenționist, Spitalul Internațional Medpark: „Sindromul WPW este o malformație congenitală a circuitului electric cardiac, manifestată prin episoade de tahicardie, adică bătăi rapide ale inimii, cauzate de conducerea electrică anormală la nivelul inimii, popular vorbind - scurtcircuit. În cazul pacientei noastre era vorba de circa 200 de bătăi pe minut, față de norma de 70-100 bătăi pe minut. Aceste accese surveneau spontan, chiar dacă pacienta era pe tratament medicamentos, și îi provocau dispnee, palpitații ce puteau dura secunde, minute sau ore. Astfel pacienta era nevoita sa limiteze efortul fizic, joaca, din cauza acceselor care puteau debuta în orice moment.”
Timpul se scurgea în defavoarea copilei, numărul de accese crescând ca frecvență și intensitate. Pacienta a fost consultată inclusiv peste hotare cu privire la ablația aritmiei, dar aflând că intervenția poate fi efectuată în Moldova, s-a încredințat specialiștilor Medpark.
Nadejda, mama pacientei: „Noi nu eram dispuși să acceptăm o viață dependentă de pastile pentru că asta înseamnă un șir de limitări și disconfort - asta nu este o viață normală. Știam că la Medpark ablația se efectuează doar în cazul adulților. Fetița mea avea nevoie de aceeași procedură, așa că am decis să mă consult cu cardiologii de acolo, în speranța că ni se va oferi o soluție aici, acasă. Nu-mi venea să cred când am auzit că s-ar putea ca fiica mea să fie operată de medicii de la Medpark, sub îndrumarea unui specialist de peste hotare, care vine în Moldova special pentru noi. A fost anume acea șansă unică, care a salvat viața fetiței mele.”
După ce copilei i s-a administrat anestezia generală (spre deosebire de maturi, la copii ablaţia se efectuează sub anestezie generală, pentru a le asigura confortul și nivelul de relaxare necesar), electrofiziologul a introdus, printr-un vas de la nivelul coapsei, un cateter în camerele inimii, cu ajutorul căruia a distrus calea accesorie ce provoca aritmia. Procedura de ablație a aritmiei cardiace a durat doar o oră, iar fetița a plecat acasă a doua zi, fără cicatrici, fără durere postoperatorie și fără nevoia de recuperare. Astăzi copila nu mai necesită tratament medicamentos, nu are nicio restricţie și se consideră un copil sănătos.
Tratamentul electrofiziologic al tulburărilor de ritm se încadrează în Aritmologie și Electrofiziologie, o ramură revoluţionară a cardiologiei, intens dezvoltată în cadrul Spitalului Internaţional Medpark. Printre alte proceduri de ultimă generaţie pentru menţinerea ritmului cardiac, disponibile la Medpark, se numără implantul de stimulator cardiac permanent (pacemaker), de dispozitiv de resincronizare cardiacă (CRT) și de cardioverter-defibrilator (ICD), recomandat în cazul aritmiilor letale, maligne.
Centrul Sănătatea Inimii Medpark este singurul centru din Republica Moldova care cuprinde sub același acoperiș un departament consultativ şi staţionar, cardiologie intervenţională și cardiochirurgie. Astfel, pacienţii cardiaci beneficiază de toată gama de asistenţă medicală pentru bolile de inimă, de infrastructură modernă și de expertiza unei echipe de medici profesioniști cu experienţă internaţională. De la fondarea Centrului, cardiologii intervenționiști și cardiochirurgii Medpark au efectuat peste 7000 de intervenţii pe cord deschis și minim invazive.