Reguli pe vârste cum să-i oferim apă copilului
- 2019-01-10
- 45135
Fără apă suficientă, organismul uman nu poate funcţiona corect şi apar dezechilibre. Metabolismul funcţionează datorită apei. La naştere, corpul uman conţine circa 72% apă, ajungând la maturitate să conţină circa 60% apă. Odată cu debutul unei noi vieţi, apar primele întrebări despre hidratare. Cele mai frecvente întrebări pe care le au proaspetele mame sună cam aşa: „De câtă apă are nevoie copilul meu?”şi „Care apă este cea mai potrivită pentru alimentaţia copiilor?”.
Multe femei care şi-au alăptat la sân bebeluşii au recunoscut că pentru prima oară în viaţă au băut cantităţi mari de apă datorită senzaţiei de sete puternică ce se instalează odată ce bebeluşul începe să sugă. Unele dintre cele mai adresate întrebări despre nou-născut în primele 6 luni de viaţă sunt: „Îi dăm sau nu apă?”, „Îi dăm sau nu apă atunci când este caniculă?”, „Ce calităţi trebuie să aibă apa perfectă pentru hidratarea şi prepararea hranei unui bebeluş?”
Fără apă de la 0 la 6 luni
Conform Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii nu este permis să le dăm apă bebeluşilor exclusiv alăptaţi la sân în primele 6 luni de viaţă, nici măcar atunci când afară este caniculă. Aportul de apă în primele 6 luni din viaţă le creşte riscul de diaree şi riscul de malnutriţie. Apa poate conţine diverşi agenţi, care pot duce la îmbolnăvirea copilului. Dacă un bebeluş primeşte apă va suge mai puţin şi asta poate duce din nou la malnutriţie, de asemenea, şi cantitatea de lapte produsă de mamă poate scădea.
Laptele de mamă conţine mai mult de 80% apă. Înainte de împlinirea vârstei de 6 luni, nici măcar bebeluşii din zonele calde ale planetei nu au nevoie de apă. Una dintre cele mai cunoscute campanii ale Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii spune că în primele 6 luni de viaţă se recomandă exclusiv laptele matern. Un copil este considerat exclusiv alăptat atunci când primeşte doar lapte matern, fără mâncare adiţională sau apă. Excepţie fac soluţiile de rehidratare (în caz de nevoie), picături, vitamine, minerale prescrise de doctorul pediatru. Laptele matern îi oferă noului membru al familiei hrana şi apa de care are nevoie şi îl protejează de infecţii.
Apa previne constipaţia când începe diversificarea alimentaţiei
După vârsta de 6 luni, când începe diversificarea alimentaţiei conform recomandărilor Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii, este necesar să adăugaţi câte puţină apă cu conţinut cât mai mic de nitraţi, potrivită bebeluşilor, în dieta acestora, pentru a evita constipaţia. Atât timp cât mama alăptează copilul, acesta este hidratat. Pe măsură ce se dezvoltă, aportul de hrană şi de lichide consumate creşte.
Ce cantităţi de lichide trebuie să consume un copil mic?
Regula pediatrilor spune aşa: 1000 ml lichide până în 10 kg plus 50 ml pentru fiecare kilogram peste 10 kg, până când copilul ajunge la o greutate de 20 kg. Lichidele recomandate pentru copil sunt: lapte matern sau lapte formulă, fructe şi legume (şi acestea conţin apă), sucuri naturale, ciorbe, supe şi apă cu un conţinut cât mai mic în nitraţi.
Ce caracteristici trebuie să aibă apa pentru bebeluşi şi copii mici:
- să fie slabă în conţinutul de sodiu (mai mic de 20 mg/l);
- să fie slab mineralizată – conţinutul de săruri minerale, calculat ca reziduu fix total, nu este mai mare de 500 mg/l;
- să fie testată clinic;
- conţinutul în fluoruri să fie mai mic de 1,5 mg/l;
- conţinutul de nitraţi să fie mai mic de 50 mg/l.
Ce se întâmplă când suntem deshidrataţi?
Apar dureri de cap, migrene, dureri musculare. Copiii trebuie hidrataţi corect. Ei sunt mult mai activi din punct de vedere fizic decât adulţii. Se joacă mereu, aleargă, transpiră. De mici trebuie obişnuiţi să bea apă, să consume supe, ciorbe proaspete, să mănânce fructe şi legume, să bea sucuri proaspete din fructe şi legume. Copiilor le este interzis cu desăvârşire să consume băuturi carbogazoase, care conţin cofeină, din cauza stării de agitaţie pe care o poate da aceasta, dar şi din cauza faptului că deshidratează - cofeina accelerează eliminarea apei din corp.
De asemenea, culoarea urinei este un indicator al nivelului de hidratare (suntem hidrataţi corect atunci când urina este de culoare deschisă, spre incoloră). Cât de des mergem la toaletă sau câte scutece udă un sugar ori copil mic sunt alţi indicatori ai nivelului de hidratare al organismului. Un adult sănătos care se hidratează corect urinează în medie de 6-8 ori pe zi. Un sugar sau copil mic sănătos şi hidratat corect udă în medie 5 sau 6 scutece pe zi.
Sursa: csid.ro; wday.ru