Procesul de alăptare și importanța acestuia pentru copil
- 2023-02-10
- 2139
Perioada post - partum este o perioadă frumoasă, interesantă, dar și cu multe provocări psihologice și fizice pentru orice femeie. Venirea pe lume a celui mic este umbrită, în peste 50% din cazuri de stări de anxietate și schimbări de dispoziție, îndeosebi în perioada de alăptare. Femeile au tendința de a crede că maternitatea este o stare care nu necesită perfecționare, însă alăptarea, poate deveni un proces magic, intim, firesc doar după ce sunt excluse durerile, fricile și greșelile. Despre procesul de alăptare și cele mai frecvente probleme care apar în această perioadă ne-a vorbit asistentul superior, Olga Gutium.
- Există în societate un mit care spune că alăptarea este un instinct, și profesia oficială de consultant în alăptare nu există în Moldova. De ce este necesar ca femeile să se adreseze la un astfel de specialist?
- Alăptarea conține o mulțime de lucruri care trebuiesc știute. Calea mea profesională și în general decizia de a schimba parcursul profesional a început de la ideea că mămicile au nevoie de un consultant în alăptare. Atât de multe femei au nevoie de ajutor și, de fapt, nimeni nu îl oferă, deoarece pediatrul se ocupă de sănătatea copilului, obstetrician-ginecolog - de sănătatea femeii, iar sânul și alăptarea în sine rămâne să atârne undeva în aer. Uneori petrec câte o oră și jumătate - două ore la consultări ca să punem cu mămica la punct acest proces de la început și pînă la sfîrșit. Mămica are nevoie de un consultant în alăptare pentru a scăpa de frici, de ideea că ea nu este destul de bună, și în general aproape toate femeile cu unele excepții pot alăpta dacă le ajută un specialist.
- Pe lângă consultant în alăptare sunteți și mamă a trei copii care ajută și ale mămici la rândul lor prin toate procesele care apar. De ce este important procesul de alăptare pentru copii?
- Conform OMS, alăptarea trebuie să fie până la 2 ani, iar mai mult după dorința și posibilitatea mamei și a copilului, deci nu există o vârstă limită în care este inutilă alăptarea, totul este individual. Cât despre beneficii, alăptatul este normal și reprezintă un proces firesc, precum mergem cu picioarele, astfel și alăptarea este o alimentație naturală, iar laptele praf nu conține elemente vii precum anticorpi, imunoglobuline și enzime.
-Care este starea femeilor după aceste consultări?
- Multe femei au trecut ușor peste depresia post-natală, ele se simt mai încrezute și pot face mai ușor acea conexiune dintre mamă și copil. Zâmbetele mamelor care au reușit sunt motivația mea. Eu sunt sigură că fiecare mamă este mamă perfectă pentru copilul său. De aceea, atât în timpul seminariilor cât și pe parcursul consultațiilor individuale, eu mereu le spun mamelor că nu există situații fără rezolvare de vreme ce există implicare și dorință. Astfel, starea femeilor se schimbă, ele însăși își doresc o schimbare, sunt motivate și văd lumina de la capătul tunelului.
- Ce influență are alimentația asupra laptelui matern?
- Producția laptelui matern este un proces hormonal, iar cantitatea de lapte, de asemenea depinde de hormoni, și mai cu seamă este vorba despre oxitocină și prolactină. Astfel, alimentele și băutura consumată nu pot influența asupra nivelului vreunuia dintre acești hormoni.
- În curând începe postul. Cum influențează postul procesul de lactație?
- Laptele se produce în glandele mamare, din elemente de sânge și limfă, sub influența directă a hormonilor. Alimentația mamei nu influențează asupra volumului de lapte, cu condiția că organismul mamei nu este suprasolicitat.
- Din cele menționate de dvs. înțelegem că o mamă poate ține post sau respecta o anumită dietă, totuși ea are nevoie de energie. De câte calorii are nevoie o mamă care alaptează pe parcursul zilei?
- Pe parcursul unei zile, mama are nevoie de un aport energetic nu mai mic de 1500 de calorii. Mama poate să mănânce mai puțin, dar cu condiția că alimentele să fie diverse și să conțină vitaminele și elementele necesare. La fel trebuie să menționez că postul nu este indicat pentru o mămică care are un copil de 6 luni și consumă exclusiv lapte, îndată ce copii cresc, atunci mama poate să țină post mult mai ușor.
- Primele săptămâni de alăptare sunt o provocare pe mame. Cum înțelegem când trebuie să punem copilul la sân?
- În primul rând punem copilul la sân nu după ore, sau după instrucțiuni, dar după cererea copilului. Sânul mamei pentru copil este cel mai sigur loc, indiferent că îi este foame, sete, sau vrea să se relaxeze. Îndată ce copilul primește sânul, el își satisface toate necesitățile lui. Când vorbim despre alăptarea la cerere, avem invidere nu mai puțin de 12 ori pe zi deoarece dacă copilul este alăptat mai puțin, apare riscul ca el să nu adauge în greutate și lactația să scadă. Copilul cere sânul când mișcă buzele, scoate limbuța afară, la orice sunet puteți să puneți copilul la sân deoarece dacă îl veți pune la sân când el este deja agitat, atașarea corectă nu va fi tocmai corectă.
- Care sunt regulile de bază în procesul de atașare corectă a copilului la sân?
- În primul rând, copilul trebuie să fie poziționat cu fața și cu tot corpul către mama, bărbia bebelușului trebuie să atingă sânul, buza de jos trebuie să fie răsfrântă, semn că a reușit să prindă în gură o mare parte din mamelon. Bărbia și obrăjorii so fie lipiți la sân, gurița să fie larg deschisă, și cel mai important este să-ți îndrepți copilul la sân, și nu sânul către copil.
- Spre final, care sunt semnele unei atașări eficiente a copilului la sân?
- În primul rând nu sunt dureri, de la copil se aude doar cum înghite, dar în mod normal nu trebuie să persiste alte sunete și după alăptare mamelonul este alungit și rotund, ceea ce înseamnă că cu atașarea este totul bine. Femeile trebuie să aibă încredere în ele și în propriu corp.
Vă mulțumesc!
Sursa foto: DOC.ro (fotografie simbol)