Vezi ce sporturi îi sunt interzise copilului tău
- 2016-09-23
- 9284
Deseori auzim despre efectele miraculoase ale sportului asupra copiilor. Trebuie să ştim însă că sportul poate avea şi efecte negative asupra celor mici, dacă nu ţinem cont de afecţiunile pe care le au.
Înainte de a vă înscrie copilul la vreo activitate sportivă, trebuie să mergeţi cu el şi la un medic. Care sunt contraindicaţiile sportului, în funcţie de afecţiunile copiilor, ne-a spus kinetoterapeutul Anatolie Emelianov, şeful departamentului de Pediatrie al Centrului de reabilitare medicală Neokinetica.
Afecțiuni ortopedice sau neurologice
Boala oaselor fragile (osteoporoza) - sunt contraindicate sporturile precum luptele, artele marţiale, adică jocurile ce presupun contact direct. Din cauza densităţii osoase scăzute, este interzisă și gimnastica, căci presupune un risc înalt de traumă.
Picior plat şi spate plat - sunt contraindicate sporturile precum baschet şi volei, adică jocurile care implică sărituri, deoarece dispare funcţia de amortizare, prin turtirea bolţilor plantare şi ştergerea curburile fiziologice.
Cifoza (deformare a coloanei vertebrale) - dintre sporturile contraindicate sunt boxul şi ridicarea greutăţilor, poziţiile primite în aceste sporturi, predispun la afecţiuni şi mai mari ale coloanei vertebrale.
Hiperlodoza (curbarea în exces a coloanei vertebrale) – contraindicat este water polo, deoarece în timpul aruncării mingii, are loc extensia exagerată a coloanei vertebrale, care contribue la creşterea lordozei.
Genuvarum şi boala Blount (deviație a piciorușelor) - este contraindicat fotbalul, deoarece mişcările utilizate (pasa mingii) duc la o incurbare laterală şi mai mare a membrelor inferioare.
Osgood schlatter (o inflamație a genunchiului) - sunt interzise luptele, deoarece multe procedee necesită poziţia pe genunchi, ceea ce va provoca durere şi chiar microtraumatisme.
Displazia coxofemurală/coxovalga (displazie de șold) - sunt contraindicate dansurile, deoarece în timpul dansului, sunt suprasolicitate articulaţiile coxofemurale şi ale genunchiului și pot interveni complicaţii.
Alte afecțiuni și sporturi contraindicate
Mai jos întâlniţi şi alte sporturi contraindicate, în dependență de afecţiunile copiilor, potrivit bonaonline.ro
Fotbal, volei, baschet
La aceste tipuri de sport strict interzis au copiii cu următoarele boli: picior plat, instabilitatea vertebrelor cervicale, ulcer gastric sau ulcer duodenal, miopie și astm bronșic.
În cazul altor afecțiuni, cum ar fi diabetul zaharat sau bolile de inimă, copiii pot practica fotbalul, baschetul sau voleiul, însă nu la capacitate maximă, doar 50-60% din norma întreagă.
Gimnastică ritmică
La gimnastică ritmică nu au voie copiii care au probleme cu vederea sau suferă de deviații patologice ale coloanei vertebrale.
Călărie
Lecțiile de călărie sunt contraindicate pentru copiii cu astm, forme acute ale unor boli (în special cardiovasculare, neurologice sau psihice), osteoporoză, boli de rinichi, fragilitate a oaselor. În cazul în care cel mic a suferit anumite traume, spuneți-i antrenorului despre ce este vorba.
Înot
Înotul este interzis copiilor care suferă de boli de piele, răni deschise, boli ale tractului respirator superior sau infecții oculare. Contraindicații există și în cazul copiilor care au tuberculoză într-o formă activă, ulcer peptic, ulcer duodenal sau boli de inimă în fază acută.
Tenis
Tenisul de masă poate fi practicat de orice copil fără a exista contraindicații. În ceea ce privește tenisul de câmp – acesta nu este recomandat copiilor cu instabilitate a vertebrelor cervicale, copiilor care au picior plat, miopie, ulcer gastric sau ulcer duodenal.
Recomandări
Kinetoterapeutul Anatolie Emelianov precizează că afecţiunile la copii sunt specifice şi foarte individuale, de aceea, este bine ca înainte de a vă înscrie copilul la vreun club de sport, să țineți cont și de părerea medicului personal.
Medicul recomandă copiilor cu afecțiuni ortopedice sau neurologice, în primul rând, kinetoterapia sau hidrokinetoterapia, care sunt terapii prin mișcare. După rezolvarea problemelor sau stabilizarea lor, se recomandă, în scopul profilaxiei, înotul, sub supravegherea și îndrumarea kinetoterapeutului sau a instructorului. Copiilor cu afecțiuni neurologice le sunt benefice jocurile de grup, care sunt bineînțeles adaptate conform necesităților.
Foto: Arhiva lui Anatolie Emelianov