Le oferă amintiri pe viaţă copiilor lipsiţi de grija părintească
- 2016-04-06
- 3579
Viaţa le-a dăruit copii, dar cum se întâmplă de cele mai multe ori, aceştia cresc şi pleacă în lumea mare, iar părinţii rămân singuri în casa şi gospodăria pe care au construit-o pentru copii... plecați. Este și istoria Tamarei Bodrug din satul Condrăteşti, Ungheni, care nu a putut suporta singurătatea lăsată în urmă de cei patru copii plecați. A decis să devină asistent parental profesionist acum un an, pentru a putea oferi dragostea de mamă cât mai multor copii lipsiţi de căldura unei familii.
Despre noțiunea de asistent parental profesionist a aflat acum un an de la radio. S-a bucurat mult când a înțeles că cei 60 de ani bătuți pe muchie nu sunt un impediment. “Mi-s dragi copiii, îmi place să am grijă de ei și să-i am în jurul meu”. A discutat propunerea în familie și a fost susținută. Astfel, timp de un an a avut deja în plasament cinci copii, doi dintre care – un băiat și o fetiță ambii orfani, se află și acum. „Sunt fraţi, sunt buni la inimă, ascultători şi de mare ajutor” – îi descrie mândră doamna Bodrug. “Le sunt mereu alături cu povața. Mai ales că de mici au crescut într-o casă de copii şi nu au ştiut ce înseamnă dragostea unei familii”.
Și copiii se simt foarte bine în familia Bodrug, spun că îi mulțumesc Domnului că nu au fost despărțiți unul de altul și recunosc că viaţa lor s-a schimbat radical de când au pășit pragul acestei case. Mai mult chiar, deosebirea dintre o casă de copii şi o familie adevărată este mai mare decât distanța dintre cer și pământ. Se simt mai liber, mai descătușați în relaţionarea cu semenii săi, și-au făcut noi prieteni printre copiii vecinilor, zilnic învață noi deprinderi de viaţă, pe care, după cum recunosc ei înşişi, nu le-ar fi avut niciodată dacă ar fi rămas mai departe într-o instituţie de tip rezidenţial.
Cartea şi studiile în familia asistentului parental profesionist sunt cele mai importante. Doamna Bodrug pune mare preţ pe continuarea studiilor şi obţinerea unei profesii, pentru ca ei să se poată descurca mai uşor în viitor şi să-şi poată crea şi întreţine propriile familii.
Doamna Tamara nu i-a uitat nici pe ceilalți copii care i-au călcat pragul. Or, de îndată ce începe să vorbească despre ei, caută în telefonul mobil, acolo unde i-au rămas amintirile, printre fotografii şi filmuleţe: cântând cântecele vesele, lucrând în gospodărie, sau călărind pentru prima dată. O multitudine de emoţii de nedescris, trăite alături de copii străini, care între timp au devenit și ai ei. Pasionată de fotografie, la plecare, doamna Tamara le dăruieşte fiecăruia și câte un disc, pe care stochează toate momentele fericite, trăite împreună.
Femeia este sigură că asistența profesională parentală este cea mai bună ieșire din situație a copiilor aflaţi în situaţie de risc. Măcar și temporar, acești micuți au parte de o oază de linişte, căldură sufletească, afecţiune şi dragoste din partea celor care au ales să se angajeze în acest serviciu.
Articol realizat în parteneriat cu organizaţia “Parteneriate pentru fiecare”