Odoraș.

Odoraș.

Eubiotic

Medic ginecolog, despre legarea trompelor uterine

Medic ginecolog, despre legarea trompelor uterine

Femeile care doresc o metodă permanentă de contracepţie pot solicita medicului ginecolog legarea trompelor uterine sau, în termeni medicali, sterilizarea chirurgicală. Însă această intervenţie chirurgicală prezintă şi anumite contraindicaţii. De exemplu, femeile care suferă de boli cardiace sau cronice nu pot apela la această procedură, deoarece riscul anesteziei generale este prea mare în comparaţie cu beneficiul adus de intervenţie.

De asemenea, trebuie ţinut cont de faptul că legarea trompelor este o intervenţie ireversibilă, deci trebuie să fiţi complet sigure că nu vă mai doriţi copii ulterior, şi nu este o metodă care protejează împotriva bolilor cu transmitere sexuală!

Gheorghe Gică, medic specialist obstetrică-ginecologie, explică ce presupune legarea trompelor uterine, cui este indicată această intervenţie, care sunt contraindicaţiile şi riscurile, dar şi avantajele acesteia.

Sterilizarea chirurgicală, cunoscută şi ca ligatură tubară sau legarea trompelor uterine, reprezintă o procedură de contracepţie ireversibilă ce se poate realiza ca unică procedură laparoscopic sau, în majoritatea cazurilor, asociat altor intervenţii, cel mai frecvent la cezariană.

Recuperarea postoperatorie este de obicei uşoară pacienta putând fi externată în aceeaşi zi. După operaţie, se recomandă 2-3 zile de repaos şi activităţi uşoare pentru aproximativ o săptămână, totuşi cu o mobilizare rapidă nefiind necesară o perioadă de repaus total.

Activitatea sexuală poate fi reluată în momentul în care pacienta se simte confortabil, de obicei după aproximativ o săptămână.

Când luaţi decizia de a face această intervenţie chirurgicală, trebuie ţinut cont de faptul că această metodă de contracepţie este ireversibilă, având ca variantă ulterioară doar metode de reproducere umană asistată – fertilizare in vitro.

Totuşi, se pot realiza intervenţii chirurgicale de repermeabilizare tubară, dacă ulterior se doreşte acest lucru, dar cu şanse foarte mici de reuşită şi cu risc mare de apariţie a sarcinii extrauterine.

Ligatura tubară este, de obicei, solicitată de cuplurile care nu mai doresc să conceapă. Rareori există situaţii medicale în care o sarcină este contraindicată şi celelalte metode contraceptive nu pot fi folosite.

Există posibilitatea ca procedura de legare a trompelor să fie contraindicată în cazurile anumitor probleme de sănătate, cum ar fi cele cardiace sau boli cronice, în care riscul unei anestezii generale ar fi prea mare pentru beneficiul intervenţiei.

Avantajele acestei proceduri constau în evitarea reacţiilor adverse ale celorlalte metode de contracepţie, cum ar fi cele hormonale. Această metodă de contracepţie este sigură, are eficienţă imediată, dar NU protejează împotriva bolilor cu transmitere sexuală!

 

Sursa: csid.ro; baby.unica.ro

Share:

Articole recomandate