Odoraș.

Odoraș.

MariMar

Prima vizită la ginecolog a adolescentei - sfaturi pentru mame de la specialist

Prima vizită la ginecolog a adolescentei - sfaturi pentru mame de la specialist

Pe măsură ce fetele cresc și ajung la pubertate, corpul lor trece printr-o serie de transformări. Mamele trebuie să discute despre aceste modificări, astfel încât tinerele domnișoare să înțeleagă ce se petrece cu corpul lor și să acționeze în consecință. Iată când e cazul să mergi cu adolescenta la ginecolog, dar și cum o poți pregăti pentru acest consult!

Ciclul menstrual al fetelor se instalează de la o generație la alta tot mai devreme, de aceea este bine ca mamele să discute despre menstruație încă de când fetele ajung la pubertare, susține medicul obstetrician-ginecolog, Ruxandra Dumitrescu.

Între vârstele de 13 și 15 ani, mama ar trebui să meargă cu fiica la un control gincologic. Bineînțeles, nu se pune problema despre examinare pelviană în cele mai multe cazuri, însă consultul ginecologic are rolul de informare și de pregătire pentru schimbările ce vin pe măsură ce corpul se maturizează și sistemul reproducător feminin se dezvoltă.

Explică-i fetei de ce e important să își facă un obicei din a merge la medicul ginecolog și asigur-o că nu este cazul, încă, să își facă griji în ceea ce privește examinarea pelviană. Chiar și atunci când această examinare trebuie făcută, tânăra fată trebuie să înțeleagă că este o procedură complet nedureroasă și foarte rapidă. Pentru sporirea confortului adolescentei, e recomandat să se meargă la un medic ginecolog de sex feminin.

În principiu, adolescenta trebuie să înțeleagă că acest prim consult ginecologic are 3 misiuni importante:

  • Informarea – tânăra va primi informații detaliate despre modul în care funcționează sistemul reproducător, despre ciclul menstrual, precum și despre activitatea sexuală. Aceasta poate pune orice întrebare își dorește medicului și este recomandat ca mama să o aștepte pe hol, tocmai pentru a nu o face să se simtă rușinată.
  • Prevenția – tânăra fată va învăța cum să prevină o sarcină, bolile cu transmitere sexuală și orice altă problemă ce se poate ivi odată cu începerea vieții sexuale.
  • Tratamentul – medicul poate diagnostica anumite probleme despre care tânăra nu știe sau poate oferi tratament care să amelioreze durerile specifice menstruației.

Dacă îi explici adolescentei că acest control medical de rutină trebuie făcut mai degrabă în scop educațional, aceasta va fi mult mai relaxată și mai împăcată cu faptul că trebuie să facă această vizită la medic.

Cum să o faci pe adolescentă să se relaxeze cu privire la consultul ginecologic?

După ce îi explici despre ce este vorba, e important să o lași pe ea să facă anumite alegeri, astfel încât să simtă că deține controlul asupra situației în care se va afla.

Asta înseamnă că o vei întreba pe fată dacă preferă un medic de sex feminin sau masculin (sunt preferate în cele mai multe cazuri femeile), dacă își dorește ca medicul să fie tânăr sau mai în vârstă ori dacă vrea să meargă la același medic ca și tine sau preferă un alt ginecolog. Indiferent de deciziile pe care le ia, mama trebuie să le accepte și să se conformeze, chiar dacă este de altă părere.

De asemenea, este important să îi respecți dorința fetei cu privire la prezența ta – e posibil să țină neapărat să stai cu ea în cabinet, înă totodată sunt șanse să își dorească să o lași singură. Este posibil ca pe parcursul consultului, medicul să solicite ieșirea mamei pe hol, astfel încât să aibă o discuție intimă cu adolescenta – mama trebuie să înțeleagă și să se conformeze.

Ginecologul va discuta cu adolescenta și despre modalitățile de protecție împotriva unei sarcini nedorite sau a bolilor cu transmitere sexuală. Multe mame au senzația că este prea devreme pentru o asemenea discuție, însă specialiștii consideră că informarea este esențială în ceea ce privește acest subiect, iar adolescenta trebuie să aibă aceste informații cât mai devreme.

Sursa: doc.ro

 

 

 

Share:

Articole recomandate