Sarcina fără embrion: ce înseamnă și ce este de făcut dacă te confrunți cu această situație
- 2021-06-21
- 10567
Sarcina fără embrion reprezintă un ovul fertilizat care nu se transformă în embrion deși acesta este prins de peretele uterin în mod normal. Aceasta mai poate fi găsită și sub denumiri precum sarcină anembrionară sau sarcină cu ou clar. Acest tip de sarcină se finalizează adesea cu avort spontan dacă mămica nu este văzută de un medic specialist. Durata în care această sarcină se dezvoltă este destul de mică de doar câteva săptămâni, ceea ce înseamnă că nici nu va fi observată de către femeia însărcinată.
Sarcina fără embrion- Ce înseamnă?
Sarcina fără embrion înseamnă că ovolul a călătorit spre uter însă nu a început dezvoltarea embrionului. Începe însă dezvoltarea placentei să a lichidului amniotic care ar trebui să protejeze embrionul în următoarele luni de dezvoltare. Sarcina fără embrion apare la multe femei și este cauzată de diviziunea anormală a celulelor care prezintă anomalii cromozomiale. Aceasta este eliminată din corp întrucât organismul încearcă să înlăture ovulul anormal din corp.
Embrion ascuns
Embrionul ascuns apare atunci când ovulul fecundat nu se transformă într-un embrion și nu poate fi văzut la ecograf. Deși în primele săptămâni de sarcină cu uo clar se dezvoltă atât placenta cât și membrana, embrionul nu va apărea. Acest tip de sarcină este una dintre cele mai frecvente cauze pentru avortul spontan fiind denumită de speciliști și pierderea timpurie a sarcinii. Multe femei se confruntă cu o astfel de sarcină fără embrion însă nu toate își dau seama de prezența acesteia întrucât timpul în care evoluează este scurt. În doar câteva săptămâni sarcina se dezvoltă eliminând chiar și hormonul hCG care poate fi depistat cu testele de sarcină din comerț.
Denumirea de ou clar a fost dată după sacul gestațional gol care apare la ecografie însă aceasta nu mai este folosită în prezent, fiind considerată depășită. Sarcina fără embrion apare adesea în urma unor anomalii care apar la oul fertilizat și care sunt simțite de organism. Acesta înceracă să elimine din corp oul care este construit greșit din punct de vedere cromozomial. Embrionul ascuns reprezintă deci un ocul care nu se dezvoltă normal și care se va elimina de unul singur.
Sarcina fără embrion riscuri
Pentru ca sarcina fără embrion să aibă cât mai puține riscuri este recomandat ca doctorul să intervină pentru a elimina sacul gestațional. O sarcină fără embrion oricum va conduce la un avort dureros și care cel mai probabil o va marca pe viitoarea mămică. Trebuie știut că o sarcină fără embrion nu pune în pericol sarcinile viitoare deși o femei poate trece prin experiența nepăcută de a avea mai multe astfel de sarcini cu ou clar. Sarcina fără embrion are riscuri scăzute întrucât aceasat se elimină de una singură și nu afectează corpul femeii.
Există sarcină fără embrion?
Da. Răspunsul la această întrebare este cât se poate de simplu și de clar. De asemenea, sarcina fără embrion reprezintă o cauză frecventă a avortului spontan și se manifestă la foarte multe femei cel puțin o dată. Nu există niciun dubiu că există sarcina fără embrion și că ovulul nu se dezvoltă normal în acestă perioadă. Citește mai sus ce înseamnă sarcina fără embrion, cum se manifestă și prin ce etape trece aceasta înainte de a fi eliminată din organism.
Pentru o siguranță crecută încearcă să discuți cât mai deschis cu medicul tău pentru a stabili perioada exactă când s-a produs fertilizarea și pentru a afla totul despre sarcina fără embrion. De asemenea, la prima ecografie medicul îți poate spune dacă embrionul s-a dezvoltat sau dacă uterul este gol. Dacă simți că simptomele sarcinii s-au încheiat într-un anumit punct trebuie să consulți medicul specialist pentru a vedea dacă este vorba despre un avort spontan.
La câte săptămâni se formează embrionul
În mod normal, dezvoltarea embrionului este vizibilă din săptămâna a treia când zigotul străbate trompa uterină pentru a ajunge în uter. În săptămâna a patra deja embiornul este implatat și începe dezvoltarea acestuia. Putem vorbi despre un copil care este de mărimea unei boabe de mac și își începe parcursul de dezvoltare. Din acest moment începe și dezvoltarea placentei dar și formarea sacului amniotic care vor proteja embrionul în următoarele luni. Embrionul are acum în jur de 2 mm și trece prin perioada embrionară care va dura până în săptămâna a zecea și care reprezintă dezvoltarea organelor importante din corp. Dacă te întrebi la câte săptămâni se formează embrionul trebuie să știi că acesta este prezent încă din săptămâna a treia.
Buton embrionar prezent
Butonul embrionar este înconjurat de trofoblast și reprezintă materia din care se va forma placenta. Acesta coboară în uter după șapte zile de la fecundație și începe să realizez un organ ce va realiza schimburile materno-fetale în viitor. Butonul embrionar este prezent atunci când ovulul coboară în uter și se dezvoltă normal. Acesta este o parte a viitoarei placente care va asigura siguranța copilului în următoarele luni și care va facilita dezvoltarea acestuia.
Au dispărut simptomele de sarcină
Dacă au dispărut simptomele de sarcină poate înseamna că avortul spontan s-a produs și embrionul nedezvoltat a fost eliminat din corp fără ca mămica să realizeze. Aproximativ 50% dintre cazurile de avort spontan au ca principal motiv sarcina fără embrion. Este important ca mămica să fie atentă la semnalele pe care le primește de la corpul său. Avortul sponat este manifestat prin simptome precum crampe abdominale intense, sângerări vaginale anormale sau menstruație abundentă. În cazul în care observați oricare dintre aceste simptome în timpul sarcinii este necesar să mergeți imediat la medicul ginecolog.
În cazul acesta, sarcina fără embrion se va elimina de una singură printr-un avort spontan. Acesta se întâmplă în primele 10 săptămâni de sarcină și s-ar putea să nu fie observat de către mamă. Întrucât perioada este foarte scurtă s-ar putea să nu fie observată nici sarcina întrucât pot lipsi simptomele specifice. Singurul simptom care ar putea să ridice suspiciuni este întârzierea menstrației. În cazul acesta, un test de sarcină va detecta oricum sarcina chiar dacă este anembrionară întrucât sunt secretați deja hormoni specifici precum hCG.
Sarcina fără embrion la 7 săptămâni
În primele săptămâni de sarcină embrionul ar trebui să fie vizibil întrucât acesta migrează spre uter după primele șapte zile de la fecundare. Dacă sarcina fără embrion la 7 săptămâni apare în cazul tău înseamnă că cel mai probabil aceasta trebuie eliminată. La 7 săptămâni embrionul ar trebui să fie vizibil în uter și să se dezvolte normal. Dacă acesta este absent chiar și după 6 sau 7 săptămâni și sacul gestațional gol are peste 25 de milimetrii înseamnă că ai o sarcină fără embrion. Se poate ca data sarcinii să fie calculată greșit de către mămică și sarcina să fie mai puțin înaintată ceea ce ar putea explica lipsa embrionului.
Sarcina fără embrion 8 săptămâni
În cazul unei sarcini fără embrion la 8 săptămâni medicul specialist poate recomanda eliminarea acesteia pe cale chirurgicală. Deja până în săptămâna a opta este normal ca embrionul să fi apărut și să fie într-o continuă dezvoltare întrucât în această perioadă apar organele cele mai importante. Ca și în cazul sarcinii fără embrion la 7 săptămâni se poate ca prioada fecundării să fie calculată greșit ceea ce ar putea motiva lipsa embrionului. Cel mai probabil avortul spontan urmează să apară întrucât placenta încetează să mai crească și corpul încearcă eliminarea acesteia. În ceea ce privește sarcina fără embrionla 5 săptămâni aceasta nu poate să fie încă pusă sub semnul unui verdict. În această perioadă embrionul încă se poate dezvolta și se poate vedea în uter.
Eliminare sac gestațional
Eliminarea sacului gestațional gol repezintă eliminarea din corp a lăcașului în care trebuia să se dezvolte embrionul. Sacul gestațional gol este acela care nu are nici embrion, nici cordon ombilical sau cavitate amniotică. Sacul gestațional poate fi observat în cadrul ecografiei însă în cazul sarcinii fără embrion acesta va fi gol.
Sacul gestațional va fi eliminat printr-un avort spontan care se va manifesta cu dureri puternice la nivelul abdomenului, sângerări neobișnuite sau dureri la nivelul sânilor. O menstruație abundentă în timpul sarcinii poate marca avortul spontan și trebuie să ridice un semn de întrebare. În cazul în care orice femeie simte că trece printr-un avort spontan trebuie să consulte de urgență un medic ginecolog pentru a descoperi care este problema.
Eliminare sarcină fără embrion
Sarcina fără embrion apare la un număr foarte mare de femei și reprezintă un ovul fertilizat care nu se transformă în embrion deși acesta este prins de peretele uterin în mod normal. Eliminare sarcinii fără embrion se face adesea printr-un avort spontan care poate apărea în primele săptămâni de sarcină. Cum am precizat și mai sus, eliminarea sarcinii fără embrion se va resimți prin dureri intense abdominale și sângerare abundentă.
Este normal ca sarcina fără embrion să se elimine de una singură întrucât corpul simte că ovulul nu este obișnuit și nu-l lase să se dezvolte. În cazul sarcinii fără embrion, ovulul prezintă anomalii cromozomiale pe care organismul le detectează și dorește să le elimine din corp. Aproximativ 50% dintre femeile care trec printr-un avort spontan au ca și cauză principală sarcina fără embrion. Sacul getațional poate fi eliminat și chirurgical cu ajutorul medicului specialist. Se poate face chiuretaj în sarcina fără embrion.
2 sarcini fără embrion
Multe femei trec prin nefericita experiență de a avea nu una, ci două sau mai multe sarcinii fără embrion. 2 sarcini fără embrion nu sunt anormale și se pot întâmpla din cauza calițății proaste a spermatozoizilor sau a ovulelor și nu poate fi prevenită. Sarcina fără embirion (ou clar) poate fi prezentă la orice femeie și reprezintă aproximativ 50% dintre cauzele avortului spontan.
Sarcina fără embrion poate să apară la majoritatea femeilor și este cauzată de anomalii ale celulelor. Aceste anomalii apar în urma calității reduse a spermatozoizilor sau a ovulelor. În cazul unei sarcini fără embrion este important să ți cont de sfatul medicului tău care îți va sugera cea mai bună abordare a acestei probleme. Sarcina fără embrion se sfârșește prin avort spontan dacă nu este eliminată chirurgical. Nu trebuie să te îngrijorezi dacă ai o astfel de sarcină întrucât aceasta nu îți va afecta următoarele sarcinii.
Sursa: nastenatural.ro