Dacă ai un copil pasionat de pisici și desene animate, mergi la ANIM'EST!
- 2016-10-28
- 6459
A început marea „pisiceală”. Așa că dacă aveți copilași care se topesc după pisici, nu ratați cea de-a șasea ediție a Festivalul Internaţional de Film de Animaţie Anim'est, unde veți avea ocazia să vedeți cele mai bune filme despre pisici. Secțiunea Minim'est este dedicată în special copiilor și durează de vineri până duminică.
Dumitru Marian, organizatorul Anim'est Chișinău, tată a trei copii, a făcut pentru revista Odoraș o scurtă recapitulare a edițiilor precedente și a povestit ce pierde copilul tău dacă nu vine la această ediție a festivalului.
Ce află nou copiii care vin la Anim'est?
Filmele pentru copii, în general și animațiile, în particular, au, cumva, menirea de a le prezenta copiilor lumea într-un mod mai puțin sobru și în mai multe culori. Iar Anim'est-ul adună la fiecare ediție informații cât pentru o academie „de cunoaștere a lumii”. E mai simplu să enumăr vietățile despre care nu am avut filme, decât cele pe care le-au văzut copiii în filmele celor cinci ani de festival.
În cazul copiilor care nu au fost niciodată la filme de animație - prin ce diferă proiecțiile Minim'est de cele de pe Minimax, de exemplu?
De ce copiii se joacă mai bine la terenul de joc decât acasă? Râsul de copii. Râsul e molipsitor. Și sănătos. Iar la desenele animate pentru copii se râde mult, în grup și cu poftă. În afară de asta, în pauzele dintre filme, în holul cinematografului, sunt niște ateliere de creație, unde copiii desenează și fac diverse aplicații și activități creative.
Știm că se organizează și work-shop-uri…
Da, work-shop-urile pentru copii și adolescenți au devenit între timp o tradiție. Producția animațiilor este, la fel de fascinantă ca și rezultatul de pe ecran. Ne-am gândit că nu este de ajuns să le arăți doar filme copiilor, ei vor mai mult și atunci am ales să-i învățăm a face animație. Și la fiecare ediție avem tot mai multe cereri. Iar atunci când filmele lor sunt proiectate pe ecranul mare, când te uiți în ochii lor, eu, cel puțin, am cea mai relevantă confirmare că mă ocup cu ce trebuie în viața asta.
Ce învață copiii la aceste ateliere?
Primul work-shop de acest gen a fost organizat miercuri, în incinta Alianței Franceze. Copiii au lucrat în tehnica de animație pixilation - animație din plastelină. Work-shop-urile pentru copii și adolescenți vor dura pe întreaga perioadă a festivalului și vor fi conduse de regizorul, actorul și animatorul Serghei Chiviriga, care îi va învăța pe copii să facă animație folosind tehnica stop-motion, iar materialul cu care vor lucra va fi plastilina.
Când au venit copiii tăi pentru prima dată la acest festival?
Eliza, fata mea mai mare, s-a născut chiar atunci când eu eram în verva pregătirilor pentru prima ediție. Pot să zic că în 2011, la diferență de o lună s-au născut primii doi copii ai mei – Eliza și Anim'est. Eliza a venit la festival în 2012, doar așa, într-o scurtă vizită, că nu prea înțelegea mare lucru. Când pregăteam a treia ediție, a apărut în vocabular „Oița Veselă”, denumire pe care a avut-o Anim'est în casa noastră până acum două luni, când s-a decis că dedicăm ediția a șasea pisicilor. Acum sper să găsim o explicație plauzibilă pentru această metamorfoză. Eu încă o mai caut, Eliza deja a găsit-o. Ea are o lămurire pentru sora ei mai mică: „Miruna, aceasta e pisica veselă, care înainte era oiță!”
Cum arată Anim'est din culise?
Este greu să organizezi evenimente culturale în Moldova, mai ales ce țin de film, și mai ales de animație. Iar când mi-am pus problema dacă să continui sau nu, mi-am imaginat o discuție cu copiii mei, pe la 10 ani, când încep să judece mai mult și (poate) să ne judece mai des. Mi-am imaginat cum încerc să le explic copiilor de ce am renunțat să mai organizez unul din cele mai frumoase și, cu siguranță, cel mai colorat eveniment cultural din țara asta. Și așa am ajuns la a șasea ediție.
Cert e că Festivalul Anim'est, iar de rând cu el și Minim'est, devine tot mai popular…
Minim'est adună tot mai mult public și mai ”pretențios”, iar nouă ne devine tot mai dificil să corespundem. Și nu putem să-i satisfacem decât prin filme bune și foarte bune.
Apropo, de ce pisicile?
Pentru ca să mai uităm de politică, dar și pentru că pisicile sunt drăgălașe.
Ce aduce nou publicului mic Anim'est 2016? De ce ar trebui să vină copiii la festival?
În cea de-a șasea ediție a Festivalului Internațional de Animație Anim'est, am ales pentru secțiunea Minim'est, dedicată exclusiv copiilor de 3 – 12 ani, trei selecții de scurtmetraje rusești, belgiene, germane, franțuzești, estoniene, ucrainene, englezești, olandeze, italiene, slovene și ungurești, vreo 20 în total. Avem de toate - o parabolă despre cum e să crești mare și alta despre relațiile dintre generații, mai avem și lecții despre cum și de ce trebuie să te împaci cu frații, dar și despre cum se învață diverse meserii. Pe lângă selecțiile de scurtmetraje, copiii sunt așteptați la filmele „Parisul Vesel” (r. Abe Levitow, 1962), unde un motan cu un farmec personal incontestabil trăiește fericit în peisajul rural francez alături de aleasa inimii sale, până în momentul în care pisica decide să-şi împlinească un vis mai vechi – să experimenteze luxul parizian. Cei mici nu trebuie să rateze nici „Pisicile aristocrate”, o producție Walt Disney (r. Wolfgang Reitherman, 1970) sau „O pisică la Paris”, lungmetrajul lui Jean-Loup Felicioli și Alain Gagnol nominalizat la Oscar în 2012. Prezența este obligatorie și la selecția specială de scurtmetraje cu „Motanul Felix”, produse în epoca filmului mut (1923-1930), precum și la lungmetrajul „Pim & Pom” (r. Gioia Smid, 2014). Intrarea este gratuită pentru copiii!
NOTĂ: Anim'est are loc în perioada 27-30 octombrie 2016, la Cinematograful Odeon. Biletele pot fi achiziționate pe site-ul www.iticket.md, dar și în cinematograf, pe tot parcursul festivalului.
Foto: Facebook.com/Anim'est Chisinau