Odoraș.

Odoraș.

Zincimun

Cum îți înveți copilul să împartă – 5 sfaturi de la Ela Crăciun

Cum îți înveți copilul să împartă – 5 sfaturi de la Ela Crăciun

Jurnalista Ela Crăciun este una dintre cele mai cunoscute bloggerițe din România. Recent, vedeta a publicat un material pe blogul său de parenting despre cum îi învățăm pe cei mici să-și împartă jucăriile și alte lucruri cu prietenii.

„Am primit la Q&A-ul făcut pe instagram următoarea întrebare: „băiețelul meu de 2 ani și 7 luni nu vrea să dea mașinuțele și altor copii. Dacă nu îi fac pe plac, plânge. Cum aș putea să-l fac să împartă?”.

Pentru că am dat un răspuns ceva mai lung acestei întrebări, m-am gândit să salvez și aici părerea mea pe acest subiect.

Cred că la mine a ajutat mult diferența de vârstă dintre copii, pentru că fiind mai mari, Alesia și Alex au înțeles (fiecare la rândul lui) că noul membru din familie e curios și vrea să se joace cu ceea ce vede la frățiorul mai mare. Asta nu înseamnă că ne-a și ieșit de fiecare dată. Apar momente în care oricare dintre ei se poate încăpățâna și nu vrea să împartă, dar important e să nu se facă un obicei din asta.

Acum lucrăm cu Nicholas la acest capitol. Atunci când cineva îi cere o jucărie îi aducem aminte că și lui i-a dat X altceva în trecut și s-a bucurat.

Cum îți încurajezi copilul să împartă:

1. Creează un model în familie și dă-i ocazia să împartă. Întreabă-l dacă vrea să îți dea și ție din mâncarea lui, întreabă-l dacă vrea să împărțiți jucăriile „tale”. Oferă-i ce ai tu atunci când îți cere și situația îți permite și amintește-i de momentele în care ceilalți au împărțit cu el.

2. Încearcă să-i corectezi comportamentul atunci când crezi că e cazul, dar nu îl obliga să împartă orice cu oricine, pentru că va crește cu impresia că trebuie să-i mulțumească mereu pe CEILALȚI. Trebuie luată în considerare și recunoașterea motivului pentru care vrei într-un anumit moment ca el să împartă ceva. Dacă o faci doar pentru că te simți rușinată atunci când părinții celorlalți copii insistă, poate nu va fi prea ușor să-l convingi.

3. Folosește regula cronometrului. În loc să insiști să-i ofere mașinuța altui copil, roagă-l să i-o dea pentru 5 minute, timp în care el se poate juca cu altă jucărie, dar apoi va reveni la jucăria lui. E important să înțeleagă faptul că dacă împarte ceva cu cineva nu o face pentru totdeauna, cum ar putea privi el situația.

4. Încercați să jucați mai multe jocuri de echipă în detrimentul celor competitive. Îl va ajuta să învețe că e important să se gândească și la ceilalți.

5. Încurajează-l atunci când împarte, dar încearcă să folosești niște termeni specifici, nu generali precum „bravo!” sau „ce cuminte ești!”. Încearcă să-i atragi atenția asupra sentimentelor pe care le-a declanșat gestul lui în ceilalți: „ai văzut cât de mult s-a bucurat Maria să se joace cu păpușa ta?” + ce spuneam mai sus, adu-i aminte de felul în care s-a simțit el când cineva i-a dat ceva”, a menționat Ela Crăciun.

Sursa: elacraciun.ro

Share:

Articole recomandate