6 cele mai frecvente infecții bucale la copii
- 2022-06-27
- 1346
Bacteriile, virusurile și ciupercile pot provoca boli la nivelul cavității bucale. Pentru prevenirea, dar și tratarea lor, este indicat să fii informată, dar și să soliciți imediat părerea medicului, scrie suntmamica.ro
Iată care sunt cele mai frecvente infecții bucale la copii:
Cariile dentare
Cariile dentare reprezintă una dintre cele mai frecvente infecții bucale la copii. Ele reprezintă distrugerea țesuturilor dure ale dinților prin acțiunea acizilor care se obțin prin metabolizarea zaharurilor din dietă.
Potrivit studiului Global Burden of Disease, în 2017, peste 530 de milioane de copii din întreaga lume au avut carii dentare la dinții de lapte.
Cariile dentare sunt considerate o infecție deoarece unul dintre factorii necesari pentru dezvoltarea lor este acumularea de bacterii în gură. Streptococcus mutans este cel mai important agent microbian în acest proces de distrugere dentară.
Când apare o carie, ea poate fi observată sub formă de pete albe pe dinți, care mai târziu devin galbene, maro și chiar negre. Dacă micuțul nu primește îngrijiri dentare în timp util, procesul avansează până la pierderea completă a dintelui. Acest lucru provoacă probleme de estetică, de vorbire și de ocluzie adecvată a gurii.
Gingivita si boala parodontală
Gingivita este o altă boală cauzată de acumularea plăcii bacteriene. Când germenii din gură nu sunt eliminați corect prin periaj, aceștia irită țesutul gingival și îl inflamează.
Gingiile inflamate par roșii și umflate, sunt inconfortabile și sângerează în timpul periajului. Dacă această problemă nu este tratată la timp, poate evolua spre pioree sau boală parodontală.
Igiena bucală zilnică și curățarea dentară profesională sunt cele mai bune opțiuni pentru a preveni gingivita la copii. Efectuarea corectă a periajului dinților, folosirea aței dentare și utilizarea pastelor de dinți cu fluor, dar și vizitele la dentist la fiecare 6 luni, toate pot preveni problemele gingiilor.
Candidoză bucală sau afte
Candidoza, cunoscută și sub denumirea de afte, este o altă infecție bucală întâlnită frecvent la copii. Această infecție este cauzată de ciuperca Candida albicans, care face parte din flora obișnuită a gurii. În anumite condiții favorabile microorganismului, ciuperca se poate dezvolta, perturbând astfel echilibrul ecosistemului bucal și infectând țesuturile bucale.
Utilizarea excesivă sau frecventă a antibioticelor, igiena orală excesivă, anumite tratamente medicale sau unele boli sistemice sunt exemple de afecțiuni care pot favoriza apariția candidozei bucale.
Herpes
Infecțiile cu herpes sunt destul de frecvente în copilărie și pot fi de două tipuri: gingivostomatita herpetică și herpesul recidivant.
Gingivostomatita herpetică - Este frecventă la copiii mici, între 0 și 3 ani. Simptomul caracteristic este inflamația, sângerarea gingiilor și apariția de vezicule în toată cavitatea bucală. Acestea sunt foarte dureroase și îngreunează hrănirea și hidratarea copilului. În plus, acestea pot fi însoțite de febră, salivare excesivă, iritabilitate și oboseală.
Procesul durează de obicei aproximativ o săptămână și dispare spontan. Cu toate acestea, medicul poate prescrie medicamente pentru a atenua durerea și pentru a ajuta copilul să continue hrănirea. Deshidratarea este o complicație foarte frecventă care ar trebui prevenită.
Herpesul recidivant
Herpesul oral provoacă, de asemenea, leziuni mici, dureroase, în gură sau pe suprafața buzelor, sub formă de vezicule de tip ciorchine. Acestea se transformă în cruste galbui, care se vindecă după câteva zile. Această infecție este cauzată de virusul herpes simplex și odată ce copilul a fost deja infectat, acest agent infecțios rămâne latent în corpul său pentru tot restul vieții.
Boala gură-mână-picior
Această boală afectează nu numai gura, ci și pielea de pe restul corpului. Simptomele sunt caracterizate de o durere în gât și febră. Se dezvoltă vezicule dureroase pe obraji și limbă, palme, tălpi și fese.
Herpangina
Herpangina este o altă infecție frecventă a gurii la copii, cauzată tot de un virus. Originea ei este asemănătoare cu boala gură-mână-picior. Cea mai afectate zone includ amigdalele și gâtul, iar simptomele sunt de obicei însoțite de febră, dureri în gât și dificultăți la înghițire.
Această infecție se manifestă prin mici pete roșii în partea din spate a gurii. Acestea se transformă rapid în vezicule lichide, care apoi se rup și dau naștere rănilor dureroase. Cu toate acestea, ele dispar de la sine în 5 până la 10 zile.