Odoraș.

Odoraș.

Zincimun

De ce este important să le educăm copiilor 7 ani de-acasă? Pentru că politețea nu costă nimic, dar cumpără orice!

De ce este important să le educăm copiilor 7 ani de-acasă? Pentru că politețea nu costă nimic, dar cumpără orice!

Trăim într-o comunitate în care există reguli universale de comportament în societate, care implică o ţinută morală şi o prezenţă fizică, în armonie cu mediul din jur, cu obiceiurile şi regulile generale de convieţuire, bazate pe respectul reciproc.

Felul cum ne prezentăm, cum vorbim, cum reacţionăm în toate împrejurările, ne dezvăluie mentalitatea, educaţia, cultura, caracterul nostru. Educaţia din primii ani de acasă, de care cei mici au parte în familie, defineşte în bună măsură viitorul adult.

Ce trebuie să ştie un copil „de acasă“ până la 6–7 ani? În principal – un anumit grad de autonomie (să se îmbrace singur, să se spele, să fie ordonat), un nivel rezonabil de politeţe, învăţată din regulile impuse de familie, un limbaj dezvoltat care să-i permită să comunice eficient, un grad de dezvoltare emoţională care să-i dea posibilitatea de a-şi controla fricile şi emoţiile şi capacitatea de relaţionare socială.

Printre principalele ingrediente care compun ceea ce se înţelege, în mod tradiţional, un copil „bine crescut, sau cu 7 ani de-acasă” sunt:

  • Formula de salut, pe care copilul o învață acasă începând de la etapa când salută prin fluturarea mâinii şi continuând pe urmă  cu „bună ziua”.
  • Comportamentul în public – copilul ştie să răspundă la întrebări  şi  să  susţină, la rându-i, o conversaţie.
  • Comportamentul cu prietenii - Un copil „bine crescut” îşi respectă partenerii de joacă, înţelege şi se conformează regulilor jocurilor specifice vârstei lui.
  • Maniere la masă - folosirea eficientă a tacâmurilor,  respectul celui care serveşte masa.
  • Recunoașterea greșelilor - „Îmi pare rău” este, la fel ca şi „te rog”, o expresie manierată.
  • Tact și toleranță - Va face diferenţa între râsul sănătos şi spiritul de glumă şi râsul care jigneşte, care deschide răni. Şi îl va evita pe cel din urmă.

 

Exemplul unei familii manierate, în care am văzut toate ingredientele de mai sus este familia Boșcanean din Chișinău. În sânul ei crește o mândrețe de fetiță, frumoasă, deșteaptă, educată și stilată, care a împlinit abia 7 ani. Dar are deja multe succese înregistrate în palmaresul său: de la 3 ani face modelling profesional și participă la cele mai prestigioase defileuri. A ajuns și pe scena Festivalului Milano Fashion Kids Week.

 

Este elevă în clasa 1 la liceul privat Da Vinci, dar fiind o fire creativă și artistică, reușește să facă și canto, ia lecții de pian și de dans. Dar are o mare pasiune și pentru Matematică. Frecventează cu regularitate Școala Soroban și e atentă să nu omită nici o lecție din program.

 

În educația Laviniei și-au lăsat amprenta nu doar părinții dar și minunații ei bunici. Care mereu o încurajează, o susțin, îi inspiră curaj și dorința de a fi cea mai bună, cea mai educată și mai exemplară nepoțică, ia vedeți:

 

Locație – Restaurantul Italian Mi Piace

Share:

Articole recomandate