Eu mă numesc Alexandru, dar răspund numai la „Şăşuca” şi am Autism
- 2017-04-07
- 8356
Alexandru Ion Iacub a fost diagnosticat cu autism acum aproape cinci ani, încă de la vârsta de doi ani şi jumătate. Deşi progresele pe care le înregistrează datorită terapiei ocupaţionale ABA sunt îmbucurătoare, copilul încă mai este „persecutat” de privirile sfidătoare ale celor din jur, care de multe ori nu ştiu sau nu înţeleg ce înseamnă noţiunea de autism.
Atunci, tatăl lui, Alexandru Iacub, a făcut la comandă trei maiouri pe care a lăsat mesaje pentru oamenii care intră în contact cu fiul său.
„Totul a pornit de la o situație pe care am avut-o recent într-un market. În timp ce alegeam produse pe raft, Alexandru a dispărut. L-am căutat prin tot marketul. Într-un final l-am găsit, dar cât îl căutam disperat mă tot gândeam că trebuie cumva să-l evidențiez pentru cazuri mai grave, care ar putea oricând să se întâmple. Şi atunci mi-a venit ideea să creez nişte maiouri pe care să las o informaţie pentru oamenii care ar putea interacţiona cu el”, a povestit bărbatul.
Pe partea din faţă a folosit mesaje scrise despre noţiunea de autism în limba engleză, iar pe partea din spate a notat în limba română informaţii propriu-zise despre copil – nume, adresa, numerele de telefon ale părinţilor. „Alexandru încă nu a reuşit să le poarte. Aşteptăm să se încălzească timpul afară, dar eu sper că acest fapt ne va scuti de alte eventuale neplăceri”, și-a exprimat speranța tatăl copilului.
În Moldova, ultimele statistici ale Ministerului Sănătății arată că la evidența medicilor se află 157 de persoane care suferă de autism, dintre care 144 de copii. Cu toate acestea, Organizația părinților și copiilor „SOS Autism” susține că în realitate datele statistice sunt mult mai mari, iar autoritățile neglijează persoanele cu această maladie, deoarece, până în prezent, nu există niciun centru de stat dotat pentru necesitățile lor.
Foto: arhiva personală