Odoraș.

Odoraș.

Zincimun

Facem sau nu compromisuri într-o relație?

Facem sau nu compromisuri într-o relație?

O relație sănătoasă nu implică compromisuri? Este atât de răsuflată sintagma aceasta încât a devenit un automatism pentru cei mai mulți dintre noi, scrie csid.ro 

O relație sănătoasă presupune concesii din ambele părți. Nu se aliniază planetele și Saturn nu face vreo conjuncție cu Nodul Nord (nu mă pricep, dar suntem ași la astrologie) și ne găsim partenerul perfect iar noi suntem partenerii perfecți. O relație sănătoasă înseamnă concesii, uneori sacrificii. E firesc!

Și totuși, de unde nebunia cu lipsa compromisurilor în relații?

De cele mai multe ori sunt duse la extrem. Chiar și când ne gândim la această expresie prăfuită, ne imaginăm cele mai mari compromisuri pe care le putem face: ne radem în cap, vindem tot, ne legăm cu cătușe de partener.

Nu vorbim despre așa ceva. Vorbim despre schimbări firești, despre adaptări, readaptări, calibrare cu partenerul.

Isteria compromisurilor a început odată cu „marii gânditori” care au scris cărți de self-help în câteva zile și au devenit un fel de Biblie pentru cei care au probleme în relații. Te transformă într-un egoist.

Ce soluție mai bună la a nu suferi avem decât egoismul? Eh, am avea multe, dar altele ne sunt la îndemână.

Tu trebuie să fii bine și chiar și unii psihologi aplică acest truc care te liniștește și te face să-ți vezi de viață. Sau, mai bine zis, să bagi mizeria sub preș.

Așadar, o relație este o luptă?

Nu, este fix opusul. Dacă devine o luptă, nu mai este o relație. Se exclud una pe cealaltă.

Când trebuie să lupți cu toate forțele să menții relația pe un făgaș normal, atunci ar trebui să-ți pui niște semne de întrebare asupra sănătății sale și viitorului.

Așa cum am mai spus, o relație este o construcție la care ambii parteneri pun câte o cărămidă în fiecare zi.

Bun, și atunci, ce facem cu aceste compromisuri, le facem?

Dacă îți dorești o relație pe termen lung și sănătoasă, vei fi nevoit să faci asta. Ție probabil nu îți convin multe la partenerul tău. Lui de ce i-ar conveni totul la tine?

Atenție! Nu spun că trebuie să ne sacrificăm pentru cineva. Romanele de dragoste rămân doar scrieri și departe de realitatea actuală.

Dar, repet, dacă îți dorești ceva trainic și autentic, va trebui să înveți să lași de la tine, să accepți imperfecțiunile, să te „cerți inteligent” cu partenerul, să conlucrați.

Concesiile fac parte din orice relație socială pe care o avem. Nu tot ceea ce citim în cărți se aplică și în viețile noastre, deși poate pe moment ne ajută. Dar… doar pe moment.

 

 

Share:

Articole recomandate