5 greșeli ale părinților. Iată de ce copiii refuză anumite activități creative
- 2017-01-24
- 7161
Foarte des mamele atunci când desenează, modelează sau fac alte activități de creație împreună cu odraslele lor, se confruntă cu o mulțime de dificultăți. Fie copiii pun totul în gură, fie nu îndeplinesc o anumită însărcinare corect, fie se plictisesc prea repede și multe altele. Toate aceste lucruri se întâmplă din cauza faptului că mama nu știe cum să reacționeze corect în unele situații. În cele ce urmează îți propunem cele mai frecvente greșeli care le fac mamele atunci când se ocupă cu unele activități de creație împreună cu cei mici.
1. Așteptările mamei nu coincid cu vârsta copilului
Copiii nu pot acorda prea mult timp ocupându-se de unul și același lucru. Ăsta este specificul activității lor nervoase și mintale. Așadar, nu te aștepta ca micuțul de un anișor să stea jumătate de oră și să deseneze. Mai mult ca atât, pentru copii în comparație cu maturii, mult mai important este întreg procesul, decât rezultatul acestuia. Permiteți-i copilului să facă totul așa cum dorește el, chiar dacă uneori se abate complet de la tema prestabilită, iar rezultatul va fi total diferit. Nu-l încurcați! Încercați și voi să pictați ceva, iar cel mic urmărindu-vă va încerca să repete.
2. Impunerea și monitorizarea copilului
Nu impuneți copilului să facă o anumită activitate. Aceasta nu va aduce bucurie nici celui mic, nici dumneavoastră. Încercați să vă înțelegeți odrasla și să găsiți o activitate interesantă, așa încât ambii să rămâneți satisfăcuți. Activitățile artistice sunt procese creative, de aceea trebuie să lăsați să facă totul așa cum vrea el.
3. Scopul activităților artistice este să învețe ceva
Acesta nu este scopul cel mai important, de aceea puneți-l pe locul doi. Mai bine concentrați-vă asupra faptului ca în timpul desfășurării activității copilul să-și dezvolte cât mai mult imaginația, să viseze și pur și simplu să primească satisfacție din acest proces. Oferiți-i copilului diferite ustensile și materiale de lucru și arătați-i toate modurile în care acestea pot fi folosite. Nu impuneți anumite limite celui mic, nu-i corectați desenele și nici nu încercați să faceți ceva în locul lui. Dar mai întâi de toate, ar fi bine ca să vă învățați copilul să țină corect creionul și pensula în mână, să diferențieze culorile, să deseneze forme etc.
4. Critica
Critica poate descuraja copilul și afecta emoțional, în așa fel cel mic își poate pierde dorința și interesul de a mai face ceva. Mai mult ca atât, există riscul de a insufla copilului frica de a greși și incertitudine în modul de gândire.
5. Modul de a fi foarte serios în timpul activității
În relația cu propriul copil, nu sunteți nici profesor, nici academician, ci o mamă iubitoare și atentă. De aceea, încercați să primiți satisfacție din timpul petrecut împreună cu copilul dumneavoastră. Faceți ca această activitate să fie cât mai distractivă și interesantă. Experimentați, improvizați, pur și simplu savurați acele momente!
Foto: izocenter.ru