Știi cum să crești copii liberi? 5 pași de pus în aplicare de către părinți
- 2019-09-30
- 5946
Tu știi cum să crești copii liberi? Dar vrei? Haide să vedem împreună de ce copiii mici se încăpăţânează şi protestează la simpla sugestie de a se îmbrăca sau dezbrăca. Sau de ce copiii de şcoală nu vor să-şi facă temele. Și de ce adolescenţii se opun regulilor şi limitelor care li se impun în privinţa tehnologiei şi protestează împotriva părinţilor. La prima vedere, pare că aceste scenarii nu au nimic de a face unul cu celălalt.
De ce se opun copiii? Pentru că este natural și instinctiv. Și opoziția îi ajută să reziste și să devină adulți autonomi și independenți. Și să se opună când se simt controlați. Și, oricât de greu ne-ar fi să recunoaștem, este cheia despre cum să crești copii liberi. „Despre instinctele noastre de părinți, dar și de copii puteți citi și în cartea „Parenting cu iubire – Descoperă-ți instinctele de părinte”.
Din punct de vedere psihologic, copiii sunt atraşi de oamenii de care sunt atașați (părinții și alte persoane care au grijă de ei). În mod natural, instinctiv, dacă un străin îi spune copilului ce să facă, el ar trebui să se opună acestor indicaţii. Instinctiv el va gândi „nu e persoana potrivită să mă îndrume”. Dacă și doar dacă relația cu părintele este una satisfăcătoare.
Cum să mai crești copii liberi când ei se opun tocmai părinţilor de care sunt ataşați? Să rămâi lângă ei. Să reduci numărul de „trebuie” pe care îl folosești. Să spui mai mult „da”. Și să pui mai multe limite blânde și ferme. Și cum să facem asta în mod concret?
1. Rămâi adultul din relație
Nu e ușor. De cele mai multe ori opoziția copiilor naște cele mai întunecate gânduri și instincte în noi. Suntem speriați pentru ei și viitorul lor. Aproape că nu mai vrem să știm cum să creștem copii liberi. Vrem să fie în siguranță, vrem să fie în viață. Oricât de greu ți se pare, stai lângă el. Iubește-l, înțelege-l și ascultă-l. Sau pur și simplu stai ca să te simtă lângă el. Dacă tu ești persoana de lângă el când îi este greu, va veni el către tine când va simți că nu mai poate.
2. Pune accentul pe conectare
Mai multă conectare și mai puțină corectare. Cum să crești copii liberi dacă nu lăsându-i să facă alegeri. Unele mici când sunt mici și din ce în ce mai mari apoi. „Vrei să mergi cu bicicleta sau pe jos” și să așteptăm răspunsul lor. „Îți faci toate temele și proiectele pentru școală și ai voie să stai cât vrei pe telefon sau ai o altă propunere pentru mine? Școala este însă o prioritate”.
3. Mai mulți „da” și mai puțini „trebuie”
Uneori când le cerem copiilor să facă lucrurile, le vorbim poruncitor. Cum să creștem copii liberi când facem așa? Formulări de genul „trebuie să” le trezesc sentimentul de opoziţie sau îl exacerbează. În schimb „tu ce crezi despre asta?”, „tu ce părere ai?”, „tu cum crezi că ar fi mai eficient să facem?” deschid comunicarea și îl învață să ia decizii. Este un prim pas pentru când vrei să crești copii liberi.
4. Lăsa spaţiu şi pentru ideile şi iniţiativele copilului
Ascultați-l și faceți-l să fie responsabil. Cum să crești copii liberi dacă nu responsabilizându-i? Nu ai cum. Copii mici responsabilități mici, copii mari - responsabilități pe măsură. Acceptați și propuneri care vin din partea copilului. Învățați-l de mic să înțeleagă riscurile, să își ia măsuri de precauție și să facă cele mai bune alegeri.
5. Vindecă rupturile dintre voi
Dacă s-a petrecut o ruptură în relaţia cu copilul, luați-vă timp și îngrijiți rana. Comunicați blând, asertiv și deschis. Ascultați ce are copilul de zis. Vorbiți onest și deschis despre ce simțiți și de ce ați făcut ce ați făcut. Încercați să înțelegeți de ce ați reacționat într-un anumit fel. Sau faceți un exercițiu de sinceritate și amintiți-vă ce ați fi pățit voi în copilărie dacă ați fi făcut sau spus așa ceva. Altfel cum să crești copii liberi decât ascultându-i?
Sursa: totuldespremame.ro