Odoraș.

Odoraș.

Eubiotic

Cărți necenzurate pentru copii în librăriile din Moldova. Investigație.

Cărți necenzurate pentru copii în librăriile din Moldova. Investigație.

 

În urma nemulțumirilor mai multor mămici, asupra conținutului cărților din seria „Jurnalul unui Puști” și ”Însemnările unei puștoaice”, dar și a cărților din seria ”75 de sfaturi...”, revista Odoraș a realizat o mică investigație prin librăriile din Chișinău.

Conform mai multor părinți, cărțile au un conținut, pe alocuri, agresiv și nepotrivit copiilor. Acestea ar fi mai mult dăunătoare decât sănătoase pentru dezvoltarea copiilor, spun aceștia. Mesajul unei mame și mai multe detalii găsiți și AICI.

 „Jurnalul unui Puști” și „Însemnările unei Puștoaice” este foarte solicitată în rândul adolescenților. Vârsta copiilor care cer părinților să le cumpere acest tip de jurnal variază între 8 și 14 ani. Mulți dintre părinți cumpără aceste cărți la cererea copiilor, fără a le răsfoi măcar. Unii procură seria întreagă pentru a o face cadou.  Prețul unui jurnal, fie că e pentru fete, fie pentru băieți, variază între 145 și 210 lei. Totul depinde de librărie și promoțiile în curs.

Aceste jurnale pot fi găsite în toate librăriile din Chișinău, dar și în magazinele online de cărți precum bestseller.md, litera.md, librarius.md, pronoi.md, fiind distribuit de trei sau patru importatori de cărți din Romania.

 

Cum ajung cărțile în librării!

 Unul din distribuitorii acestei serii de jurnale, compania Moldpresa a comunicat pentru Odoraș că „Jurnalul unui Puști” și ”Jurnalul unei Puștoaice” este avizat de Camera Națională a Cărții și, respectiv, ar avea toate normele respectate. Contactată de echipa noastră, Camera Națională a Cărții a specificat că procedura de importare a cărților din străinătate este foarte simplă. Se poate de adus orice, în caz că nu contravine legislației în vigoare, adică nu ponegrește sau discriminează statul și poporul acestei țări. În rest, ORICE! Conținutul literaturii artistice sau a celei pentru copii nu se verifică. Adică, de 25 de ani încoace, conținutul cărților nu este cenzurat! Orice carte, cu orice tip de aberații, ajunge să primească aviz de liberă vânzare în librării. 

 

“75 de sfaturi!” este o colecție din patru volume, scoase pe piața din România de către o revistă, acum un an. Fiind foarte cotate și citite de adolescenții din țara vecină și nu doar, aceste cărți au stârnit multe critici din partea părinților. Indignările lor însă au rămas neobservate, cărțile respective pot fi și astăzi cumpărate în magazinele online din România. Prețul acestor cărți, „interzise părinților”, variază între 7 și 10 RON, adică circa 50 de lei moldovenești. Din fericire, aceste cărți încă nu au ajuns în librăriile din Republica Moldova, dar ele pot fi ușor comandate de pe magazinele online de cărți din România. Dar cum s-a explicat mai sus, este posibil ca și această serie să primească permisiunea de a fi vândută în Republica Moldova. În această „colecție” se includ volumele: „75 de sfaturi pentru a supraviețui la școală”, „75 de sfaturi pentru a supraviețui la tabără”, „75 de sfaturi pentru a supraviețui activităților extrașcolare” și ”75 de sfaturi pentru a-ți sărbători ziua de naștere cu mare fast”.

 

Părinții trebuie să fie cei care cenzurează literatura!

În concluzie, singura cenzură a literaturii pentru copii suntem noi, părinții. Nimeni în afară de noi nu va proteja mintea copiilor de gunoiul care se tipărește sub numele de carte, adesea, în ultimul timp.

Sfatul Odoraș este ca noi, părinții să fim mai precauți când cumpărăm literatura suplimentară copiilor, iar dacă o astfel de carte ajunge totuși pe mâna copilului să îi explicăm că de fapt eroina sau eroul acestei cărți arată cum NU trebuie sa procedezi. Și nu uitați să le sugerați ceva în schimb, o carte de aventura sau descoperiri din literatura pentru copii.

 

Câteva păreri ale unor părinți...

 

Notă: Informația a fost colectată de la rețeaua de librării Librarius, Pro Noi, Litera, Dorința, site-urile oficiale ale acestor librării, dar și compania Moldpresa.

 

Citește și: Cărți toxice pentru copii sau cum ne transformăm copiii în monștri!

 

Foto: infanity.es

Share:

Articole recomandate