Cunoaște-ți copilul: descrierea temperamentelor
- 2018-01-23
- 5833
Fiecare copil este o personalitate, deci are propriul temperament. Tu ca părinte ar fi bine să îl cunoști, fie el coleric, sangvinic, melancolic sau flegmatic. Acest fapt te poate ajuta să reacționezi la comportamentul copilului așa încât să îi oferi o educație corectă, fără a suprima personalitatea lui. Odată ce vei cunoaște aceste detalii, vei înțelege mai bine și care sunt punctele lui sensibile, dar și cele forte, pe care poți să insiști. Deci, copilul tău ce temperament are?
Copilul cu temperament sangvinic
Pe terenul de joacă sau la școală, în rândul prietenilor sau al colegilor el este mereu bine dispus, zâmbitor, plin de energie, iute și hotărât în tot ceea ce face: iată câteva dintre trăsăturile caracteristice copilului cu temperament sangvinic. Despre micuțul tău probabil ai mai observat că are o personalitate puternică și plăcută, ceea ce îi atrage pe ceilalți copii ca un magnet, dar și că are tendința de a se plictisi foarte repede, așadar este mereu un căutate de lucruri noi, învață extraordinar de repede și este foarte ambițios.
Cel mai potrivit pentru copilul cu temperament sangvinic este să îl susțineți în activități care să îl țină mereu ocupat, în care să își canalizeze energia și eforturile, care să îl provoace și care să îl pună în mișcare. Încurajați-l să citească, să descopere și înscrieți-l la tot felul de cluburi că să își îmbogățească cunoștințele. De asemenea, găsiți un sport care să îi placă pentru că micuțul cu temperament sangvinic are nevoie să facă sport. Pentru a-l susține fizic, hrăniți-l cu carne de pui, legume fierte și fructe sau dulciuri. Mult succes!
Copilul cu temperament coleric
El este veșnicul agitat, este dinamic, foarte impulsiv și nu își poate controla sub nici o formă sentimentele. Trece cu ușurință de la o stare la altă, azi e trist, mâine e fericit, și îi place să facă mereu câte ceva. El este copilul care se remarcă cel mai ușor dintr-un grup și își impune cu o naturalețe insistentă ideile și punctul de vedere. Este foarte zbuciumat, ușor irascibil și ia decizii fără să cugete foarte mult asupra lor.
Copilul cu temperament coleric este un mic buclucaș. Poate fi un copil foarte dificil, dar odată ce ați învățat care sunt lucrurile care îi sunt pe plac, vă veți înțelege foarte ușor cu el. În primul rând, pentru a-i consuma energia, pentru a-i asigura o stare de bine și pentru a-l disciplina puțin, puteți să îl încurajați să facă un sport (de preferat karate pentru că este un sport riguros). De asemenea, pentru că este un copil foarte inteligent, puteți să îl susțineți să își dezvolte abilitățile și pasiunile. Fiți atenți la sentimentele lui și încercați pe cât de mult posibil să empatizați.
Copilul cu temperament flegmatic
Copilul cu temperament flegmatic se zice că este cel mai bun copil cu putință pentru că este calm, liniștit, nu intră în încurcături, ajută mereu prin casă, este răbdător și foarte politicos. El este copilul care strânge după toți, care iubește ordinea și curățenia, este foarte organizat și meticulos. Chiar dacă poate părea ușor lent, are propriul ritm, îi place să fie în control și știe să își ascundă sentimentele atunci când consideră el că trebuie.
Copilul cu temperament flegmatic este sensibil, trebuie încurajat să creeze, să își dezvolte laturile artistice și să își exprime sentimentele chiar și atunci când îi este greu. În general, un astfel de copil va fi stăpânul propriului destin și va ști ce își dorește așa că nu trebuie decât să îi dați curs dorințelor și să îl corectați atunci când este nevoie.
Copilul cu temperament melancolic
Copilul cu temperament melancolic este foarte sensibil, este timid și își face cu greu prieteni, nu prea are încredere în sine și nici nu îi place să comunice. Chiar dacă el crede în ceva, nu își va susține opinia, se va supăra ușor și se va adapta cu greutate situațiilor noi. Va prefera mereu să facă ceva ce deja cunoaște bine și este obișnuit decât să învețe ceva nou. Este genul de copil predispus depresiilor și anxietății.
Dacă aveți un copil cu temperament melancolic, atunci trebuie să știți că atitudinea voastră față de el îl poate influența foarte mult, suficient de mult încât să capete încredere în el, să devină mai sociabil și să își învingă temerile. Are nevoie de susținerea și de sprijinul vostru în tot ceea ce face așa că este bine să folosiți mereu critica de tip constructiv și să îl lăudați de fiecare dată când face ceva. Încurajați-l să își facă prieteni și îndrumați-l către activități în care să socializeze.
Sursa: garbo.ro
Foto: greatschools.org