Odoraș.

Odoraș.

MariMar

Cum ajută cafeaua la slăbit?

Cum ajută cafeaua la slăbit?

Există cel puțin trei motive pentru care cafeaua poate susține pierderea în greutate spune dieteticianul Rachael Ajmera din San Francisco.

Deși nu este o soluție magică pentru pierderea în greutate, cercetările recente sugerează că această băutură poate aju ta dacă vrei să slăbești câteva kilograme, datorită capacității sale de a regla apetitul și de a-ți porni metabolismul.

Nu numai că ceașca de dimineață poate oferi un strop rapid de cofeină, dar poate și promova pierderea în greutate, fapt dovedit de o meta-analiză din 2019 a 13 studii a constatat că aportul crescut de cofeină a fost legat de reduceri ale greutății corporale, indicelui de masă corporală (IMC) și grăsimii corporale.

Ți-ar putea scădea pofta de mâncare

Potrivit nutriționistului Kelly Jones, cafeaua poate acționa ca un inhibitor al poftei de mâncare pentru unii oameni. De fapt, studiile arată că consumul de cafea cu până la patru ore înainte de masă poate scădea aportul de energie, ceea ce poate duce la pierderea în greutate.

Pe de altă parte, nutriționistul Whitney Crouch, dietetician integrativ, spune că această băutură stimulează și sistemul nervos simpatic, o ramură a sistemului nervos autonom despre care s-a demonstrat că reduce foamea și crește sațietatea.

Acest lucru explică de ce mulți oameni pot descoperi că după ce beau o ceașcă sau două de cafea dimineața, la micul-dejun, nu mai mănâncă până la prânz.

Poate stimula metabolismul

Unele cercetări au descoperit că proprietățile de promovare a pierderii în greutate ale cafelei ar putea proveni din efectele acesteia asupra echilibrului energetic. Mai precis, se crede ea  crește consumul de energie sau cantitatea de calorii pe care corpul tău o arde în fiecare zi. Împreună cu capacitatea sa de a reduce aportul de energie, acest lucru ar putea ajuta la amplificarea pierderii în greutate.

„În studii, s-a dovedit faptul că un consum de cofeină poate crește nivelul de calorii arse cu aproximativ 80-150 de calorii în plus”, spune Crouch.

Cu toate acestea, ea explică, de asemenea, că situația poate varia atunci când vine vorba de beneficiile de stimulare a metabolismului, deoarece cercetările arată că persoanele cu grăsime corporală mai puțină experimentează o creștere mai mare în arderea caloriilor decât cei cu cantități mai mari de grăsime corporală.

Ar putea favoriza arderea grăsimilor

Acidul clorogenic, un compus găsit în boabele de cafea, s-a dovedit că stimulează metabolismul grăsimilor.

Deși nu este complet clar cum funcționează, se crede că acidul clorogenic reglează anumite enzime și căi implicate în acumularea de grăsime, reducând astfel grăsimea corporală.

Alte cercetări arată că bea o ceașcă de cafea înainte de a merge la sală poate fi, de asemenea, benefic, datorită conținutului său de cofeină.

Conform unei revizuiri sistematice cuprinzătoare și unei meta-analize care include 19 studii clinice publicate în Nutrients, consumul unei doze moderate de cofeină înainte de exercițiul aerobic a crescut semnificativ utilizarea grăsimilor în timpul antrenamentului. În plus, un alt studiu a arătat că a îmbunătățit oxidarea maximă a grăsimilor (sau arderea grăsimilor) în timpul exercițiilor fizice cu până la 29%, comparativ cu un placebo.

Desigur, cei cărora nu le place cafeaua nu ar trebui să simtă că trebuie să înceapă să o bea pentru aceste potențiale beneficii de gestionare a greutății. Dieta ta în ansamblu va avea un impact mult mai mare asupra greutății tale decât o singură băutură.

Atenție, prea multă cofeină poate provoca o mulțime de efecte secundare negative, inclusiv anxietate, probleme digestive, nervozitate și insomnie. Este posibil ca anumite persoane să fie nevoite să-și reducă și mai mult aportul de cofeină, dacă este prezentă o sarcină, dacă alăptează sau sunt foarte sensibile la efectele cofeinei.

Băută cu moderație, una sau două căni de cafea pe zi oferă beneficiile metabolice ale cofeinei fără interacțiuni neplăcute.

Sursa: clicksanatate.ro

Share:

Articole recomandate