7 obiceiuri care îți pot provoca o infecție vaginală
- 2020-10-06
- 4364
Infecția vaginală nu este o veste bună pentru o femeie. Deși nu sesizezi senzația de usturime, mâncărimea sau scurgerile vaginale, infecția poate exista fără ca tu să știi. Candidoza este cea mai întâlnită problemă care apare la femei. Ciuperca care duce la apariția infecției există deja în vaginul tău și este ținută sub control de mediul acid al unui vagin sănătos. Atunci când echilibrul vaginului este perturbat, apar infecțiile vaginale.
Totuși, ce duce la acest dezechilibru al florei vaginului? Ei bine, majoritatea activităților zilnice, banale, pot crește riscul de a dezvolta o infecție vaginală. De la alegerea hainelor și până la alimentele pe care le consumi, toate aceste lucruri pot avea o influență hotărâtoare asupra sănătății tale. Află mai jos care sunt cele 7 obiceiuri care îți pot provoca o infecție vaginală!
Consumi zahăr în exces
Nu trebuie să mănânci tort de ciocolată în fiecare zi pentru că nivelul de zahăr din sânge să crească. „Otrava albă” se află în majoritatea alimentelor pe care le consumi zilnic, de la ketchup și până la pâine și unt de arahide. Atunci când este consumat în cantități prea mari, acesta îți poate cauza o serie de probleme de sănătate, printre care se află și infecțiile vaginale.
Glucoza este o sursă de energie pentru fungi. Nivelul ridicat de zahăr dă peste cap pH-ul din zona vaginului, ceea ce duce mai departe la răspândirea necontrolată a microbilor. Din acest motiv, nici nu este de mirare că majoritatea infecțiilor vaginale apar la femeile care au diabet.
Nu schimbi hainele în care faci sport la timp
Atunci când nu îți schimbi hainele transpirate sau umede, umezeala, căldura și transpirația din zona vaginului favorizează dezvoltarea microbilor. Chiar dacă te duci în aceste haine până la magazinul din colț sau te întorci acasă îmbrăcată astfel, câteva minute sunt suficiente pentru ca infecția să apară. Lenjeria din bumbac poate fi o alegere confortabilă, însă aceasta păstrează umezeala și microbii, asemenea unui prosop de bucătărie care absoarbe. Cea mai bună lenjerie atunci când faci sport este cea dintr-un material care să țină umezeala și transpirația departe de piele.
Somn insuficient
Ești o pasăre de noapte? Stai până târziu pe site-urile de socializare sau uitându-te la serialele preferate? Lipsa de somn poate să îți provoace multe probleme de sănătate. Atunci când nu dormi suficient, organismul tău nu mai este atât de bine pregătit să lupte împotriva infecțiilor, inclusiv împotriva celor vaginale. De fapt, toate obiceiurile care îți influențează într-un mod negativ starea generală de sănătate (stresul, lipsa de mișcare, dieta nesănătoasă) îți slăbesc sistemul de apărare al organismului.
Blugi skinny
Orice piesă de vestimentație care este strâmtă în zona intimă creează un loc întunecat și umed, care permite microbilor să se înmulțească. Hainele tale trebuie să îți lase pielea să respire, astfel încât orice urmă de transpirație să se evapore rapid. De asemenea, și kilogramele în plus pot fi la fel de problematice. Atunci când zona intimă nu este suficient de uscată, poate să apară infecția vaginală.
Sex neprotejat
Deși candidoza nu este neapărat o boală care se transmite sexual, există probabilitatea să o contractezi de la partenerul tău în timpul sexului. Te supui mai multor riscuri cu bărbații necircumciși, deoarece partea acoperită a penisului (prepuțul) creează o zonă întunecată și umedă, perfectă pentru răspândirea microbilor. Riscul de infecție vaginală este cu atât mai mare atunci când ai parteneri multipli, deoarece fiecare persoană prezintă o floră diferită.
Schimbi rar tamponul
Ai avut o zi aglomerată și ai uitat când ți-ai schimbat ultima dată tamponul? Foarte rău! Orice lucru pe care îl introduci în vagin poate „supăra” bacteriile și pH-ul. Oricare ar fi produsele pe care le folosești la menstruație, asigură-te că le schimbi des, pentru ca bacteriile să nu aibă timp să se înmulțească.
Administrezi anticoncepționale
Celulele din vagin sunt extrem de sensibile la estrogen sau la ceilalți hormoni care se regăsesc de obicei în anticoncepționale. Atunci când utilizezi o astfel de metodă de control al sarcinii pe bază de hormoni, mediul din vagin se schimbă, iar riscul de infecție crește. Vestea bună este că acest risc scade atunci când folosești metoda mai mult de un an.
Sursa: divahair.ro, foto simbol: cdn.bioguia.com