Odoraș.

Odoraș.

Zincimun

Clătitul gurii cu ulei: dinți mai albi, mai sănătoși și organism fără toxine

Clătitul gurii cu ulei: dinți mai albi, mai sănătoși și organism fără toxine

Clătirea cavității bucale cu ulei (numită și oil pulling) devine o tehnică tot mai mediatizată și mai populară, însă este, de fapt, o tradiție indiană ce datează de câteva mii de ani. Tehnica constă în a „clăti” gura trecând uleiul printre dinți timp de aproximativ 20 de minute. Se poate practica folosind mai multe tipuri de uleiuri, însă cele de susan, de floarea soarelui și de cocos sunt cel mai des utilizate. În urma acestui ritual zilnic, s-a demonstrat științific îmbunătățirea sănătății cavității bucale, inclusiv albirea dinților, dar și îmbunătățirea stării întregului organism.

Deși nu mulți cunosc de ea, clătirea cavității bucale cu ulei este o practică tradițională indiană folosită ca remediu popular pentru întărirea gingiilor și a maxilarelor și pentru prevenirea apariției cariilor, a mirosului neplăcut, a sângerării gingiilor și a buzelor crăpate. Multiple studii au demonstrat eficiența acestei metode, utilizatorii ei bucurându-se nu doar de dinți mai albi și mai sănătoși, or, sănătatea bucală e într-o strânsă legătura cu sănătatea întregului organism.

Printre beneficiile tehnicii se numără:

Uleiurile de cocos și susan sunt folosite deoarece atrag toxinele din piele sau în cazul practicii „oil pulling” - din mucoasa bucală. Lipidele din aceste uleiuri îndepărtează bacteriile din gingii și salivă, în special streptococcus, una dintre cele mai populare bacterii orale, dar și cea mai periculoasă.

Practicând oil pulling, veți avea dinți mai albi. Asta datorită proprietăților antibacteriene și anti-virale ale uleiurilor, care albesc dinții îngălbeniți sau pătați.

Oil pulling ajută la întărirea gingiilor și a dinților.

Combate respirația urât mirositoare.

Poate ajuta în tratarea gingiilor care sângerează.

Este de mare ajutor pentru persoanele cu buze uscate, crăpate și senzația permanentă de uscăciune din gât și gură.

ȘI MAI MULTE BENEFICII

Mai multe studii au demonstrat că această tehnică veche are, de fapt, mult mai multe efecte benefice, pe lângă cele clasice, precum dinți mai albi, respirație mai plăcută și mai puține toxine. Mai jos puteți citi alte posibile beneficii ale oil pulling:

- Ne poate ajuta să scăpăm de migrene

- Corectează dezechilibrele hormonale

- Reduce inflamațiile artritei

- Ajută în lupta cu eczemele

- Poate reduce simptomele bronșitelor

- De ajutor pentru nasul înfundat și presiunea de la nivelul sinusurilor

- Împotriva insomniilor

- Detoxifică corpul de metale grele

 

CUM SE FACE OIL PULLING

În primul rând, trebuie să utilizați doar uleiuri de o foarte bună calitate, organice, cum ar fi uleiul de cocos, uleiul de măsline sau uleiul de susan. Procedeul este unul foarte simplu. Luați o lingură de ulei dimineața și clătiți cavitatea bucală energic, timp de 10-20 de minute.

La început, uleiul se amestecă cu saliva, formând un lichid subțire și alb. Lipidele din ulei încep să extragă toxinele din salivă. Pe măsură ce uleiul este plimbat prin gură, pe lângă gingii, dinți, limbă, uleiul continuă să extragă toxinele, devenind la sfârșit foarte vâscos și alb. Odată ce uleiul a ajuns în această stare, adică după vreo 10-20 de minute, el trebuie scuipat, până când nu se reabsorb toxinele. Cel mai indicat lucru, după ce ați scuipat uleiul, este de a va clăti gura cu apă sărată, apoi să vă spălați pe dinți conform rutinei zilnice.

 

LUCRURI IMPORTANTE DE REȚINUT

Folosiți doar ulei presat la rece, nerafinat.

Faceți tehnica „oil pulling” dimineața, pe stomacul gol de preferat.

Nu înghițiți uleiul după ce ați făcut oil pulling, pentru că este plin de toxine și bacterii.

Scuipați mereu în WC, nu în chiuvetă, pentru ca bacteriile din ulei să nu se răspândească și apoi să vă reinfectați cu ele.

Ce ulei acționează cel mai bine în clătire?

Uleiul de cocos are o activitate antibacteriană și antivirală care îl fac foarte potrivit pentru sănătatea orală. Cercetătorii de la Institutul de Cercetări în Bioștiința Tehnologiei Athlone din Irlanda au testat acțiunea antibacteriană a uleiul de cocos în starea sa naturală, precum și tratat cu enzime, printr-un proces care imită digestia.

Uleiurile au fost testate pe tulpini de bacterii Streptococcus, des întâlnite la nivelul cavitații bucale. Au descoperit că uleiul de cocos inhibă în mod eficient dezvoltarea celor mai multe tulpini de bacterii Streptococcus, inclusiv Streptococcus mutans, o bacterie producătoare de aciditate care este principala responsabilă pentru producerea cariilor dentare. De asemenea, când clătirea cu ulei este combinată cu proprietățile puternic antimicrobiene ale uleiului de cocos, devine un instrument puternic pentru menținerea sănătății generale.

Cu toate acestea, medicii recomandă cel mai des atât uleiul de cocos, cât și cel de susan, pentru că ambele sunt detoxifiante.

 

Sursa: farmaciata.ro, viataverdeviu.ro

Share:

Articole recomandate