Odoraș.

Odoraș.

Zincimun

Menstruația după naștere: ce e normal și când să ne îngrijorăm?

Menstruația după naștere: ce e normal și când să ne îngrijorăm?

Unele femei pot avea menstruație la o lună după naștere, în timp ce altele pot aștepta chiar mai bine de un an. Cum nicio sarcină nu seamănă cu alta, la fel, nu există nicio regulă vizavi de timpul scurs de la naștere și până la reapariția menstruației.

https://core1.adunity.com/x0?spgid=0&__x1ts=&uhad=%5buhad%5d&xcrid=738896&pub=571371557415496&site=571371557415496.gokid.ro&pagecat=571371557415496./0/&zone=571371557415496.TrackZone&snocache=RANDOM_HEREDe ce nu vine menstruația imediat după naștere?

Pentru că, de obicei, prolactina, hormonul care sporește surplusul de lapte matern, inhibă apariția ovulației. Atenție, însă: nu este o regulă, așa că, imediat după naștere, e nevoie de protecție contraceptivă, în cazul în care ai reluat activitatea sexuală și nu-ți dorești o altă sarcină. Și da, ovulația poate să apară și în lipsa unei menstruații regulate: orice semn, cât de mic, pe chiloț poate însemna apariția menstruației și, implicit, a ovulației. De asemenea, este important de știut că prima ovulație după naștere nu este precedată de sângerare, deci nu poți ști exact când survine. 

Când poate reapărea?

Dacă nu alăptezi, menstruația poate să apară, cel mai devreme, în aproximativ 10 săptămâni după naștere, dar, cel mai probabil, aceasta va apărea la 20 de săptămâni după ce bebe a venit pe lume. Însă din cauza unor dereglări hormonale, unele femei pot aștepta revenirea ciclului menstrual și până la 12 luni după naștere, și chiar mai mult în cazuri excepționale. Nu ar trebui să aștepți atât de mult fără să-ți faci griji – mergi la un medic specialist pentru a depista cauza întârzierii, mai ales dacă îți dorești, pe viitor, și alte sarcini. 

Dacă alăptezi, lucrurile decurg un pic diferit și perioada până la apariția menstruației poate fi mai lungă. În general, menstruația nu revine atâta timp cât alăptezi exclusiv. Din momentul în care bebelușul este diversificat te poți aștepta ca menstruația să revină oricând, dar, de regulă, acest lucru nu se întâmplă până nu treci de prima aniversare a copilului.

Se schimbă ceva la ciclul menstrual după naștere?

Nici în acest caz nu există reguli universal valabile. Dacă unele mămici nu vor simți nicio schimbare, pentru altele va fi mai greu sau, dimpotrivă, mai ușor. În cazul în care ciclul nu mai este regulat, de vină pot fi tot hormonii, care ar mai putea avea nevoie de o perioadă până la stabilizare. Există însă și alte motive: stresul (care produce și el prolactină), o glandă tiroidă dereglată, pierderea sau, dimpotrivă, creșterea bruscă în greutate, toate acestea pot cauza o menstruație neregulată.

Când să te îngrijorezi?

Unele afecțiuni genitale pot întârzia apariția mentruației după sarcină, așa că e bine să stabilești cu medicul tău un program de vizite regulat. Un fibrom care crește pe pereții uterului, un simplu polip sau instalarea adenomiozei – o afecțiune caracterizatǎ prin prezența de țesut endometrial ȋn grosimea mușchiul uterin –, toate sunt posibile cauze pentru întârzierea menstrei după naștere.

 

Informații: totuldespremame.ro

Foto simbol: allwomens.ru

Share:

Articole recomandate