Substanțele chimice din tampoane și absorbante pot cauza apariția cancerului și malformații ale fătului
- 2020-07-09
- 29591
Pe vremuri, absorbantele se albeau cu clor, despre care s-a dovedit că e cancerigen pentru corpul nostru, acum clorul este interzis, dar substanțe chimice în absorbante sunt încă o mulțime. Mulți au vorbit inclusiv despre pesticidele cu care sunt stropite plantațiile de bumbac din care se fac absorbantele, toate ajung în aceste produse pe care noi le folosim în cea mai intimă zonă.
Ce conțin tampoanele în afară de bumbac și raion, o fibră artificială pe bază de celuloză? Poliester, polietilenă (PET), adezivi, propilenglicol și polipropilenă, latex (cu potențial alergen), substanțe care, odată introduse în corp, pot produce dezechilibre hormonale, cancer, malformații ale fătului, infertilitate. Un studiu arată opt substanțe pesticide într-un anume brand de tampoane interne (sursa este Centrul Național pentru Informații Biotehnologice din SUA). Mai mult, fibrele din tampoanele interne de multe ori rămân prinse de mucoasă după ce noi îndepărtăm tamponul.
Și mai e ceva: vaginul e un microunivers cu floră, secreții, bacterii și pH propriu, iar tampoanele interne absorb tot ce prind, lăsând în urmă nu doar fibre și chimicale, ci și uscăciune și dezechilibru, care pot duce la apariția de candidoze, de exemplu, dar și iritații, disconfort în timpul actului sexual etc.
Apoi, există și riscul de șoc toxic, despre care unii specialiști spun că ar fi favorizat de folosirea tampoanelor interne. Am găsit multe surse care spun că în anul 1980, în SUA și Marea Britanie s-au înregistrat peste 800 de cazuri de șoc toxic, 38 dintre ele s-au soldat cu decese. 71% dintre femeile internate cu sindrom de șoc toxic în 1980 folosiseră același brand de tampoane interne, recent lansat. Produsul a fost imediat scos de pe piață, iar numărul de cazuri a scăzut la 470 în anul următor. Se pare că aceste tampoane ultra absorbante iritau atât de mult vaginul încât provocau leziuni, care se infectau, iar bacteriile, cel mai adesea Stafilococul Auriu, se înmulțeau necontrolat și intrau în sânge, producând șocul toxic.
Serviciul de Laboratoare al Sistemului Public de Sănătate din UK spune că între 1985 și 1995 s-au înregistrat în medie 18-20 de cazuri de șoc toxic provocat de folosirea tampoanelor interne, dintre care 2-3 s-au soldat cu deces. Pe lângă riscurile pentru sănătate, mai sunt și cele legate de poluare. Un tampon intern se degradează în șase luni, unul extern, niciodată. O femeie folosește în timpul vieții în medie 12.000 de tampoane.
Care sunt alternativele?
Din fericire, mai multe, toate la prețuri decente și cu riscuri de sănătate și poluare considerabil mai mici:
1. Există tampoane interne și externe din bumbac bio și celuloză, care nu conțin deloc chimicale și sunt biodegradabile. Cel mai cunoscut brand este Natracare, ei folosesc bumbac 100% organic, albite cu peroxid de hidrogen, care nu formează dioxină. Sunt ambalate în hârtie reciclată, nealbită.
2. Există absorbante textile refolosibile, care se pot spăla și reutiliza de nenumărate ori. Au o parte impermeabilă, pentru a nu permite scurgerile și petele pe haine.
3. Există cupele menstruale, obiecte mici din silicon sau latex care adună sângele menstrual, se pot goli ușor, pot fi schimbate la 3, 6 sau chiar la 12 ore, se spală și se reinserează. Din ce am citit, DivaCup sunt cele mai populare. Există și varianta SoftCup, care trebuie schimbată cam la 3 luni.
4. În afară mai există și bureței naturali de mare (speciali pentru perioada menstruală), care se inserează în vagin curați, se scurg, se spală, se usucă, apoi se refolosesc.
La final, vă las cu câteva sfaturi legate de o folosire cât mai sigură a absorbantelor și tampoanelor:
– încercați să nu folosiți tampoane interne noaptea;
– aveți mare grijă la unghii lungi sau aplicatoare de plastic, să nu vă răniți când puneți tamponul;
– schimbați tamponul intern la fiecare 3 ore, pe cele externe la maximum 6 ore;
– nu folosiți absorbante pentru flux mai mare decât necesar;
– dacă aveți scurgeri neobișnuite, nu folosiți tampoane interne;
– atingeți cât mai puțin tamponul intern înainte de folosire;
– spălați-vă mereu pe mâini, înainte și după folosirea tamponului;
– nu folosiți tampoane decât în timpul menstruației;
Sursa: Prințesa Urbană; foto:vmcdn.ca