Remedii naturiste pentru vânătăi
- 2019-04-12
- 15005
Vânătăile, numite şi echimoze, se formează atunci când sângele se acumulează sub suprafaţa pielii. Apar, de obicei, în urma unei lovituri sau contuzii, însă pot avea şi cauze medicale. Netratate, vânătăile dispar în aproximativ trei săptămâni, modificându-şi culoarea. Acestea pot trece de la roşu la violet-albastru, apoi la albastru-verzui şi la galben-verzui.
Compresele reci opresc coagularea sângelui
Imediat după lovitură, aplică comprese reci, deoarece opresc coagularea sângelui şi reduc din intensitatea vânătăilor. Pune câteva bucăţi de gheaţă zdrobită într-un prosop, apoi aplică pe zona cu probleme, timp de 30 de minute. Poţi aplica comprese cu gheaţă de mai multe ori pe zi, cu pauze.
Ceapa previne acumularea de sânge sub piele
Ceapa este o altă alegere extrem de inspirată. Atunci când ai o vânătaie, aplică un strat de ceapă pe zona afectată. Este bine să aplici ceapă imediat după ce te-ai lovit.
Tăiaţi ceapa în inele mari şi puneţi unul pe vânătaie. Fixaţi-o cu un bandaj şi lăsaţi-o să acţioneze timp de o oră. Puteţi repeta procesul de câteva ori pe zi.
Oțetul de mere
Toarnă oțet de mere pe un tifon și masează ușor zona învinețită. În acest fel, vei stimula circulația, iar sângele acumulat sub piele se va dispersa.
Pătrunjelul ameliorează durerea
Una dintre cele mai simple metode de a scăpa de vânătăi peste noapte este să zdrobiţi o mână de frunze de pătrunjel proaspăt şi să le aplicaţi pe zona afectată. Aplicaţi apoi un bandaj şi lăsaţi-l câteva ore.
Pătrunjelul are proprietăți analgezice și antiinflamatorii ce ajută la ameliorarea durerii. Este folosit și pentru reducerea inflamației articulațiilor. Pătrunjelul este cel mai eficient în tratarea vânătăilor, pentru că scade durerea şi reduce iritaţia.
Cartofii reduc inflamaţiile
Cartoful crud este şi el un excelent remediu pentru vânătăi. Cartofii conțin catalază, o enzimă ce stimulează dezvoltarea celulară și ameliorează durerea și inflamațiile.
Pentru a scăpa rapid de o vânătaie nu trebuie să faceţi altceva decât să radeţi un cartof crud sau, pur şi simplu, să-l feliaţi. Puneţi cartoful răzuit într-o bucată de tifon şi aplicaţi pe vânătaie. Lasă să acţioneze timp de aproximativ 20 minute.
Frunzele de varză elimină umflăturile
Varza se dovedeşte de un real ajutor în combaterea vânătăilor. De asemenea, aceasta este un bun calmant pentru durere şi eficientă în eliminarea umflăturii. Se aplică pe rană cataplasme pe zona afectată si se lasă să acţioneze timp de câteva ore. Înainte de a fi folosite frunzele de varză, acestea trebuie foarte bine clătite cu apă.
Acestea nu doar că ajută la calmarea durerilor, ci şi la eliminarea umflăturilor. Zdrobeşte 3-4 frunze, fără nervuri, apoi aplică pe vânătaie şi leagă cu un bandaj, să nu cadă. Lasă să acţioneze peste noapte.
Sursa: frunza-verde.ro