Odoraș.

Odoraș.

Tedi

Platourile reci: combinații reușite de mezeluri, brânzeturi, nuci și fructe

Platourile reci: combinații reușite de mezeluri, brânzeturi, nuci și fructe

Când ți-e poftă de ceva frugal, îți vin prietenii în vizită pe neașteptate sau vrei să încropești ceva rapid pentru toată familia, un platou rece este ideal pentru a satisface toate gusturile. Așezate pe un platou rustic sau chiar un tocător de lemn generos ca dimensiune, specialitățile de carne, brânzeturile, fructele și nucile vor face întotdeauna o impresie bună, scrie csid.ro

Dar cum se combină corect aceste preparate pentru un platou rece plăcut din punct de vedere olfactiv și gustativ?

Ce alimente trebuie să se regăsească pe un platou rece

Un platou rece poate fi personalizat în fel și chip, în funcție de gusturile celor care se vor înfrupta cu bunătățile de pe el. Dar, în general, acesta ar trebui să cuprindă următoarele:

- Mezeluri uscate

- Diverse sortimente de brânză

- Măsline de diverse culori

- Nuci

- Fructe proaspete

- Fructe deshidratate

- Crackerși sau felii de baghetă

- Dulcețuri, gemuri sau diverse sosuri

Cele mai indicate sortimente de mezeluri și brânzeturi pentru un platou rece

Pe un platou rece trebuie să se regăsească alimente de cea mai bună calitate, aspectuoase și savuroase.

Dintre mezeluri, sunt indicate sortimentele uscate, picante, afumate: chorizo, salam bănățean, salam de Sibiu, cârnăciori uscați, pastramă, babic, ghiudem, prosciutto. Neapărat felii subțiri!

În privința brânzeturilor, sunt recomandate sortimentele naturate și cele cu mucegai nobil: cașcaval afumat, gouda, parmezan, brie, camembert, pecorino romano, cheddar, gruyere. Acestea se vor tăia felii pe lung sau cubulețe.

Din toate aceste bunătăți, este bine să alegi minimum 3 specialități. Cu alte cuvinte, minimum 3 sortimente de mezeluri, 3 de brânzeturi. Cu cât mai multe, cu atât mai mare diversitatea și numărul de papile satisfăcute!

Fructele și nucile, obligatorii pe platourile reci

Pentru a echilibra gustul de gras și sărat este obligatoriu să completezi „tabloul culinar” cu fructe proaspete, diverse nuci și chiar gemuri sau dulcețuri.

Printre fructele proaspete de nelipsit se numără: cuburile de pepene roșu, strugurii fără sâmburi, zmeura, murele, curmalele, afinele, caisele, smochinele sau piersicile.

Poți opta și pentru varianta deshidratată a fructelor, cum ar fi caisele sau ananasul, pentru o mai mare diversitate.

Nu uita de legume! Sunt ideale bețișoarele de morcov, țelină, gulie, ardei gras și anghinare marinată.

Plasează din loc în loc și câteva mănunchiuri de măsline de diverse culori: negre, verzi, kalamata, umplute cu ardei, cu brânză. Și roșiile uscate sunt perfecte!

Migdale, caju, fistic fără coajă, nuci – și ele trebuie să își găsească locul în peisaj! La fel și câțiva crackerși aromați cu rozmarin, grisine sau felii subțiri și crocante de baghetă unsă cu un strop de ulei de măsline.

Și nu uita de sosuri! Câteva boluri mici cu sos tzatziki, dulceață de nuci verzi, de trandafiri sau de cireșe amare, ketchup de fructe sunt bine-venite oricând în companie bunătăților de mai sus.

Share:

Articole recomandate