Odoraș.

Odoraș.

Valentina Buliga: familia este tot ce am mai scump

Valentina Buliga: familia este tot ce am mai scump

Pentru o femeie de succes nu este uşor să se afirme, să se implice şi să îmbine perfect cariera cu viaţa de familie. De fiecare dată are nevoie de o doză dublă de putere, curaj, responsabilitate şi un bagaj mare de argumente pentru a munci într-un mediu dominat de bărbaţi. Pe bună dreptate, un exemplu de verticalitate şi perseverenţă este ministrul Muncii, Protecţiei Sociale şi Familiei din Republica Moldova şi vicepreşedinte al Partidului Democrat din Moldova, Valentina Buliga.

 

De cinci ani conduce Instituţia care are în prim-plan problemele şi nevoile oamenilor – pensionari, tineri, muncitori, şomeri, femei, mame. Timp de trei ani a fost singura femeie-ministru în Guvern. În Partidul Democrat din Republica Moldova a fost o perioadă singura femeie în funcţia de vicepreşedinte şi timp de zece ani se află în fruntea organizaţiei de femei a formaţiunii, organizaţie ce întruneşte 27 de mii de femei. Valentina Buliga a stat mereu cu mâna pe puls, s-a implicat totalmente în tot ce face zi de zi.

„Am învăţat de la părinţi dragostea şi respectul pentru oameni, să ştim să preţuim şi să muncim.”

Valentina Buliga vine din satul Horeşti, raionul Făleşti, dintr-o familie cu trei copii. Cu lacrimi în ochi îşi aminteşte de singurul frate şi scumpii săi părinţi, care s-au stins din viaţă. Valentina Buliga nu mai rosteşte cuvântul „mamă” de mulţi ani. Şi nici „tată” de ceva vreme. Mai are o soră, Violeta. „Am crescut într-o familie de gospodari, am învăţat foarte multe de la părinţi. În primul rând, respectul, dragostea de oameni, cumsecădenia, să fim responsabili de ceea ce facem, să ştim să preţuim, să muncim, să fim gospodine, dar înainte de toate să fim oameni, cum ne spunea mămica, mărturiseşte ministrul Muncii.

Când vine vorba de familie, de fiecare dată o copleşesc emoţiile.

„Familia pentru mine este tot ce am mai scump, fără familie nu aş fi cine sunt azi, familia este lăcaşul sufletului meu. Este mediul în care am fost elevă, sunt mamă şi soţie, gospodină şi politician, ministru şi deputat. Am fost înţeleasă în orice ipostază, susţinută, îi iubesc şi este, de fapt, marea mea bogăţie la care ţin nespus de mult şi sunt gata să fac orice ca să-i pot ajuta.”

De 33 de ani Valentina Buliga este căsătorită cu Alexei Buliga, despre care nu se cunosc prea multe detalii, cel puţin în presă.

„Soţul este jumătatea mea, mă completează foarte mult, mă ajută, mă înţelege. A fost şi este sprijinul meu. El este umărul la care vin să plîng când îmi este greu, cu care vorbesc când am sufletul îngreunat şi tot el este persoana pe care o sun să-i spun bucuriile mele. Nu îmi imaginez viaţa mea de acum fără de el.”

Mândria familiei sunt cei doi copii, Cristina şi Alexandru. Fiica este căsătorită cu un cetăţean italian, locuieşte de şapte ani la Palermo, Italia. Munceşte într-o companie privată, care exportă nave şi petrol. „Este un profesionist în ceea ce face”, afirmă mama Valentina. După ce şi-a făcut masteratul în Cehia, fiul Alexandru a ales să se întoarcă acasă, aproape de părinţi. La Chişinău este angajat al unei companii de administrare a zborurilor. „A insistat să se întoarcă acasă, alături de părinţi. A spus şi confirmă de fiecare dată că prin ceea ce face vrea să contribuie puţin câte puţin la schimbarea vieţii şi la dezvoltarea ţării”, ne povesteşte demnitarul moldovean.

Şi dacă acum este ministru, politician, soţie, mamă, apoi rolul de bunică mai aşteaptă. De când este implicată în politică, are prea puţin timp liber, recunoaşte Valentina Buliga.

„De câte ori am o ferestruică pe care pot să o croiesc pentru familie, o fac cu drag. De fapt, în fiecare zi când vin acasă, cât de târziu, mă întorc cu mult drag, pentru că acolo sunt aşteptată.”

 Şi rudele îi sunt aproape şi apreciază dedicaţia ministrului Muncii, Protecţiei Sociale şi Familiei.

Doamna Buliga vorbeşte şi despre unele regrete. „Îmi place să gătesc, înainte în fiecare weekend găteam ceva gustos şi dulce. Lectura este încă o pasiune a mea, însă acum mai des citesc legi şi hotărâri, însă îmi este dor de Zola, Cehov, Dumas, Dabija, Flaubert şi Vieru. La drept vorbind, îmi este foarte dor de natură şi plimbări. Înainte, nu era sâmbătă sau duminică să nu mergem cu familia în parc.”

„Fiind într-o funcţie responsabilă, de foarte multe ori am văzut scepticism în ochii bărbaţilor.”  

Dar cum este văzută o femeie într-o funcţie-cheie în Republica Moldova? Se simte discriminată? am întrebat-o pe Valentina Buliga: „Sunt multe lucruri care m-au jignit şi probabil vor rămâne la mine în suflet. Vreau să vă spun că eu, personal, am trăit o perioadă îndelungată înconjurată de scepticismul bărbaţilor, dar în acelaşi timp am avut noroc să am alături bărbaţi care m-au ajutat, m-au învăţat şi am devenit parteneri, în adevăratul sens al cuvântului. În Republica Moldova există discriminare pe bază de gen, este un adevăr şi o problemă. Dar, cu eforturi comune, putem să punem capăt acestei probleme”.

„Am învăţat un element important, atunci când vorbesc în faţa bărbaţilor despre problemele sociale ale femeilor, copiilor, bătrânilor, persoanelor cu nevoi speciale, vorbesc cu o doză dublă de argumente, de putere şi pasiune.”

„Mă bucură mult că Partidul Democrat, formaţiunea din care fac parte, este un partid care consecvent promovează femei, şi noi, femeile, niciodată nu ne-am simţit discriminate în partid.”

Valentina Buliga depune mult efort ca să-şi onoreze responsabilităţile asumate în funcţia de ministru, vicepreşedinte al Partidului Democrat, preşedintă a organizaţiei de femei a formaţiunii. „Pentru a asigura o bătrâneţe decentă părinţilor şi bunicilor noştri, un viitor tinerilor noştri, este necesară implicarea şi cooperarea dintre bărbaţi şi femei. Am avut în experienţa profesională momente când bărbaţii nu au susţinut propuneri ce vizau dezvoltarea socială, atunci trebuia să caut argumente incontestabile pentru a-i convinge. Este necesar să înţelegem că orice reformă în domeniul social înseamnă, de fapt, o revoluţie. Suntem descendenţii unei societăţi sovietice, o societate în care eram învăţaţi să fim dependenţi, însă acum încercăm să punem temelia unui nou sistem de principii. Nu am acceptat şi nu voi accepta niciodată făţărnicia, trădarea, faptul că în ochi îmi spune una, în spate face altceva. Aceste atitudini mă deranjează, nu le agreez.”

O mamă de succes este o mamă împlinită atât în plan familial, cât şi profesional. Să asiguri un echilibru între familie, profesie şi carieră nu este deloc uşor. „Eu mereu am optat pentru echilibru între familie şi carieră, am toată încrederea că femeia modernă are destulă pricepere pentru a întemeia o familie puternică şi a avea o carieră de succes. Aici vine necesitatea unui bărbat, soţ înţelegător, puternic şi mereu pregătit pentru a da o mână de ajutor. Este adevărat că o căsnicie fericită necesită anumite sacrificii, eforturi. Eu mereu îi spun fiicei mele, deja căsătorită, că în familie mai des se iartă, se ascultă şi se susţine, respectul este piatra de temelie a unei familii puternice” – spune preşedinta organizaţiei de femei a Partidului Democrat.

Ministrul Muncii, Protecţiei Sociale şi Familiei, Valentina Buliga, are şi un sfat pentru femeile, mamele care îşi doresc să obţină succes.

„Eu ezit să dau sfaturi, dar vreau din suflet să le dau o povaţă tuturor fetelor tinere şi mamelor. Înainte de toate este necesar să înţelegem ce vrem cu adevărat, eu cred că pentru a obţine un succes este necesar să arzi cu tot sufletul pentru scopul propus. Să nu uităm că doar prin muncă, dedicaţie, responsabilitate şi foarte multă răbdare putem atinge scopurile propuse. Atunci când sufletul este împăcat, inima aspiră la infinit, de aceea, vreau să inchei acest îndemn cu cuvintele mamei mele: să fim mereu oameni, atunci bunul Dumnezeu ne ajută şi ne îndrumă. Când vom avea femei puternice şi copii fericiţi în familii împlinite şi întregite, atunci şi Republica Moldova va fi o mare familie puternică, iar noi, femeile, cu siguranţă vom contribui la acest lucru.”

Text de Valeria Viţu

Articolul a fost publicat în revista "Mame de succes", nr. 3 (5) din 2014

Share:

Articole recomandate