Laura Manoli: sunt împlinită când citesc fericirea în ochii lor

Laura Manoli: sunt împlinită când citesc fericirea în ochii lor

Am cunoscut-o într-o zi ploioasă şi posomorâtă de toamnă. Mi-a zis că nu o prea inspiră timpul de afară, cu toate acestea, emana dragoste şi căldură. Nu este o femeie obişnuită, este una extraordinară – un amestec de creativitate şi dăruire, o visătoare ce poate să îşi materializeze  ideile şi dorinţele. De fapt, aşi putea să îi atribui zeci şi sute de adjective care să i se potrivească de minune. Şi asta pentru că Laura Manoli este femeia care s-a redescoperit pe sine însuşi printre multitudinea de flori, care acum fac parte din viaţa sa. A îmbinat utilul cu plăcutul şi a dat naştere unei afaceri ce se bucură de tot mai mult succes şi care poartă numele de „Laurette Flowers”. Pe lângă talentul pe care îl posedă, a mai fost înzestrată şi cu o frumuseţe de invidiat.

În luna iulie al acestui an le-aţi admirat pe coperta revistei  „Mame de succes” pe Lilia Ojovan şi Iulia Feodorova, care împreună cu fiicele lor, purtau pe cap coroniţe de flori, care au oferit o conotaţie rustică tabloului estival. Acele bijuterii, dacă pot să le numesc aşa, au fost create de femeia din faţa mea. Laura Manoli ne-a destăinuit că ele au fost, de fapt, începutul carierei sale, au fost lucrările ce au determinat-o să continue să creeze. Astfel, a luat naştere proiectul „Laurette Flowers”.  De atunci, a trecut abia jumătate de an, dar în acest răstimp, lucrările Laurei au devenit tot mai solicitate şi mai populare.  

Pe Laura am cunoscut-o drept o femeie sensibilă şi romantică, care pune suflet în tot ceea ce face, iar asta îi asigură succesul. Am aflat că e îndrăgostită iremediabil de florile de câmp pentru că acestea o reprezintă într-un fel sau altul. E o visătoare care s-a redescoperit abia acum, dar care are planuri de viitor şi priveşte viaţa dintr-un alt unghi.

„Mi-am descoperit calităţile artistice atunci când am hotărât să depăşesc o perioadă mai complicată din viaţa mea, grea şi tristă. Creaţia a fost cea care mi-a permis să mă descopăr şi am fost mirată atunci când am observat că, zilnic îmi veneau tot mai multe idei. Am început să fac coroniţe din flori vii şi flori artificiale cu foarte multă pasiune şi am văzut că lucrările mele sunt apreciate. Primeam complimente şi laude, iar asta m-a motivat să mă dezvolt şi să transform hobby-ul într-o afacere ce îmi oferă plăcere.”

A început prin a-şi posta creaţiile pe o pagina de facebook unde aduna pe zi ce trece tot mai multe aprecieri. Au urmat mai apoi festivalurile „La cireşe” şi „IA MANIA”,  unde Laura a fost invitată să îşi expună lucrările în cadrul târgurilor de artizanat. De fiecare dată, coroniţele sale s-au bucurat de o popularitate imensă.  Astfel, pe parcursul unei veri a reuşit să vândă cel puţin 200 de lucrări, un număr destul de impunător am spune noi. A fost contactată în nenumărate rânduri şi rugată să creeze un exemplar sau altul de coroniţe, însă, de fiecare dată, meşteriţa dădea naştere unei alte coroniţe, astfel lucrările sale fiind unice şi deosebite. În scurt timp, i s-au solicitat şi decoraţii pentru nuntă şi accesorii pentru mirese, iar Laura nu a stat prea mult pe gânduri, şi-a pus în aplicare imaginaţia şi talentul. Nu a plagiat pe nimeni şi de fiecare dată a încercat să dea un suflu nou lucrărilor sale, iar asta i-a adus tot mai mulţi clienţi, astfel că, coroniţele sale au ajuns chiar şi în SUA, Australia şi Franţa, iar recent a fost invitată să participe şi la un târg de artizanat din Italia.

Când mi-a spus că a studiat la Academia de Textile din oraşul Ivanovo, unde a făcut design vestimentar, nu m-a mirat. A existat totuşi o tangenţă, chiar dacă foarte mică, a studiilor cu ceea ce face acum. A învăţat tocmai în Rusia, pentru că pe atunci, la Chişinău nu exista încă o astfel de facultate.

Tot acolo şi-a întâlnit marea sa iubire, cu care s-a căsătorit în cel de-al doilea an de facultate, pe când avea doar 20 de ani. Ne-a mărturisit că nu regretă deloc că şi-a întemeiat o familie atât de devreme, iar dacă ar fi să se întoarcă în timp, nu ar schimba nimic. Victor, soţul său este foarte exigent, însă familist şi cu un suflet mare. Tocmai el a fost cel care a observat că soţia sa s-a schimbat odată cu noua pasiune pentru flori. A devenit mai pozitivă şi mai înfloritoare la propriu. A susţinut-o, şi o susţine şi acum, fiindu-i alături şi ajutând-o în tot ceea ce face.

La scurt timp după nuntă a dat naştere unui băieţel pe nume Silviu care deja e băiat mare şi independent. Şi-a luat un an de concediu academic, iar la scurt timp s-a mutat înapoi la Chişinău, unde deja a fost deschisă Facultate de Design Vestimentar în cadrul Universităţii Tehnice. După ce a absolvit facultatea, a fost angajată în calitate de profesoară de educaţie tehnologică. De aici a deprins pasiunea pentru lucrul manual. A lucrat acasă, unde s-a dedicat designului vestimentar până în momentul în care a născut-o pe fiica sa Olivia. Locuia atunci la Ungheni. Timpurile şi mediul în care activa nu îi permiteau să se realizeze prea mult, motiv pentru care s-a reprofilat şi a făcut Facultatea Bănci şi Burse de Valori. Pentru că nu este genul de femeie care să stea pe loc, a activitat în cadrul unei bănci. Mai apoi a trecut cu traiul la Chişinău, unde şi-a început activitatea în cadrul Serviciului Vamal în calitate de funcţionar public. Aici activează deja timp de 10 ani. Multe dintre clientele sale au fost uimite să o întâlnească în uniformă, iar o parte dintre acestea nici nu cunosc adevărata profesie a meşteriţei.  Acum, după atâtea posturi ocupate  şi după atâta timp, Laura a descoperit că de fapt locul său se află în domeniul creaţiei, acolo unde are libertatea de a se exprima şi de a-şi materializa ideile.

„Vreau să mă dedic în totalitate creaţiei şi se pare că voi fi nevoită să renunţ la postul pe care îl am acum în cadrul Serviciului Vamal. Am multe planuri şi idei de realizat, vreau să dau naştere unui centru de creaţie pentru copii şi maturi, să ofer cursuri în domeniul floristicii.”

Pe lângă pasiunea pentru floristică, Laura se dedică în totalitate celor doi copii ai săi pe care îi iubeşte nespus de mult. Silviu e un băiat serios şi cumpătat ce îi seamănă mamei sale. A absolvit Academia de Studii Economice, iar acum îşi face masteratul la Academia de Administrare Publică. Este independent şi munceşte mult pentru a obţine succesele pe care şi le doreşte. A ţinut morţiş să se angajeze la un post de muncă provizoriu pentru a-şi acoperi cheltuielile proprii şi vrea să devină o personalitate prin muncă asiduă. Deşi e mai timid şi mai serios, Silviu este băiatul în care poţi să ai încredere deplină şi pe care poţi să te bazezi.

Olivia în schimb este o persoană plină de energie. Are 17 ani şi este elevă în clasa a 12-a la Liceul Teoretic cu profil de arte „Elena Alistar” şi face parte din clasa teatrală. Cu toate acestea, este pasionată de relaţiile cu publicul, iar la moment se vede realizată într-un domeniu creativ, posibil cel al jurnalismului. Are un gust artistic fin şi dezvoltat şi mai e şi cel mai tânăr make-up artist din Republica Moldova ce şi-a început cariera la 13 ani, colaborând cu modele şi designeri autohtoni. I-am admirat talentul chiar din prima sursă, pentru că Olivia se ocupă de machiajul şi de ţinuta mamei sale. Această talentată domnişoară e ambiţioasă, ştie ce vrea de la viaţă şi la sigur se va bucura de un mare succes în viitorul apropiat.

„Sunt fericită că familia îmi este sănătoasă şi îmi este alături. Mama, deşi e departe de mine, mă susţine în tot ceea ce fac şi pentru asta vreau să îi spun un sincer mulţumesc şi să mă închin până la pământ pentru toate sacrificiile pe care le-a făcut pentru familia mea. Mă bucur că am o familie frumoasă, mă mândresc că am o mamă de succes şi cred că şi ea e mândră că are o fiică de succes.”

Creează în funcţie de dispoziţia sa, pentru că ideile îi vin de undeva din sufletul său care îi dictează ce şi cum să facă. Ne-a mărturisit că uneori, dacă nu are dispoziţie şi e nevoită să creeze la comandă, s-ar putea să nu îi reuşească să facă ceea ce de fapt şi-a propus, însă odată cu venirea dimineţii, capătă puteri noi şi în această perioadă a zilei reuşeşte să creeze cele mai frumoase lucrări. Laura este absorbită de munca pe care o face şi uneori nu merge la culcare până nu duce la bun sfârşit lucrul pe care l-a început.

„Accesoriile florale vor fi în tendinţă încă mulţi ani şi sunt sigură că nu vor ieşi din modă. Florile caracterizează fiecare persoană în parte, iar din acest motiv mă strădui să creez cununi de flori personalizate ce se potrivesc cu caracterul şi felul de a fi al domnişoarei. Nu am tipare după care mă conduc, încerc să fiu unică şi să îi ofer libertate imaginaţiei mele. Laurette Flowers este proiectul meu de suflet în care am pus mult efort şi pe care vreau să-l dezvolt şi în continuare.”

Este îndrăgostită de flori şi de creaţie, le visează chiar şi noaptea, pentru că această pasiune o determină să fie mai pozitivă şi mai încrezută în forţele proprii. Este plină de culoare, gânduri frumoase şi noi idei. Creează cu pasiune şi din dragoste pentru frumos, iar asta face ca proiectul „Laurette Flowers” să fie unic şi să se bucure de o popularitate tot mai mare. Coroniţele de flori oferă o fineţe şi o delicateţe aparte celei care o poartă şi anume acestea sunt calităţile pe care Laura încearcă să le descopere în fiecare dintre clientele sale. Îi mulţumim mult pentru timpul pe care ni l-a acordat şi îi urăm succes în tot ceea ce face, talent şi multă inspiraţie.

Text de Diana Gaţcan şi Daniela Borodachi

Articolul a fost publicat în revista "Mame de succes", nr. 4 (6) din 2014

Adaugă comentariu