Odoraș.

Odoraș.

Sensimyl

Deficiențele nutritive în timpul sarcinii și riscurile pentru făt

Deficiențele nutritive în timpul sarcinii și riscurile pentru făt

În timpul sarcinii femeile sunt mult mai vulnerabile din cauza schimbărilor hormonale și a necesităților metabolice. Creșterea placentei și a fetusului vin cu schimbări enorme pentru organismul mamei. Specialiștii afirmă că o gravidă are nevoie de un surplus de 300 de calorii pe zi față de perioada de până la naștere. Dar, atenție, aceste calorii se referă la calitatea mâncării, nu la cantitate.

Femeile care nu se hrănesc într-un mod corect sunt mult mai expuse riscului de a face infecții, naștere prematură sau să aducă pe lume un bebeluș care va dezvolta un retard mental. Una dintre afecțiunile cauzate de proasta alimentație este anemia sau deficiența de fier. De asemenea, în timpul sarcinii, femeile prezintă carențe importante de iod, zinc, vitamina A și vitamina B.

După conceperea unui copil este important să-i asiguri organismului necesarul de fier. De aia consumă alimente precum carnea de vită, de pasăre, în special ficat, cereale integrale, stafide sau prune.

O gravidă mai are nevoie și de foarte mult calciu, care este folosit și de fetus pentru dezvoltarea oaselor. Adaugă în dieta ta alimente bogate în calciu precum lactatele, broccoli, spanac, varză, migdale, ouă și fructe de mare.

Lipsa zincului din organism poate duce la naștere prematură sau chiar pierderea sarcinii. Așa că trebuie să consumi alimente precum gălbenuș de ouă, fructe de mare, carne, ficat, cereale integrale, ciuperci, semințe de floarea soarelui sau dovleac.

Pentru a evita deficiența de vitamina B6 este indicat să consumi ficat de vită, piept de pui, avocado, banane, cartofi sau ouă.

De asemenea, în timpul sarcinii este indicat să consumi alimente bogate în acid folic: nuci, semințe, carne, pește, ouă.

 

Sursa: copilul.ro; rebenok.by

Share:

Articole recomandate