Naşterea în apă
- 2015-08-04
- 11060
Cum se derulează naşterea sub apă?
Pregătirea este indispensabilă pentru ca naşterea sub apă să se realizeze în condiţii normale. Ea debuteaza în luna a cincea de sarcină, când gravida învaţă să respire corect, să se încordeze şi implicit să se relaxeze. Este vorba de o relaxare fizică şi psihică care va face ca procesul naşterii să decurgă perfect.
Cufundată în apă, femeia însărcinată nu se simte jenată de felul în care arată. Ea execută mult mai lejer exerciţiile fizice prenatale. Pe de altă parte, tatăl poate asista la naştere şi işi poate încuraja soţia în acest moment unic din viaţă.
În momentul în care contracţiile se intensifică şi devin din ce în ce mai dureroase, viitoarea mamă este instalată într-o cadă cu apă caldă la o temperatură de aproximativ 37 °C (temperatura corpului). Sub îndrumarea unui medic care o învăţa cum să se pregătească practic pentru naştere, gravida este mult mai relaxată. Dilatarea colului se face mult mai uşor, muşchii şi articulaţiile se destind, venirea micuţului pe lume făcându-se în condiţii optime. În majoritatea cazurilor, femeia iese din apă în momentul expulsiei fătului, însă în anumite maternităţi naşterea se face complet în apă.
Avantajele naşterii sub apă
Mai întâi de toate se ştie că apa creează o stare de bine, deoarece relaxează. Pentru că are efect antispasmotic, durerile sunt atenuate, muşchii se destind, iar colul uterin se dilată mult mai uşor. Capacitatea respiratorie a mamei creşte, ceea ce îi asigură o stare de bine suplimentară bebeluşului care urmează să fie adus pe lume. Datorită combinării beneficiilor oferite de apă cu exerciţiile specifice, naşterea are loc mult mai uşor.
Presiunea hidrostatică ajută ca fluxul de sânge să circule mai uşor şi implicit tensiunea arterială se stabilizează. În apă, în ciuda efortului fizic al mamei, temperatura corpului rămâne moderată ceea ce permite forţarea fără nici un risc. Mama şi copilul sunt monitorizaţi periodic pentru a vedea dacă ritmul cardiac este normal. În cazul în care pulsul fătului scade considerabil, gravida este scoasă din apa şi este pregatită pentru altă metodă de naştere.
Medicaţia pentru ameliorarea durerilor este mult mai redusă faţă de o naştere clasică, pentru că acestea sunt scăzute în intensitate. Datorită apei, riscul rupturilor vaginale scade, la fel ca şi necesitatea unei epiziotomii (secţionarea mucoasei vaginale si a muşchilor superficiali ai perineului cu scopul de a mări orificiul vulvei şi a uşura expulzia fătului), deoarece ţesuturile perineului devin mai elastice.
Venirea pe lume a fătului nu este atât de brutală, deoarece micuţul plonjează într-un mediu acvatic asemănător cu acela din care vine, adică din uterul mamei. De aceea, gravidele nu au de ce să se teamă că bebeluşul s-ar putea îneca.
După ce au născut, femeile pot mânca fără probleme. La cererea mamei, se poate pune şi muzică, pentru o relaxare sporită.
Pentru că prin această metodă femeia nu trece printr-o traumă, nu se poate vorbi de depresie postanatală. Dimpotrivă, datorită eliberării endorfinelor şi ameliorării circulaţiei sanguine, se creează un echilibru favorabil stării de bine. Astfel, recuperarea postnatală este mult mai rapidă.
Dezavantajele naşterii sub apă
Igiena precară a locului (cada, jacuzzi, bazin etc) unde gravida naşte poate fi fatală atât pentru mamă, cât şi pentru bebeluş. Riscul infecţiilor este foarte mare, deoarece cei doi sunt foarte sensibili în acest moment. Cada trebuie curăţată cu rigurozitate şi apa de asemenea trebuie analizată pentru a nu exista riscul contactării unor bacterii.
În apă, cantitatea de sânge matern pierdut este dificil de evaluat. De asemenea, în această situaţie gravidele pierd mai mult sânge care trece prin placentă, decât în cazul unei naşteri clasice.
Pe de alta parte, se pare ca bebeluşii care vin pe lume prin naştere subacvatică riscă să aibă diverse probleme de respiraţie.
Sura: acasa.ro
Foto: nostrofiglio.it, isshogenki.com, evidencebasedbirth.com