Odoraș.

Odoraș.

Eubiotic

10 pași ca să-l faci pe copil să-i placă lectura

10 pași ca să-l faci pe copil să-i placă lectura

Cum să încurajezi un copil să citească? Cum să-l faci să-i placă cu adevărat cărțile și lectura? Copiii sunt atrași mai mult de device-uri de la vârste fragede, cu mult înainte să învețe să citească și își păstrează această pasiune nesănătoasă mult timp după aceea. Dacă mergi într-un hipermarket, 4 din 5 bebeluși pe care îi vei întâlni vor avea în mânuțele lor un telefon ca să stea liniștiți, iar părinții să-și vadă de cumpărături. Și atunci de ce ne mirăm că se citește din ce în ce mai puțin? Să învețe să citească poate fi dificil și adesea frustrant pentru cel mic. Fie că o face la scoală, fie că este susținut de acasă, prima dată el trebuie să învețe literele și apoi să le combine în cuvinte. Din nefericire pentru el, nu prea are de ales, este obligatoriu, indiferent dacă îi plac sau nu cărțile, că doar n-o să rămână analfabet.

Vă propun 10 pași pentru a-l face pe copil să-i placă să citească:

1.PREGĂTEȘTE-L DINAINTE SĂ ÎNVEȚE LITERELE

Pune-i la dispoziție încă din primul an cărticele frumoase și foșnitoare, cu butoane, cu sunete sau luminițe. Se va obișnui cu ele, va fi atras și va începe să adore cărțile. Ceva mai târziu, când mai crește puțin, cumpără-i cărți de colorat, cu abțibilduri, de activități.

2.POVEȘTI AUDIO

Eu am crescut ascultând discuri cu povești la pick-up, interpretate de actori celebri. Vocile lor mă „bântuie” plăcut până în prezent. Ascultarea poveștilor interpretate, a teatrului radiofonic este un soi de citit leneș potrivit perfect pentru copiii care încă nu știu să citească. În felul acesta, îi atragem spre lectură de mici, dezvoltându-le aceleași abilități ca și în cazul cititului.

3.RITUALUL DE LECTURĂ

Cum spuneam, obișnuința de a citi trebuie introdusă în programul copilului de la vârste fragede. De la cărțile colorate trecem la povestea de seară, fixând, în felul acesta, un ritual de lectură încă din primii ani de viață. Chiar dacă nu ai făcut asta înainte, puiul tău a crescut și ai observat că ați cam sărit peste citit, nu-ți face griji, puteți începe oricând să citiți în mod regulat. Niciodată nu e prea târziu când vine vorba de lectură.

4.FII TU UN EXEMPLU PENTRU COPIL

Mereu mi-a plăcut proverbul cu „surcica nu sare departe de trunchi”, dar când vine vorba de lucruri pozitive și, în special, de educație, mi-ar plăcea să am parte numai de excepții. Mi-aș dori copiii noștri să citească mai mult decât noi, să ajungă mai departe și să fie mai bine decât părinții lor. Însă, la început, până vor avea propriul discernământ, ei vor face ceea ce văd. Lăsați copilul să vă vadă cât mai des cu o carte, revistă sau chiar cu un ziar în mână. Nu-i veți da un exemplu bun citind doar de pe telefon sau laptop. Nu sunt împotriva cărților electronice, dar acest lucru poate duce copilul la concluzia greșită – „Dacă tati citește doar mesaje virtuale, de ce ar trebui să iau o carte? Am totul pe computer!”. De aceea, este important să citim de față cu ei, să le povestim ceea ce citim ca să le stârnim curiozitatea. Ne vor copia la indigo actiunile, ne vor imita și vom ajunge foarte ușor acolo unde ne-am propus.

5.CITIȚI ÎMPREUNĂ

Cititul împreună nu este doar o activitate benefică, ci și o conexiune care se crează între voi. Stați lipiți unul de altul, se uită cu ochișorii lui atent la tine și nu respiră, așteptând sfârșitul și învingerea celui rău! Faceți parte ambii dintr-o magie, dintr-o poveste și duceți povara narativă împreună până la sfârșit.Când mai crește, fiecare își va citi cartea lui, iar în pauze, vă puteți povesti ce ați citit și schimba impresii. Dacă vrei să-l motivezi, alege o carte amuzantă și citeste-i tu primul capitol, apoi oprește-te. Dacă vrea să afle ce urmează, va trebui să citească singur mai departe.

6.20 DE MINUTE PE ZI

Principala condiție pentru a îndrăgi lectura este consecvența. Citiți în fiecare zi măcar 15-20 de minute. Puteți citi și mai mult, desigur, dar 20 de minute este timpul potrivit pentru un tânăr cititor. Nu este nici mult, nici puțin, este suficient pentru a nu se simți opresat și a nu fi o corvoadă pentru el, exact cât să-l convingă să devină obișnuință. Tot ceea ce apare sub semnul de „trebuie” devine o povară pentru copil.

7.CREAȚI CONDIȚII PENTRU LECTURĂ

Asigurați-vă că lectura se desfășoară într-o atmosferă potrivită și este o activitate plăcută. Asta înseamnă că, în timpul cititului, nu veți fi deranjați de sunete străine, cum ar fi un televizor care funcționează, nu vă va distrage atenția gălăgia de pe stradă și există suficientă lumină în cameră. Pentru un copil nu este recomandat să citească noaptea târziu sau imediat după școală – este mai dificil să se concentreze când este obosit. Cel mic trebuie să trăiască intens acțiunea cărții, să-și imagineze povestea, să facă parte din ea. Trebuie să fie cucerit de acea lume invizibilă, pentru că numai așa va face din citit o rutină ca spălatul pe dinți.

8.CĂRȚI LA ÎNDEMÂNĂ

Cărțile ar trebui să fie la îndemâna copilului pentru a le putea atinge, răsfoi și descoperi. Astfel, cel mic va fi stimulat să-și petreacă timpul în compania unei cărți bune. O carte este unică, dar nu atât de unică încât să fie ținută undeva pe raftul de sus. Copilul nu va ajunge niciodată la ea. Locul ei este în partea de jos, chiar și printre jucării. Desigur, cărțile trebuie respectate, dar dacă le ții departe de copil, cum ai vrea să le îndrăgească?

9.VIZITAȚI BIBLIOTECA ȘI IMPLICĂ-L ÎN ALEGEREA CĂRȚILOR

Pe de o parte, biblioteca este un loc magic. Pe de altă parte, pare un ecou al trecutului și nu este foarte populară astăzi. Ai nevoie de timp pentru a merge acolo, trebuie să cauți, să completezi fișa și, mai ales, să nu uiți s-o returnezi la timp. Dar, un mare avantaj al bibliotecilor este capacitatea de a folosi resurse vaste gratuit. Pentru a citi o carte bună, nu trebuie s-o cumperi, economisind banii familiei. Doar că, bibliotecile moderne sunt foarte diferite de cele din secolul trecut. Multe dintre ele au sistem electronic și sunt ușor de utilizat. Puteți chiar să vă jucați cu copilul acolo, mai ales că unele biblioteci au niste clădiri impresionante.  Un alt beneficiu al bibliotecii este posibilitatea de a alege. Cu siguranță va găsi acolo o carte care este cu adevărat interesantă pentru el.

10.ÎNREGISTRAȚI-VĂ PROGRESUL

Completați într-un caiet cărțile citite. Notați titlul, autorul și data la care cartea a fost terminată. Acest caiet va fi un instrument grozav pentru a-i arăta copilului progresele pe care le face. În procesul lecturii, un copil își dezvoltă atenția, vocabularul, memoria și imaginația. El nu încearcă doar să-și amintească intriga unei povești, dar își imaginează și cum arată personajele și locația evenimentelor. Empatizând cu personajele cărților, copiii își dezvoltă bunătatea, simțul dreptății, învață să-și gestioneze emotiile, dar și care este diferența dintre bine și rău.

Sursa: taticool.eu

Share:

Articole recomandate