Odoraș.

Odoraș.

Sensimyl

O mamă cu COVID-19 care doar ce născuse, a fost transferată în mijlocul nopții la un alt spital, fără copilul nou-născut

O mamă cu COVID-19 care doar ce născuse, a fost transferată în mijlocul nopții la un alt spital, fără copilul nou-născut

Caz incredibil la un spital privat din București. O femeie care se internase pentru o cezariană de urgență a fost testată pozitiv cu COVID-19 și transferată în toiul nopții la un alt spital, fără bebelușul pe care abia îl adusese pe lume.

Femeia, care a dorit să își păstreze anonimatul, a intrat pe ușa uneia dintre clinicile Sanador din București pentru o cezariană de urgență. Nașterea era planificată pe 19 martie, însă bebelușul a avut alte planuri, iar contracțiile au apărut cu câteva zile înainte de ziua stabilită pentru intervenție.

Medicul care i-a supravegheat sarcina a îndrumat-o pe femeie către unitatea de primiri urgențe de la Sanador și le-a cerut medicilor care erau de gardă să o pregătească pe aceasta pentru cezariană. Însă nimeni nu a ținut cont de indicațiile medicului. Când acesta ajunsese la spital, femeia era în continuare în camera de gardă, unde i se făcuse un test rapid pentru COVID. A ieșit negativ, însă medicii i-au recoltat o probă și pentru testul RT-PCR.

Femeia a născut prin cezariană la orele 22:00 și în toiul nopții, în timp ce se odihnea într-o rezervă după operație, a fost anunțată că testul RT-PCR a ieșit pozitiv și că trebuie să fie transferată de urgență la un spital COVID, fără bebeluș.

„Era pe la 2-3 noaptea. Și mi-au spus că trebuie să mă transfere de urgență la alt spital. Că ei nu pot risca să-și infecteze personalul din cauza mea. Eram tăiată de patru ore. Mi s-a părut inuman. Eu am fost șocată când mi-au spus că e pozitiv. Că eram asimptomatică”, a povestit femeia.

Aceasta nu acuză reprezentanții spitalului pentru că au decis să o transfere la o altă unitate COVID, ci de faptul că i-au cerut să plece fără bebelușul care abia venise pe lume, fiindcă nu erau locuri libere în acel moment la Maternitatea Bucur, singurul spital care tratează mamele infectate alături de nou-născuți în Capitală.

Femeia își amintește cum a fost obligată să părăsească spitalul la 4 dimineața, în chiloți și într-un un halat de unică folosință. Ea nu a înțeles nici până în ziua de azi cum nimeni nu a putut să îi explice de ce i s-a cerut să se dezbrace de pijamale înainte să se urce în ambulanță pentru a fi transferată.

„La 4 dimineața, pe o ploaie înghețată, am plecat în chiloți și un halat de unică folosință. M-au pus să mă dezbrac. Și, proaspăt tăiată, evident că nu-mi puteam lua blugii cu care venisem pentru cezariana de urgență. Nu au știut să mă calmeze, să-mi explice protocolul ori să fie puțin empatici, că abia născusem. Și după toată fericirea aia, mi s-a spus deodată că trebuie să ies în stradă, dezbrăcată”, a explicat proaspătă mămică.

Femeia a plecat, în cele din urmă, din spitalul privat către maternitate fără bebeluș. Acesta i-a ajuns ulterior în brațe după ce o moașă a dat telefoane și a reușit, câteva ore mai târziu, să găsească un loc și pentru copilul femeii la Maternitatea Bucur. După patru zile, cei doi au fost externați și lăsați să plece acasă.

„Am cerut să aștepte până dimineața, că e inuman să plec fără bebeluș. Să-mi treacă și mie anestezia și să-i iasă copilului rezultatele la test, că nu-l puteam lăsa singur. Copilul a ajuns marți seară, pe la 6. Iar eu eram pe la 7-8 la Bucur. Acolo a fost bine, cu personal ok, care m-a ajutat de fiecare dată când am avut nevoie. Mie mi s-a părut inuman. Iese pozitiv testul și, gata, o aruncăm în stradă, că i-am luat deja banii pe operație. Dar păstrăm bebelușul, că să mai facă nopți de cazare. Dacă era și prima naștere, cred că mergeam la psihiatrie”, susține femeia.

Între timp, reprezentanții Sanador refuză să explice situația prin care a trecut femeia și invocă GDPR. Trebuie precizat faptul că spitalul a respectat regulile cu privire la transferarea pacienților pozitivi la un spital COVID și metodologia impusă de Ministerul Sănătății cu privire la nașterea în rândul gravidelor suspecte sau confirmate cu COVID-19. De altfel, femeia nu îi acuză pe cei de la Sanador pentru faptul că au transferat-o la un alt spital, ci pentru că nu i-au permis să își ia bebelușul cu ea.

Femeia spune că semnase cu Sanador contractul în valoare de 10.000 lei pentru o naștere prin cezariană și o rezervă single. După cele întâmplate, reprezentanții spitalului i-au oferit o reducere de 1.770 de lei pentru nopțile pe care nu le-a mai petrecut acolo.

Sursa: qbebe.ro, foto simbol: sighet247.ro

 

 

Share:

Articole recomandate