10 lucruri importante care cresc șansele de reușită ale unei fertilizări in vitro
- 2022-05-23
- 2103
Când efortul medical este susținut de obiceiuri sănătoase, cuplurile care apelează la procedura de fertilizare in vitro au șanse mai mari de succes. Câteva schimbări legate de stilul de viață pot înclina balanța în favoarea unei reușite, informează smartliving.ro
Succesul unei proceduri de fertilizare in vitro (FIV) depinde de mulți factori, iar dacă pe unii nu îi putem influența, există și câțiva pe care cuplurile îi pot schimba pentru a-și crește șansa de a aduce pe lume copii.
Vârsta mamei este cel mai important factor care influențează reușita procedurilor de FIV, a explicat pentru Smart Living Dr. Lucia Luchian (Costoiu), medic specialist obstetrică-ginecologie cu competențe în infertilitate (parte a rețelei de Sănătate Regina Maria), doctor în științe medicale. „Cele mai mari șanse de reușită sunt până la vârsta de 34 de ani a femeii, când se recoltează, de regulă, un număr optim de ovocite – între 10 și 15. Atunci, șansele de a avea o sarcină sunt de 40% pentru un embriotransfer”, detaliază dr. Lucia Luchian.
Începând cu vârsta de 40 de ani, șansele de reușită ale unui embriotransfer scad la numai 10%-15%, chiar și atunci când se recoltează la fel de multe ovocite.
Tratamentul individualizat este mai eficient
Succesul procedurilor de FIV este influențat și de patologiile asociate, de rezerva ovariană a femeii (numărul de foliculi de la nivelul ovarelor), de numărul de ovocite recoltate și de calitatea endometrului (mucoasa uterului), de calitatea spermatozoizilor.
Pentru șanse mai mari de reușită, tratamentul de stimulare ovariană trebuie să țină cont de aceste particularități. „Cu cât individualizăm mai bine tratamentul în funcție de patologia asociată, de greutatea pacientei și de rezerva sa ovariană, cu atât vor fi mai mari șansele de a obține un număr optim de ovocite. Când protocoalele de stimulare ovariană sunt aceleași pentru toate femeile, indiferent de criterii, atunci și șansele de reușită vor fi mai mici”, atrage atenția medicul specialist.
Iată care sunt cele mai importante 10 lucruri care cresc șansele de reușită ale unei proceduri de fertilizare in vitro care și stau în puterea celor doi parteneri de a le schimba:
1. Mențineți greutatea sub control
Greutatea femeii este un factor important în reușita unei proceduri de FIV, potrivit dr. Luchian. Excesul ponderal poate să scadă răspunsul la tratamentul de stimulare ovariană. „În cazul unui exces ponderal, apare o rezistență crescută la insulină. Ca urmare, pacientele răspund mai greu la tratament, de obicei. Apoi, greutatea în exces face mai dificil accesul la ovare în timpul recoltării ovocitelor. Ulterior, dacă procedura are succes, excesul ponderal se asociază cu diverse patologii în sarcină, hipertensiune, preeclampsie, diabet gestational”, atrage atenția dr. Lucia Luchian.
La prima consultație de infertilitate, femeilor cu probleme de greutate li se recomandă reducerea ponderală înainte de a recurge la FIV. Pentru a-și asigura șansele cele mai bune de succes, ideal este ca indicele lor de masă corporală (IMC) să se încadreze în limita normoponderală. Adeseori, se întâmplă însă ca vârsta femeii sau rezerva ovariană să nu permită o așteptare îndelungată pentru a ajunge la greutatea ideală. În cazurile de obezitate de grad 1 sau 2, este foarte greu să se ajungă la un IMC normal în doar câteva luni, dar ar trebui să existe, cel puțin, o reducere a kilogramelor.
2. Renunțați la fumat înaintea procedurii de fertilizare in vitro
Indiferent dacă vorbim despre fumat de țigări obișnuite sau de tutun încălzit (pentru dispozitivele IQOS și Glo), acest viciu este nociv pentru celula reproductivă și afectează șansele de reușită ale unei proceduri de FIV.
3. Adoptați o dietă mediteraneană
Există studii care arată că și alimentația poate influența șansele de reușită ale procedurii de fertilizare in vitro. În perioada de preconcepție, în timpul și după FIV, cuplurilor le este recomandată o dietă echilibrată, bogată în nutrienți, vitamine și minerale.
Dintre diversele diete, cea mediteraneană este indicată cu predilecție de medici pentru a crește șansele de a deveni părinți. Femeile care urmează dieta mediteraneană cu 6 luni înainte de FIV au cu 65-68% șanse mai mari de a obține o sarcină și a da naștere unui bebeluș, potrivit unui studiu citat de Societatea Europeană pentru Reproducere Umană şi Embriologie (ESHRE).
4. Luați câteva suplimente alimentare
Nutrienții asigurați din alimentație pot fi suplimentați, la nevoie, înainte de a urma fertilizarea in vitro. „Analizele premergătoare procedurii de FIV includ și dozări ale vitaminelor D și B12. Se pare că acestea două ar influența rata de succes a procedurii. Deficitul lor în organism reduce șansele de implantare a embrionilor. Pe lângă vitamina D și vitamina B12, femeilor li se recomandă și acid folic (vitamina B9), coenzima Q10, quercetină și, în general, antioxidanți care scad stresul oxidativ din celulele reproductive. Este cunoscut faptul că stresul oxidativ generat de radicalii liberi afectează calitatea celulelor sexuale”, potrivit medicului.
5. Odihniți-vă 7-8 ore pe noapte
Durata și calitatea somnului influențează secreția hormonilor și fertilitatea. Pentru a crește șansele de reușită ale unei proceduri de fertilizare in vitro, femeile ar trebui să se odihnească 7-8 ore pe noapte, potrivit unui studiu publicat în revista de specialitate Fertility and Sterility. Rata sarcinilor obținute prin FIV este mai mare la femeile care dorm 7-8 ore pe noapte, comparativ cu cele care dorm 4-6 ore.
Nici odihna în exces nu este benefic pentru această procedură, susține cercetarea. Femeile care dorm 9-11 ore pe noapte au șanse mai mici de a obține o sarcină. Somnul îndelungat perturbă ritmul circadian și secreția hormonilor.
6. Reduceți stresul
Stresul contribuie la apariția problemelor de fertilitate, iar infertilitatea, la rândul său, este o sursă importantă de stres. Pentru că este solicitantă atât fizic, cât și emoțional, procedura de fertilizare in vitro amplifică stresul, punând o presiune și mai mare pe cuplu.
7. Evitați câteva substanțe chimice înaintea procedurii de fertilizare in vitro
Câteva substanțe chimice pe care le regăsim în compoziția unor produse cosmetice și de îngrijire perturbă sistemul endocrin și afectează celulele reproducătoare feminine și masculine. Expunerea la ele scade fertilitatea și reduce șansele de reușită ale fertilizărilor în vitro. De aceea, se recomandă evitarea lor, cel puțin în perioada de preconcepție.
Iată care sunt principalele produsele de evitat și perturbatorii endocrini pe care îi conțin:
- Lacul de unghii în care se găsește formaldehidă;
- Cosmeticele, cremele și săpunurile care au printre ingrediente parabeni, triclosan sau benzofenonă;
- Ambalajele alimentare cu bisfenol A (BPA) și fenoli;
- Recipientele pentru alimente, parfumurile și ojele care conțin ftalați;
- Carnea, produsele din carne și lactatele contaminate cu dioxină;
- Hainele rezistente la pete și tigăile antiaderente care conțin compuși perfluorinați (PFC).
8. Reduceți consumul de alcool înaintea procedurii de fertilizare in vitro
Un pahar de vin sau o sticlă de bere consumată ocazional nu va influența șansele de reușită ale unei fertilizări în vitro, dar consumul de alcool, da. El poate interfera cu tratamentul de stimulare ovariană prescris de specialistul în infertilitate. De aceea, băuturile alcoolice sunt de evitat atât în perioada de pregătire pentru FIV, cât și în timpul procedurii.
După embriotransfer, consumul de alcool este interzis total. În eventualitatea unei sarcini aflate în evoluție, alcoolul poate provoca o tulburare gravă de dezvoltare a fătului, numită sindrom alcoolic fetal.
9. Faceți sport, dar cu moderație
Exercițiile fizice sunt o modalitate excelentă de a reduce stresul indus de FIV și de a vă menține o greutate optimă, dar efortul nu trebuie să fie excesiv. Activitățile intense pot fi solicitante pentru organism și nu sunt recomandate în perioada premergătoare acestei proceduri.
Sunt de evitat antrenamentele HIIT (High Intensity Interval Training) și cele cu sărituri (pliometria), care cresc nivelul de cortizol și produc efecte similare stresului. Din același motiv nu sunt recomandate alergările mai lungi de 20 de kilometri pe săptămână. Ele pot fi înlocuite cu jogging, plimbări sau pedalat.
Yoga poate fi o alternativă foarte bună, care ajută totodată la gestionarea stresului. Este indicat să discutați opțiunile cu medicul dvs., care vă poate face recomandări în funcție de situația specifică.
10. Evitați unele medicamente
Unele medicamente pot să aibă interacțiuni cu tratamentul de stimulare ovariană, pot să producă dezechilibre hormonale și să scadă șansele de reușită ale unei proceduri de FIV. Persoanele care au o patologie cronică asociată de tip epilepsie, depresie, boli autoimune sau afecțiuni tiroidiene trebuie să-și continue tratamentul de bază. Acesta poate fi modificat de către medicul specialist în vederea pregătirii unei sarcini, însă întreruperea bruscă a acestuia poate să producă reactivarea simptomatologiei, cu afectarea procedurii de FIV.