Odoraș.

Odoraș.

Sensimyl

Studiu: nașterea prin cezariană scade șansele de concepție ale unui al doilea copil

Studiu: nașterea prin cezariană scade șansele de concepție ale unui al doilea copil

Procentul de nașteri prin cezariană se află în continua creștere la nivel mondial și s-a demonstrat că contribuie la o serie de probleme de sănătate. Acest tip de naștere poate conduce însă la o problemă mai puțin luată în considerare, respectiv la șanse mai reduse de concepție când vine vorba de cel de-al doilea copil. Află la ce concluzii a ajuns un studiu științific.

Nașterea prin cezariană la nivel mondial

Rata anuală mondială medie de naștere prin cezariană a ajuns să fie mai mult decât triplă în decursul ultimilor 25 de ani, începând de la 6.7% în 1990 până la 21.1% în 2015. În SUA aproape o treime din nașteri se fac prin cezariană (31.9% în 2018), cu rate care depășesc 36.0% în mai multe state.

Majoritatea studiilor științifice din ultimii 35 de ani care au examinat asocierea care există între tipul de naștere și următorii copii născuți au raportat rate mai reduse de sarcină după cezariană comparativ cu nașterea pe cale vaginală, însă nu a fost clar dacă a fost implicată opțiunea mamei sau rate mai reduse de concepție.

Recent, o meta-analiză care a inclus aproape 600 000 femei, a raportat că femeile care au născut prin cezariană au avut cu 9% mai puține șanse să rămână din nou însărcinate și cu 11% mai puține șanse să dea naștere unui copil viu. Unii specialiști au luat în considerare faptul că acele femei care nasc în acest mod au șanse mai mici să își dorească mai mulți copii sau au șanse mai mari să întârzie o sarcină ulterioară, fie din cauza factorilor care le-a predispus nașterii prin cezariană, fie din cauza cezarienei în sine.

Pentru o analiză riguroasă a fost conceput un studiu tip cohorta pentru a investiga factorii asociați cu sarcina ce urmează primei nașteri. S-a dorit să se compare femeile care au născut primul copil pe cale vaginală cu cele care au născut prin cezariană în termeni de fecunditate (capacitatea biologică pentru reproducere, indiferent de intenția sarcinii) și fertilitate (fecunditate demonstrată, măsurată prin nașteri vii).

Studiu despre legătura dintre nașterea cezariană și șanse mai mici de concepție

Studiul menționat a fost publicat pe data de 20 aprilie 2020 în revista JAMA Network Open și a evaluat dacă prima naștere cezariană a fost asociată cu o probabilitate mai mică de a concepe din nou, comparativ cu prima naștere vaginală.

În urma rezultatelor obținute după analiza cazurilor și a istoricului unui număr de 2423 de femei, primul copil după cezariană a fost asociat cu o probabilitate mai mică de a rămâne din nou însărcinată în următorii 3 ani.

Primul Studiu al Bebelușului a fost un studiu tip cohorta al femeilor cu vârsta 18-35 ani cu sarcini unice, înscrise și intervievate înainte de naștere, care au născut în Pennsylvania între 2009-2011 și au fost monitorizate 36 luni după naștere (până în aprilie 2014). Analiza datelor pentru acest studiu a avut loc între mai-iulie 2019 și în ianuarie 2020.

Cercetarea a urmărit mamele în primii 3 ani, însă după acest interval au fost luați în considerare diverși factori care ar putea juca un rol, precum și posibilitățile fiecăreia de concepție. Astfel, iau în considerare anumite afecțiuni care cresc probabilitatea unei nașteri prin cezariană, cum sunt vârsta mamei sau supraponderabilitatea/obezitatea. Cu toate acestea, chiar dacă s-a ținut cont de acești factori și variabile, posibilitatea de concepție a fost mai scăzută la femeile care au avut primul copil născut prin cezariană. Astfel, femeile care au născut primul copil prin cezariană au avut șanse mai mici să conceapă al doilea copil în următorii 3 ani după naștere, comparativ cu femeile care au născut primul copil pe cale vaginală.

Studiul nu a reușit să afle în mod exact motivul pentru care s-a întâmplat acest lucru, dar cercetătorii menționează un defect care poate rămâne în zona cicatricii cezarienei, care poate afecta fertilitatea și implantarea (s-a descoperit acest aspect la 61% dintre femeile care au născut prin cezariană pe baza unor ecografii transvaginale).

Dr. Richard Legro, coautor al manuscriptului publicat în JAMA Network Open și șef al Departamentului de Obstetrică și Ginecologie din cadrul Centrului Medical Milton S.Hershey al Universității Penn State, susține că aspectul de control al raportului sexual a reprezentat un punct forte al studiului și a permis cercetătorilor să excludă traumele sau durerea în urma unei cezariene.

Deși studiul nu a investigat motivele pentru rata de concepție scăzută, suspectează că pot fi implicate motive psihologice  “Este posibil ca cicatricea pelviană sau la nivelul trompelor uterine să reprezinte un rezultat al expunerii la aer deschis și factori contaminanți să afecteze încercările subsecvente de a rămâne însărcinată. Este de asemenea posibil ca formarea unei cicatrice de la rana chirurgicală în uter, deși nu se află în zona unde se implantează sarcina, să aibă un efect persistent asupra procesului de implantare”.

Oamenii de știință subliniază că scăderea probabilității de a rămâne însărcinată după prima cezariană îi afectează și pe cele care folosesc tratamente de fertilitate sau fertilizare in vitro, comparativ cu cele care au născut natural. În baza concluziilor, echipa de cercetare recomandă ca femeile sub 35 de ani care nu reușesc să conceapă după un an de contact sexual neprotejat în urma unei cezariene să caute ajutor medical. Acest studiu ar putea fi util pentru medicii care optează pentru cezariană „este important ca femeile care aleg să nască prin cezariană să știe că există o șansă să se confrunte cu dificultăți în a rămâne însărcinate în viitor”.

Rezultatele studiului le confirmă pe cele ale studiilor anterioare, care au raportat rate mai reduse de sarcină după cezariană prin comparație cu nașterea vaginală. A existat un singur studiu al unei cohorte de femei daneze primipare care încercau să conceapă și nu au raportat nici o diferență în rata de concepție când au fost comparate cu femeile care au născut prin cezariană neplanificată cu femeile care au născut pe cale vaginală în mod spontan (au fost excluse femeile care au încercat să rămână însărcinate mai mult de 6 cicluri menstruale).

Sursa: nastenatural.ro, foto simbol: cmedia.romaniatv.net

Share:

Articole recomandate