Medic infecționist: Femeile însărcinate ar trebui să facă pauză de la portul măștii o dată la două ore

Medic infecționist: Femeile însărcinate ar trebui să facă pauză de la portul măștii o dată la două ore

După ce o femeie însărcinată din România a murit infectată cu SARS COV 2, medicul infecționist, Adrian Marinescu a venit cu o reacție.

Camelia a murit la 33 de ani, gravidă în 25 de săptămâni. Aceasta avea Covid-19. Virusul i-a provocat bronhopneumonie bilaterală, insuficiență hepatică și insuficiență respiratorie acută. Deși au făcut totul pentru a o salva, Camelia a murit sub ochii medicilor din Alba Iulia.

Medicul șef de la Anestezie și Terapie Intensivă a explicat că în cazul gravidelor, infecția cu SARS COV 2 este și mai periculoasă, pentru că ele sunt mai predispuse la a face tromboze. Asta înseamnă că se pot forma cheaguri de sânge care pot migra către zone vitale ale organismului.

Medicul Adrian Marinescu de la Institutul Matei Balș din București întârește această idee și spune că gravidele trebuie monitorizate atent, pentru că, în cazul lor boala Covid poate da complicații grave într-un timp scurt. Femeile însărcinate ar trebui să evite zonele aglomerate și să facă pauză de la portul măștii o dată la două ore, spune specialistul.

„În timpul sarcinii cu siguranță avem modificări ale coagulării și atunci sunt două mecanisme, pe de o parte este acțiunea virusului care de asemenea determină modificări așa cum bine știm la nivelul coagulării, și vine și sarcina.

Factori de risc înseamnă și sarcina, nu numai afecțiunile cronice sau vârsta, pentru aceste persoane, și aici aș trage un semnal de alarmă, este foarte important să fie o evaluare și monitorizare corectă, pentru că există riscul ca în momentul inițial să fie asimptomatică, și pe urmă să evolueze din păcate într-un interval scurt de timp, cu complicații importante, așa cum s-a întâmplat aici.

Nimeni nu ar trebui să poarte mască pe o perioadă lungă de timp, fără să existe pauză, pentru că este clar că este o oxigenare redusă”, spune medicul infecționist, Adrian Marinescu.

Sursa: mediafax.ro, foto: diariolibre.com

Adaugă comentariu