Sughițul fătului în burtica mamei: este normal?
- 2018-05-22
- 22015
Sughițul la bebeluș în sarcină este un fenomen normal care a fost simțit de multe femei însărcinate și a fost observat chiar și la ultrasunete. Bebelușul tău probabil că a început să sughite la sfârșitul primului trimestru sau la începutul celui de-al doilea (apare încă din săptămâna 15, chiar înainte să apară mișcările respiratorii ale copilului), deși nu le poți simți în acea perioadă. Iată ce trebuie să știți despre sughițul copilului în uter și când să va adresați medicului!
Când apare sughițul fetal?
Este posibil să începeți să observați sughițul fetal în al doilea sau al treilea trimestru de sarcină. Multe mame încep să simtă aceste „mișcări ciudate” în a 6-a lună de sarcină. Dar, ca și mișcarea fetală, toate graviduțele le simt în momente diferite.
Unii copii sughiță de mai multe ori pe zi. Alții nu sughiță deloc. Cauza sughițului nu este bine înțeleasă nici la adulți. O teorie este că sughițul fetal joacă un rol în maturizarea pulmonară. Vestea bună este că, în majoritatea cazurilor, acest reflex este normal.
Este vorba de sughiț sau de o lovitură?
Unele femei nu pot să diferențieze sughițul bebelușului de mișcările lui obișnuite. Sughițurile bebelușului se simt ca niște mișcări ritmice sau ca un mic spasm în stomac și se pot repeta din când în când sau chiar de mai multe ori pe zi, în fiecare zi (există și bebeluși care nu sughiță deloc pe tot parcursul sarcinii).
Ar trebui să fiu îngrijorată?
Sughițurile sunt de obicei un reflex normal. Dar, în cazuri rare, mai ales în sarcinile târzii, pot semnala o problemă a cordonului ombilical. Unii experți cred că sughițul în uter este cauzat de băutul sau respirația bebelușului, ceea ce face ca lichidul amniotic să intre și să iasă din plămâni, stimulând diafragma să se contracteze. Mai precis, se crede că fătul inspiră sau bea fluid amniotic. Atunci când acest lucru se întâmplă și fluidul amniotic intră în plămânii bebelușului, diafragma se contractă și rezultă sughițul. Sughițul este de fapt, și la adulți, și la făt un spasm al diafragmei. Este important să rețineți că, după săptămâna a 32-a de sarcină, nu ar trebui să mai simțiți sughițul în fiecare zi. Adresați-vă medicului dacă bebelușul continuă să sughițe zilnic, iar episoadele durează mai mult de 15 minute. De asemenea, informați-vă medicul dacă copilul are trei sau mai multe serii de sughiț într-o zi.
Sursa: copilul.ro, desprecopii.com
Foto: parinti.acasa.ro