Săptămâna 1-2 de sarcină
- 2016-04-06
- 7471
Este foarte folositor sa-ti cunosti corpul si sa stii care este perioada in care ovulezi, pentru ca astfel cresc sansele sa ramai insarcinata si sa faceti sex la momentul oportun.Sarcina este începutul unei perioade minunate. În rubrica „Sarcina pe săptămâni” vom vorbi despre semnele şi simptomele care apar în fiecare săptămână, despre greutate, nutriţie, schimbările care apar, complicaţii şi afecţiuni etc. Urmăreşte sarcina ta săptămână de săptămână.
Prima săptămână de sarcină
Chiar dacă primele două săptămâni de după ultima menstruaţie sunt incluse în perioada gestaţională, majoritatea femeilor nu sunt de fapt însărcinate în această fază. Ovulaţia apare, de obicei, după primele două săptămâni de la terminarea menstruaţiei. De aceea, eventualele stări de disconfort, senzaţia de vomă sau durerile de cap din aceste două săptămâni nu prea pot fi asociate cu sarcina.
Totuşi, dacă totul a fost planificat şi ştii că o să devii mămică peste câteva luni, ia toate măsurile de precauţie pentru ca micuţul tău să se dezvolte frumos şi nu îţi neglija nici propriul aspect fizic! Dacă planificaţi să aveţi un copil, asiguraţi-vă că încercaţi din toate puterile, având foarte multa activitate sexuală.
Concepţia
Este timpul să înveţi semnalele corpului tău şi să ştii care este perioada ovulaţiei, să faceţi sex la momentul oportun, pentru că astfel cresc şansele să rămâi însărcinată. Concepţia se poate realiza într-o etapă a ciclului, numita perioada fertilă. Durata acestei perioade diferă de la femeie la femeie, dar şi pe parcursul vieţii la aceeaşi femeie. Statistic, ciclul durează 28 de zile, prima zi de menstruaţie este considerată prima zi a ciclului. Ovulaţia (sau eliberarea ovulului din ovar) apare în ziua a 14-a. Pentru ca femeia să rămână însărcinată spermatozoidul trebuie să ajungă la ovul în 12-24 ore de la eliberare. Durata de viaţă a unui spermatozoid este de aproximativ 72 de ore.
După ce are loc concepţia, în organismul viitoarei mamici apar schimbări importante, dar mai rar acestea sunt resimţite din prima săptămână de sarcină.
Ai grijă la...
Pentru dezvoltarea sănătoasă a bebeluşului, mama nu trebuie să consume cafea şi alcool şi să renunţe la fumat, dacă o face. Odihna, gimnastica şi alimentaţia bogată în legume şi fructe sunt factori care ajută la dezvoltarea armonioasă a copilului, şi la starea de confort a viitoarei mamici. De asemenea, mănâncă multe legume verzi, bucură-te de mult sex, bea acid folic, apucă-te de yoga.
Foto: www.newhealthadvisor.com