În săptămâna 22 de sarcină bebelușul își atinge pentru prima dată fața
- 2017-04-20
- 6446
Săptămâna 22 de sarcină este o perioadă frumoasă și foarte liniștită. Burtica ta nu este prea mare, fapt ce te face să fii fericită și să te simți confortabil. Bebelușul tău este lung cât un dovlecel și din ce în ce mai activ.
Dezvoltarea copilului
În săptămâna 22 de sarcină, bebelușul tău cântărește aproximativ 450 de grame și are 28 de centimetri lungime. Fătul continuă să se miște, iar în această perioadă mult mai activ, ceea ce înseamnă că în scurt timp și partenerul tău de viață îl va putea simți dacă pune mâna pe burtica ta. Curios este și faptul că micuțul din burtica ta, nu ține cont de programul pe care îl are mami și va începe să exerseze exact atunci când tu te vei întinde pe pat pentru a te odihni, iar în momentele în care tu vei fi activă el va dormi.
În această săptămână se formează definitiv genele și sprâncenele bebelușului, iar sensibilitatea gustativă și tactilă se dezvoltă din ce în ce mai bine. Datorită acestui fapt, fătul va începe să își atingă fața și alte zone ale corpului, dar și să sugă degetul de la mână. Dacă ai o fată, organele ei genitale sunt în continuă formare. Ovarele, uterul și vaginul sunt la locul lor. Dacă ai băiat, în săptămâna 22 încep să îi coboare testiculele din abdomen spre scrot. Aparatul lui reproducător este în plină formare.
Schimbările mamei
În această perioadă ești plină de energie și veselă, datorită faptului că din ce în ce mai mulți oameni observă că ești însărcinată și primești nenumărate mesaje de felicitare. Uterul tău se află acum cu doi centimetri deasupra buricului. Creșterea producției de grăsimi din organismul tău poate duce la apariția unor forme ușoare de acnee. Acest lucru nu ar trebui să te îngrijoreze și în nici un caz nu trebuie să administrezi medicamente și unguente antiacneice. De asemenea, vei fi predispusă să faci varice hidrostatice (mai ales dacă și mama ta a avut). Pofta de mâncare devine mult mai intensă, dar asta nu înseamnă că trebuie să mănânci mult mai mult.
Sfaturi
- Achiziționează-ți o pernă specială pentru gravide;
- Fă o listă cu lucrurile care trebuie de făcut până la venirea pe lume a bebelușului;
- Ai grijă să te odihnești și să dormi 7-8 ore pe zi;
- Ai grijă să te consulți cu medicul și să faci toate controalele necesare;
- Mănâncă șase mese mici și bea cel puțin 2 litri de apă pe zi pentru a evita indigestia și balonarea;
- Fă plimbări dese în aer liber, care să îți pună circulația în mișcare, vei evita astfel și migrenele, și apariția inflamațiilor;
- Nu lua medicamente decât dacă ți le-a prescris medicul;
- Alege să porți haine comode în care să te simți liberă.
Foto: copilul.ro; susanbyrnenaturopath.com
Informații: copilul.ro