Bunele maniere pentru copii

Copiii noștri au nevoie de prieteni, sau le sunt suficienți părinții, surorile, frații?

Nimeni nu poate trăi fără prieteni, chiar dacă stăpânește toate bunurile lumii, spunea Aristotel. Dar iată cum să ne facem prieteni de încredere? Este simplu oare?

Copiii au nevoie de socializare, de comunicare, iar familia nu este un spațiu suficient pentru dezvoltarea lor personală. Chiar dacă în interiorul familiei este multă armonie, dragoste, înțelegere și comunicare, copiii au nevoie și de interacțiune cu semeni de ai lor. Acest lucru îl spune fiecare psiholog.

De aceea, picii, care frecventează grădinița sau alte grupuri sociale sunt mai pregătiți, mai sociabili și se descurcă mai ușor la școală și în viață.

Noi am invitat două fetițe, Eva Mînzat și Rosabella-Amira Vicol, care au o prietenie frumoasă de câțiva ani, să ne spună câteva sfaturi utile, de ajutor, despre faptul cum e să legi o prietenie durabilă. Ia vedeți ce zic fetele:

 

Aceste fetițe minunate prietenesc de când aveau doar patru anișori. Au făcut cunoștință la lecțiile de canto, apoi și-au întărit relația la școală, fiind în aceeași clasă. Și de atunci toate activitățile le fac împreună - canto, tenis, fly yoga, distracții, petreceri, tik-tok și chiar jocurile. Fetele au înregistrat împreună și o piesă la tema prieteniei – Prietena mea:

 

Eva Mînzat are doar 8 ani, dar este implicată în atâtea activități și ocupații, are un program zilnic atât de încărcat, de parcă ar avea cu zece ani mai mult. Dar le reușește și le face pe toate cu mult talent, pasiune și dăruire de sine. Este o fetiță foarte ascultătoare, înțeleaptă, responsabilă, ordonată și devotată. Poate de aceea îi reușesc lucrurile la timp și îi mai rămâne spațiu în program și pentru joacă sau tik-tok.


Este elevă în clasa a II-a a liceului Prometeu, cântă de la 4 anișori și a reușit să se afirme și în calitate de model. A participat de nenumărate ori la Moldova Fashion Days, dar și la prezentările din afara țării. Face tenis și fly yoga. Mereu acceptă provocările noi și este nespus de bucuroasă că se poate împărți cu succesele sale și cu alți copii, îndemnându-i să fie mai curajoși și să-și urmeze dorințele și visele!

 

Rosabella-Amira Vicol este o fire la fel de organizată, deșteaptă, talentată și educată. Este plină de energie pozitivă și creativitate. Adoră dansul, muzica și este mereu în căutare de lucruri și ocupații noi.

 

A fost ademenită de farmecul scenei de când era un pici de doar 4 anișori. Iar acest lucru a obligat-o să învețe și să fie profesionistă, pe lângă canto, în ținută scenică, modelling, dans, teatru. Ulterior Rosabella-Amira a adăugat în palmaresul cunoștințelor și pictura. Această fetiță minunată se ocupă cu multă pasiune de toate activitățile din program, pentru că știe că doar muncind mult va atinge culmile succesului.