Odoraș.

Odoraș.

Maternitatea Medpark

Paracetamolul luat pe termen lung creşte riscul de hipertensiune arterială, potrivit unui studio

Paracetamolul luat pe termen lung creşte riscul de hipertensiune arterială, potrivit unui studio

Persoanele cu hipertensiune arterială care iau paracetamol pot dezvolta un risc crescut de atacuri de cord și accidente vasculare cerebrale, potrivit unui studiu realizat de cercetătorii de la Universitatea din Edinburgh, scrie observatornews.ro

Paracetamolul este utilizat pe scară largă, în întreaga lume, ca remediu pe termen scurt pentru dureri, fiind prescris inclusiv pentru tratarea durerii cronice, în ciuda puținelor dovezi ale beneficiului său real pe termen lung. În Scoţia, aproximativ 500.000 de persoane au primit un tratament cu acest medicament, în 2018. Hipertensiunea arterială afectează unul din trei oameni din Marea Britanie.

Studiul a urmărit 110 voluntari, dintre care două treimi luau medicamente pentru hipertensiune arterială. Acestora li s-a cerut să ia 1 g de paracetamol de patru ori pe zi, timp de două săptămâni - o doză obișnuită pentru pacienții cu durere cronică și apoi placebo - pastile fără substanţa activă - timp de încă două săptămâni.

Astfel, s-a constatat că paracetamolul a crescut tensiunea arterială, „unul dintre cei mai importanți factori de risc pentru atacuri de cord și accidente vasculare cerebrale”, a explicat profesorul James Dear.

 

Sursa foto: mamisicopilul.ro

Share:

Articole recomandate