Cum scoateţi petele dificile fără soluţii chimice. Sfaturi practice

Cum scoateţi petele dificile fără soluţii chimice. Sfaturi practice

 

Petele şi mâzgâlelile de pe covoare, canapele, haine şi alte suprafeţe pretenţioase sunt inevitabile, atâta timp cât avem un pici ştrengar, care experimentează şi descoperă lumea din jur. Pentru a scăpa de “experimentele” nedorite ale micului nostru Picasso,  nu trebuie să procuraţi produse chimice scumpe, e nevoie doar de puţină iscusinţă.

 

Oţetul scoate petele de noroi şi mirosul neplăcut

Covoarele, ori mocheta absorb imediat lichidele şi praful. Petele de mâncare, de băuturi, dulciuri sau pete de noroi, se curăţă foarte bine folosind oţetul alb. Pe lângă faptul că mocheta sau covorul rămân ca noi, oţetul elimină şi orice urmă de miros neplăcut. Nu trebuie decât să aspiraţi covorul şi apoi să curăţaţi zona afectată cu o perie înmuiată în oţet.

 

Spirtul este foarte bun pentru a scoate petele de iarbă şi cele de cerneală

Suprafeţele textile, mocheta şi alte materiale pătate de cerneală nu mai sunt o problem inestetică pentru casă, acestea pot fi scoase cu spirt. Cu ajutorul unui şerveţel trebuie să presezi lichidul până acesta este bine absorbit în zona pătată. Repetă această procedură până când locul rămâne aproape uscat. Toarnă pe pată câteva picături de spirt şi freacă cu o perie curată zona. Dacă aveţi haine pătate de iarbă, atunci e indicat să diluaţi spirtul cu un pic de apă pentru a evita decolorarea.

 

Apa minerală carbogazoasă scoate petele de suc

Frecvente sunt şi petele de suc. Pentru a le scoate, udaţi pata cu apă mineral şi spălaţi-o imediat cu apă călduţă. În cazul petelor mai vechi, puteţi folosi săpun de casă. Lăsaţi haina la uscat.

 

Gheaţa ajută la eliminarea petelor de gumă de mestecat

Orice pată e neplăcută, dar cele de gumă de mestecat sunt o adevărată povară pentru mame, mai ales dacă este vorba despre o haină nouă. Puneţi haina cu pricina la cogelator (într-un pachet) pentru câteva ore. După ce guma se întăreşte, scoteţi haina şi cu o lamă rupeţi conţinutul nedorit. Sau se pot pune bucăţi de gheaţă direct pe haină.

 

Laptele scoate petele de ciocolată

Chiar şi atunci când este vorba despre o pată de ciocolată mai vechişoară, încercaţi să o scoteţi cu ajutorul laptelui. Înmuiaţi haina în lapte şi lăsaţi să treacă câteva minute pentru a obţine efectul dorit. La final spălaţi haina în apă călduţă.

 

Apa pulverizată scoate părul de animale

Multe familii au animale de companie. Acestea au drepturi depline precum şi stăpânii lor: mănâncă, locuiesc şi împart cu noi spaţiile, doar că patrupezii nu curăţă după sine... Părul animalelor de companie de pe mocheta maşinii, dar şi de pe covoarele din casă poate fi scos cu uşurinţă. Pulverizaţi un pic de apă peste suprafeţele problematice, iar cu ajutorul unei spatule folosite pentru strângerea apei din baie curăţaţi părul. Mai simplu nici că se poate.

 

Sarea absoarbe petele de grăsime

O folosim în alimentaţie, dar se pare că sarea e “multifuncţională”. Gospodinele cu experienţă folosesc sarea pentru eliminarea completă a petelor de grăsime. Sarea poate fi de mare ajutor atunci când ai făcut o pată de grăsime şi nu doar. Dacă ai vărsat vin, sau ceva gras pe tine, sarea poate absorbi lichidul din material şi previne extinderea petei. Important e să nu laşi pata să se învechească.

Foto: bdcleaningservice.uk; pinterest.com; jemangejemincis.fr; barcoo.com; champions cleaners.com

Adaugă comentariu

Închide