Jocuri recomandate pentru dezvoltarea motricității la copii
- 2024-04-17
- 3160
Copiii învață și se dezvoltă cel mai bine atunci când se joacă! Citește mai multe despre una din abilitățile importante ce se învață prin joacă, și anume motricitatea, ce impact are dezvoltarea ei dar și ce jocuri sunt recomandate pentru a o susține.
Ce este motricitatea? Abilitățile motrice sunt abilitățile necesare pentru a controla mușchii mari ai corpului pentru mers, alergare, plimbare cu bicicleta și alte activități variate. În aproape toate cazurile, copiii care au probleme de învățare sau de comportament, vor avea, de asemenea, un sistem motor slab coordonat. Dificultatea de a merge pe bicicletă, de a prinde o minge sau de a nu avea deloc interes pentru sport pot fi semne comune ale unei întârzieri motorii grosiere. Trebuie să urmărim pentru copii jocuri și activități ce vor ajuta la îmbunătățirea echilibrului și a stabilității dar și la creșterea tonusului muscular, întărind astfel abilitățile motorii grosiere ale copilului. Există două tipuri de bază de abilități motorii-motorii fine sau grosiere. Abilitățile motorii fine folosesc degetele și mâinile pentru a ridica obiecte și sunt responsabile de controlul detaliilor și al concentrării. Abilitățile motorii grosiere implică mușchi mai mari și necesită ca întregul corp să fie „folosit”. Câteva exemple de abilități motorii brute includ mersul pe jos, alergarea și cățăratul.
De ce sunt importante abilitățile motorii? Printre multe altele, copiii trebuie să-și dezvolte abilitățile motorii fine pentru a îndeplini tot felul de sarcini de îngrijire personală, de la legarea unui simplu șiret până la a se juca și a participa la diferite activități. Pe măsură ce cresc și se dezvoltă, ei progresează prin aceste etape motorii fine – cum ar fi să învețe să se hrănească, să se îmbrace sau să scrie. Este vital pentru independența lor și pentru capacitatea lor de a face față din punct de vedere academic în timpul anilor de școală.
Jocul cu mingea
Prinderea și aruncarea sunt două exemple de abilități motorii grosiere. Aceste mișcări sunt esențiale pentru deprinderea coordonării ochi-mână la copii. Alte abilități motorii grosiere ce pot fi deprinse în jocurile cu mingea includ mișcarea corectă a piciorului, răsucirea, alergarea și asocierea.
Jocurile de sortare
Sunt jocurile care reprezintă o formă de antrenament a abilităților motorii fine. Câteva exemple de jocuri de sortare includ puzzle-uri, seturi de pictură pe numere sau tehnica picturii cu diamante.
Jocuri de construcție
Jocurile de constructie ii vor capta atentia ore intregi si il vor ajuta sa se dezvolte pe mai multe planuri. Prin intermediul acestor seturi de joaca, copilul isi dezvolta inteligenta, invata sa ia singur decizii, isi formeaza deprinderi de baza si isi imbunatateste relatiile interpersonale.
Mersul pe tricicletă sau bicicletă
Mersul cu bicicleta este testul suprem al echilibrului și coordonării. Copiii care se luptă cu probleme de echilibru sunt adesea reticenți să învețe cum să meargă pe bicicletă. Alocarea timpului suplimentar pentru a învăța să meargă pe una nu numai că va oferi beneficii pentru sănătatea fizică, ci va ajuta și la îmbunătățirea stimei de sine.
Decupajul și modelajul
Pentru dezvoltarea abilităților de pre-scriere, decupaj și modelare, recomandăm jucării care facilitează creativitatea, planificarea motrică și abilitățile de rezolvare a problemelor. Modalități distractive și funcționale de a menține copiii implicați în timp ce își dezvoltă aceste abilități senzoriale și motorii fine extrem de importante sunt următoarele: seturi de plastilină, unelte pentru modelaj, spume modelatoare, etc.
Accesoriile muzicale
Muzica poate fi o modalitate distractivă de a îmbunătăți dezvoltarea abilităților motorii grosiere. Dansul ca activitate fizică nu numai că dezvoltă rezistența, ci este și un mare reducător de stres iar integrarea muzicii în activitățile zilnice ale copilului este, de asemenea, o modalitate excelentă de a stimula în mod distractiv creierul.
Jocurile de rol
Fiecărui copil îi place să se joace jocuri de rol – ele îi dezvoltă atât mintea, cât și corpul. Exemplu de jocuri de rol care implică acțiuni mici, cum ar fi ridicarea lucrurilor între degetul mare și arătător sau utilizarea mușchilor mai mici ai feței și buzelor pentru a vorbi sau mima diferite expresii faciale. Totodată, jocurile de rol le dezvoltă celor mici cele mai importante abilități sociale, cum ar fi empatia și îi încurajează să descopere lumea din jurul lor.
Motricitatea reprezintă una din abilitățile importante ce se învață prin joacă și este foarte important să îi susținem pe cei mici în a o dezvolta armonios, punându-le la dispoziție resursele necesare corecte și potrivite.