Odoraș.

Odoraș.

Zincimun

Hematuria sau urinarea cu sânge, la copii. Simptome și tratament

Hematuria sau urinarea cu sânge, la copii. Simptome și tratament

Hematuria la copii este o problemă alarmantă pentru părinți, iar cauzele sale sunt numeroase, unele dintre ele fiind sistemice, iar altele locale, precum bolile tractului urinar, scrie suntmamica.ro

Ce trebuie să știe părinții despre această problemă medicală?

Hematuria la copii. Tipuri de hematurii

Există multe modalități de clasificare a sângerărilor urinare, însă, în linii mari, trebuie să facem diferența dintre sângerările care pot fi observate cu ochiul liber și cele care sunt mult mai subtile. Sângerările vizibile sunt denumite macroscopice, iar cele mai puțin vizibile, microscopice.

Hematuria la copii poate fi de mai multe feluri. Iată tipurile de hematurii, la copii:

Microhematuria: Aceasta se caracterizează prin prezența a mai mult de 5 globule roșii per microlitru de urină și este de obicei o constatare ocazională într-o examinare de rutină. Pentru a fi considerată ca fiind semnificativă, trebuie să fie prezentă în mai mult de 3 probe consecutive de urină, separate de 2 până la 4 săptămâni.

Macrohematuria: prezența a peste 5.000 de globule roșii pe microlitru de urină. Această cantitate colorează urina în roz, roșu intens sau maro, în funcție de concentrația de globule roșii din ea.

La rândul său, hematuria poate fi tranzitorie sau persistentă (când apare timp de 6 luni sau mai mult); inițială, terminală sau postmicțională (în funcție de momentul de urinare cu care se referă); glomerulară sau extraglomerulară (în funcție de originea sângerării).

Hematuria la copii. Simptomele hematuriei

Sângerarea în urină este un semn clinic, care poate fi sau nu însoțit de alte simptome. În primul caz, ne referim la hematurie asimptomatică, iar în al doilea caz, la hematurie simptomatică.

Simptomele hematuriei includ:

Erupțiile cutanate, artrita și durerea în gât. În general, există o istorie de faringoamigdalita care a apărut cu câteva săptămâni înainte de simptomele renale.

Hematurii de origine extraglomerulară. În aceste cazuri, sângerarea poate fi însoțită de eliminarea puroiului în urină, durere la nivelul abdomenului inferior sau la urinare, dificultăți de urinare sau febră.

Hematuria la copii. Tratarea hematuriei

Odată cunoscută cauza hematuriei la copii, se stabilește cea mai bună strategie de diagnosticare pentru fiecare caz. Aceasta poate varia de la utilizarea antibioticelor până la terapia medicamentoasă imunosupresoare.

Uneori, după tratament, pot fi implementate măsuri preventive, precum cele care urmăresc să evite formarea pietrelor la rinichi sau dezvoltarea infecțiilor. Menținerea copilului bine hidratat, o dietă săracă în sodiu (sare) și igiena corporală adecvată sunt cheia pentru a avea mai multă grijă de sănătatea renală a micuțului tău.

 

 

 

 

Sursa foto: suntmamica.ro

Share:

Articole recomandate