Festivalul Mamelor 11 octombrie – Sănătatea copiilor depinde nemijlocit și de sănătatea mamei
- 2023-10-23
- 2886
O nouă ediție a Festivalului Mamelor organizat de revista pentru părinți Odoraș, a avut loc pe data de 11 octombrie. La eveniment au participat medici calificați, companii farmaceutice și cosmetice de top, dar și alți speakeri profesioniști și cu cunoștințe în domeniul medicinei.
Primul vorbitor din cadrul festivalului a fost reprezentantul Spitalului Internațional Medpark, Maxim Călăraș, medic ginecolog-obstetrician, care a a abordat subiectul sănătății femeii după naștere și prin ce schimbări trece aceasta. După naștere, femeia este mai sensibilă decât era anterior, atât fizic cât și moral. Perioada postpartum este plină de schimbări la nivel de vagin, himen, mușchi pelivini, femeia se confruntă de obicei cu frisoane, lohii. Totodată de suferit mai au și peretele abdominal, hCG, bufeuri, reluarea ovulației, angorjarea sânilor, pielea și părul, pierderea fiziologică în greutate, sistemul cardiovascular și sistemul hematologic. De aceea, ca să fie mai ușor de trecut peste aceste stări, în momentul internării și externării trebuie întreprinse anumite măsuri. În timpul internării trebuie să se facă: Internarea în staționar; Monitorizare fetală; Teste de laborator; Îngrijirea postpartum: rupturi de perineu; Suport în alăptare și îngrijirea sânilor; Prevenția trombozei venoase; Imunizarea de rutină; Imunoglobulină anti-D. Ce facem după externare? Informarea pacientului; Utilizarea suplimentelor alimentare; Activități postpartum; Contracepția; Contracepția permanentă dacă așa decid partenerii; Monitorizarea în timp a mamei; Timeingul consultațiilor postpartum; Consiliere; Screening; Verificare a diabetului zaharat; Risc cardiovascular; Sreeningul Cancerului de col uterin; Screeningul Cancerului mamar; Screeningul Cancerului de colon; Ameliorarea problemelor legate de alăptare dacă este necesar. Maternitatea Medaprk este absolut pregătită și dotată pentru orice situație. Singura maternitate din țară care activează în conformitate cu protocoalele medicale internaționale, fapt confirmat de acreditarea JCI. Cea mai mare și consolidată echipă obstetricală din domeniul privat (ginecologi, neonatologi, anesteziști reanimatologi, asistente medicale, moașe). Fiecare naștere este asistată de minim 5 specialiști: medic obstetrician-ginecolog, medic neonatolog, medic anestezist-reanimatolog, asistentă medicală și moașă. Saloane confortabile de o persoană, cu pat pliabil pentru însoțitor. Asigurarea lăuzei și a nou-născutului cu toate consumabilele de igienă personală.
Reprezentanta companiei Nestle, Silvia Ciupac, medic pediatru a vorbit despre Infecțiile virale la copii și despre măsurile de prevenție și tratament. Infecţiile respiratorii virale acute (IRVA) sunt afecţiuni deosebit de răspîndite, prezente la persoanele de toate vârstele, cu manifestări clinic foarte variate ca formă şi gravitate în funcţie de gradul de intoxicaţie şi nivelul arborelui respirator afectat. Infecţiile respiratorii acute (IRA) determină 40-60% din bolile copilului de vârstă fragedă 30- 40% din maladiile preşcolarului şi şcolarului. Frecvenţa acestor maladii este de 6-7 îmbolnăviri pe an la copii din mediul urban suprapopulat. Mortalitatea prin IRA diferă în funcţie de vârstă: anual pe glob prin decedează 6 milioane de copii în vîrstă de 0-14 ani. Letalitatea –în formele grave a gripei pandemice, adenovirozelor, infecţiilor paragripale şi celor cu virus respirator sinciţial. Sursa de infecţie: omul bolnav; persoanele purtătoare de virusuri; Perioada contagioasă: în dependență de tulpină, 5-14 zile; Calea de transmitere: directă - aeriană (picături de secreţii nazofaringiene); indirectă - mâini şi obiecte proaspăt contaminate cu secreţiile infectate(veselă, batiste, apa din bazinele de înot); IEV-fecalo-oral. Infecțiile respiratorii acute au diferite caracteristici în dependență de vârsta persoanei și de imunitatea acesteia. De asta tratamentul este personalizat și este specific fiecărui caz în parte. Însă, pe lângă tratament, mai sunt importante și alte aspect, spre exemplu alimentația. Pentru o bază alimentară bună, medicul recomandă NAN OptiPro și NAN SupremePRo - protecția sigură pentru o creștere și dezvoltare sănătoasă a copiilor. Proteina OptiPro Hipoalergică proteina parțial hidrolizată, ușor se asimilează; Complex din 5 Oligozaharide ale LM protejază microbiota sănătoasă și selectiv elimină microflora patogenă; Probiotic Lactobacteria Reuteri formează microflora intestinală sănătoase și răspuns imun corect. Cantitatea și concentrația OLM-lor sunt importante: cu cât mai multe OLM și cu o concentrație înaltă în formule de lapte, cu atît este protecția față de infecții mai înaltă și se formează o imunitate sporită.
Următoarea vorbitoare a fost reprezentanta companiei Chicco, Dorina Rotaru, medic neonatolog care a prezentat dispozitivele utilizate în perioada virozelor. Răcelile la nou-născuți au unele simptome ca și alte boli, cum ar fi gripa, crupul și pneumonia. Acest lucru face ca diagnosticul la domiciliu să fie mai stresant pentru părinți. În perioadele de răceală, toaleta nasului este foarte importantă. PhysioClean IPER 3,5% acționează la nivelul mucozităților, facilitând eliminarea acestora cu ușurință, chiar și când sunt în exces. Curăță și protejează mucoasele nazale, în special în condițiile unui mediu care favorizează uscarea acestora, ușurând respirația copilului atât în timpul în care acesta este alăptat/hrănit sau atunci când doarme. A fel epentru curățarea nasului putem utiliza și spray-ul nazal salin PhysioClean. Spray nazal steril pe bază de apă de mare, indicat pentru curățarea și/sau eliberarea căilor nazale. Hidratează mucoasa, conferă o igienă cotidiană și o eliberare a căilor nazale de simptomele răcelii. Putând fi folosit și în asociere cu tratamente ORL. După ce am utilizat picăturile sau spary-ul nazal, ideal ar fi să curățim nasul cu un aspirator nazal. Culcați copilul pe spate. Folosiți 2-3 picături de soluție salină nazală. Puneți vârful duzei aspiratorului în nara copilului și piesa bucală în gură. Trageti ușor din duza și mucusul va fi eliberat din nasul copilului în duză. Evitați să fiți agresivi, deoarece pot provoca inflamarea sau sângerarea țesuturilor nazale. Scoateți duza în direcția în jos. Filtrul din tub te va proteja de inhalarea oricărui germeni sau mucus. Folosiți de două ori sau de trei ori pe zi. Utilizarea excesivă poate deteriora sau irita mucoasa nasului. Spălați și igienizați mâinile și echipamentele înainte și după utilizare. Pentru a ajuta copiii să trateze bolile respiratorii superioare și traheobronșice, există mai multe tipuri diferite de aerosoli la domiciliu, printre care terapii care folosesc dispositive medicale electrice, cunoscute sub numele de nebulizatoare, pentru a nebuliza medicamentul. Astfel, pentru o nebulizare eficientă trebuie: Nebulizarea se face înainte de mâncare. Nebulizarea poate fi efectuată la un copil treaz sau în somn, dar este foarte important ca bebelusul să stea în poziția verticală. Aerosolii sunt eficienţi în afecţiuni care se manifestă prin tuse, respiraţie dificilă sau secreţii nazale.
Reprezentanta companiei Optiplaza, Olga Tănase, medic oftalmolog a vorbit despre confortul lentilelor de contact. Lentila de contact, este o metodă de corecție a ametropiilor, poate fi folosită ca și alternativă a ochelarilor sau metodă unică de corecție. Lentilele de contact sunt indicate în: Miopie, Hipermetropie, Astigmatism, Prezbiopie, Anizometropie (diferența dintre ochi mai mare de 2D). Printre avantajele lentilelor de contact putem evidenția: Practice pentru orice sport, Nu se aburesc, Nu trebuie asortate, Pot schimba culoarea ochilor, Nu afectează cămpul periferic, Nu lasă urme, Poți purta orice ochelar de soare, Se poate corecta orice anizometropie. Printre dezavantajele acestora se numără: Manipularea, Necesită îngrijirea specială (picături, soluții), Pot produce SOU, Pot produce infecții, eroziuni, Trebuie schimbate des. Dacă totuși nu vă puteți decide să purtați lentil de contact, ci ocheari, vă prezentăm și avantajele și dezavantajele ochelarilor. Avantaje: Nu necesită atingerea ochilor, Te protejează de vînt, praf, Asortare la modă, Nu produc SOU, Pot fi purtați oricât. Dezavantaje: Afectarea vederii pereferice, Pot afecta aspesctul fizic, Se aburesc, Exercită presiune pe nas și la tâmple, Incomode la sport, Trebuie asortați, Trebuie curățați. Voi decideți ce este mai bine și mai comod pentru dumneavoastă, iar magazinele Optiplaza oferă o gamă largă de lentile de contact și ochilari de vedere pentru fiecare preferință. Pentru a afla ce vi se potrivește cel mai bine în dependență de problemele dumneavoastră de vedere, puteți să mergeți și să faceți o consultație.
Product-Managerul companiei VitaPharm, Rodica Corlat, a vorbit despre imunitatea la copii, prezentând de asemenea, cauzele răcelilor și cum de obicei acestea se transmit în rândurile micuților. Carențele de vitamine în organism, pot fi o problmeă majoră mai ales pentru copii, în procesul lor de creștere, dezvoltare și mai ales în menținerea imunității, de asta compania VitaPharm recomandă, ZINCIMMUN pentru a se lupta eficient cu deficiturile imunitare. Datorită combinației de Zinc, vitamina C, D3, ZINCIMMUN crește eficiența sistemului imunitar și îl ajută să lupte împotriva virusurilor și bactetriilor. Se recomandă pentru: Menținerea funcționării normale a sistemului imunitar; Echilibrarea funcției și fortificarea sistemului imunitar în sezonul rece și gripal; Ameliorarea simptomelor răcelii (în inflamații ale căilor respiratorii superioare); Reducerea duratei de convalescență în gripă și răceală; Înlăturarea simptomelor diareei asociată cu malabsorbția intestinală sau abuz de laxative. Preparatul are și o mulțime de beneficii precum protejarea organismului de înpotriva infecțiilor virale și bacteriene, de asemenea nu conține coloranți, conservanți sau aromatizatori artificiali, fiind totodată bine tolerat de copii, datorită gustului bun.
Cu sfaturi practice în soluționarea colicilor la copii a venit managera companiei Alpen Pharma, Crețu Rimma. Vorbim despre colici atunci când un bebeluș de altfel sănătos, plînge mai mult de 3 ori pe zi, mai mult de 3 ori pe săptămână, în perioada de vârstă de 2 săptămâni și până la 3 luni. Colicile apar din cauza imaturității tractului digestiv și se produc crampe în regiunea abdomenului. Colicile pot fi soluționate prin: metode de îngrijire sau remedii medicamentoase. Recunoaștem că un copil are colici atunci când plânge fără motiv, are un plâns ascuțit, specific, plânge la aceeași oră, are stări de agitație, dă din mâini și picioare, se înroșește la față și chiar are o expresie tensionată, iar burtica se întărește din cauza spasmelor musculaturii abdominale și a plânsului. Părinții trebuie să mențină o stare emoțională bună și să înțeleagă că nu e vina nici a lor nici a copilului de cele întâmplate, este o perioadă trecătoare care nu lasă efecte adverse în timp. Este bine să alinați plânsul copilului înainte de alimentare, aceasta se face prin joacă, posizionând copilul pe burtică în forma broscuței și masând ușor pe spate. Alte poziții ar fi să țineți copilul pe antebraț sau să-i faceți exerciții emițând mersul pe bicicletă, astfel vei putea ajuta copilul la eliminarea gazelor. Totuși dacă copilul dvs. are colici pentru ameliorarea acestuia se recomandă administrarea de probiotice din prima zi de viață. Active Flora baby este un probiotic în picături pentru restabilirea și menținerea microflorei la copii de la naștere. Eficacitatea și inofensivitatea administrării este demonstrată în numeroase studii clinice, inclusiv la prematuri și copii mici. Posedă acțiune complexă în caz de dereglări funcționale ale tractului digestiv la copii mici (colici, diaree sau constipații).
Așa cum este tradiția, la finalul fiecărui eveniment realizat de Odoraș se organizează o tombolă frumoasă cu multe cadouri din partea partenerilor și sponsorilor revistei.
Sursa foto: Sanda Armash
Decor: DecoreTa