O femeie a murit în urma unui avort, după ce i-a fost împiedicat accesul la o intervenție medicală de urgență
- 2024-10-31
- 514
Tragedie în Texas: O femeie a murit în urma unui avort complicat, după ce legislația strictă i-a împiedicat accesul la o intervenție medicală de urgență. Incidentul s-a petrecut în septembrie 2021, iar acum, la finalizarea raportului, s-a concluzionat că restricțiile severe au fost cele care au determinat amânarea tratamentului necesar, ducând la complicații fatale. Cazul aduce în prim-plan controversele legate de impactul interdicțiilor asupra sănătății femeilor și accesului acestora la îngrijire.
La doar câteva zile după ce Texasul a interzis avortul după primele șase săptămâni de sarcină, Josseli Barnica a murit, ca urmare a faptului că medicii au amânat tratarea avortului spontan timp de 40 de ore, pe motiv că legile sunt formulate vag.
Experții au declarat că decesul din septembrie 2021 a lui Josseli Barnica, o mamă în vârstă de 28 de ani, a fost „tratabil”. Conform rapoartelor, Barnica este a treia femeie care murit în ultimii ani, după ce nu a putut să aibă acces legal la avort sau după ce i s-a întârziat îngrijirea medicală.
Deși interdicțiile americane privind avortul permit, din punct de vedere tehnic, procedura în situații de urgență medicală, medicii din întreaga țară au spus că legile sunt formulate atât de vag, încât nu știu când pot interveni legal. În schimb, mulți medici spun că au fost forțați să aștepte până când pacienții au fost în pragul morții, pentru a putea interveni.
Cazul Barnica
Însărcinată în 17 săptămâni, pe 2 septembrie 2021, chiar a doua zi după ce a intrat în vigoare interzicea avortului, Barnica a mers la spital acuzând crampe. Aceasta a fost trimisă acasă, iar a doua zi s-a întors la spital, unde un medic a concluzionat că se afla în plin avort spontan.
Cervixul lui Barnica s-a dilatat până la aproape 9 cm, proces care a făcut-o să fie vulnerabilă la infecții cu acțiune rapidă. În mod normal, în astfel de cazuri, medicii oferă medicamente pentru accelerarea travaliul. În cazul lui Barnica, însă, medicii nu au făcut nimic. Fătul prezenta bătăi de inimă și, sub interdicția din Texas, medicii nu puteau interveni decât în cazul unei „urgențe medicale” – un termen vag definit prin lege.
De-abia ulterior, la aproximativ 40 de ore de la a doua sosire a lui Barnica la spital, nu s-au mai auzit bătăile inimii fetusului. Atunci, medicii au intervenit pentru accelerarea travaliului, folosind medicamente. După ce fetusul a fost eliminat, Barnica s-a întors acasă, unde sângerarea a continuat și chiar s-a agravat.
În câteva zile, femeia s-a întors la spital, unde, în urma unui șoc septic, a decedat.
Soțul ei văduv își crește acum fiica în vârstă de patru ani, a informat ProPublica.
Mai mulți experți, inclusiv obstetricieni și specialiștii în medicina fetală maternă, au declarat pentru ProPublica că amânarea îngrijirii lui Barnica a fost împotriva standardului medical de îngrijire din cauza riscului de infecție. Dacă i s-ar fi oferit opțiuni mai devreme, au spus ei, Barnica ar fi supraviețuit.
În ultimii ani, se vorbește tot mai mult despre dreptul femeii la avort, atât în contextul american, cât și european.