Festivalul Mamelor 12 mai: „Protecția copiilor în perioada caldă trebuie dublată”
- 2023-06-06
- 1712
O nouă ediție a Festivalului Mamelor a avut loc pe data de 12 mai. Așa cum v-a obișnuit deja revista Odoraș, la eveniment au fost prezenți mai mulți medici calificați, companii farmaceutice de top și multe produse benefice pentru sănătatea mamelor și a copiilor.
Prima vorbitoare din cadrul festivalului a fost reprezentanta companiei Nestle, Aurelia Avram, medic de familie, care a vorbit despre rolul vitaminei D în dezvoltarea armonioasă a copiilor. Vitamina D reprezintă o vitamină liposolubilă, al cărei rol principal este creșterea absorbției calciului, magneziului și a ionului fosfat la nivel intestinal și buna funcţionare a tiroidei, paratiroidei şi hipofizei. Vitamina D menține oasele puternice, dinții sănătoți, sistemul imunitar, ajută la reglarea nivelului de insulină și menține sistemul nervos sănătos. Copilăria și copilăria este o perioadă de creștere rapidă a oaselor. Datorită acestui fapt, este esențial ca sugarii să obțină cantități adecvate de vitamina D. Pentru a sintetiza doza zilnică de vitamina D, este necesar ca minimum 1/3 din suprafața corpului (față, mâni, umeri, partea inferioară a picioarelor) sa nu fie acoperită, să ne expunem minimum 9 minute zilnic, între orele prânzului și să nu folosim creme de protecție solară. Suplimentele cu Vitamina D sunt o sursă importantă de vitamina D, având avantajele: un bun control al dozelor, sursa naturală și puritatea preparatelor. Alimentația poate juca un rol important în asigurarea aportului de vitamina D, necesar pentru funcționarea normală a organismului. Surse vegetale: ciuperci, lapte de soia, cereale fortificate. Surse animale: peștele, gălbenuș de ou, ulei de ficat cod, laptele de vacă. În timpul diversificării alimentației, se recomandă includerea în dieta bebelușului a unor produse precum peștele gras ( somon, păstrăv, ton), organe (ficat), ouă, lactate. În cazul în care copilul are deficiențe de vitamine în organism medicul recomandă complexul de lapte praf NAN, care conține vitamine (VIT D, VIT E..) și minerale (K, Ca). De asemenea, mai conține și proteine optipro hipoalergenică care ușor se asimilează, complex din 5 oligozaharide ale LM - protejază microbiota, sănătoasă și selectiv elimină microflora patogenă, probiotic lactobacteria reuteri - formează microflora intestinală sănătoasă și răspuns imun corect, de care au nevoie fiecare copil pentru acrește sănătos.
Următorul speaker a fost reprezentanta companiei Vinamex, Tatiana Alsaliem, medic pediatru, care a vorbit despre trusa medicală de vacanță, în cazul în care mergem cu copiii. Această trusă ne poate scuti de căutarea unei farmacii la o oră târzie sau de timpul pierdut la UPU în cazul unor probleme minore, lăsând mai mult timp pentru distracţie şi relaxare. Iniţial trebuie să ne informăm despre lista de medicamente interzise la trecerea frontierei ţării de destinaţie. Este important să cunoaştem maladiile sau problemele frecvente de care suferă membrii familiei, inclusiv şi copiii. În caz de dereglări gastro-intestinale, trusa trebuie să conțină: Diaree - probiotice, SRO, nifuroxazid; Vomă – enterosorbenți; Meteorism, colici - antiflatulente, spasmolitice, Flatam plus; Hiperaciditate, dispepsie - antacide, Fermenți; Constipații – laxative. Pentru problemele dermatologice, medicul recomandă produsul Skin Cap sub formă de cremă și spray. Cele 2 forme de Skin Cap contribuie foarte rapid și eficient la tratarea diferitor tipuri de erupții, atât uscate, cât și umede, zemuinde. În cazul virozelor cum ar fi: Febra - antipiretice, antiinflamatoare, preparatul Solket. Dureri în gât - dropsuri (HO), spray Epigen. Nas înfundat, rinoree - soluție pentru igiena nazală, decongestionante nazale. Tusea uscată/umedă - inhalații, sirop HO. Pentru infecții urinare: Dureri în timpul micției, uroseptice – Renalof; Prurit sau discomfort vaginal - Epigen intim.
Managerul companiei Alpen Pharma Rimma Crețu, a vorbit despre răni și anume modalitatea de îngrijire a acestora. Sezonul cald este în toi, iar necesitățile și grija față de copii trebuie să fie cât mai mare, datorită faptului că sunt mai multe insecte care pișcă, copiii petrec mai mult timp pe afară și pot să se rănească în timpul activităților, sau pot să capete o arsură. Pentru toate acestea, managerul recomandă preparatul Tyrosur. Acesta este un antibiotic cu acțiune locală în tratamentul rănilor și arsurilor. Тirotricina este o substanță care împiedică și oprește dezvoltarea bacteriilor și a infecției. Dezinfectează rana și stimulează cicatrizarea. Tyrosur se folosește în cazul infecțiilor de la nivelul pielii și țesuturilor moi, la răni superficiale cu eliminări de exudat și prezența suprainfecțiilor, la eroziuni, defecte ulceroase, ulcere trofice, la arsuri, în cazul infecțiilor stafilococice, acnee, copii cu streptodermii, omfalită, dermatita scutecului și a erupțiilor herpetice. Acesta vine în două forme, gel și pudră. Gelul se administrează în strat subțire pe suprafața lezată de 2-3 ori pe zi. În cazul rănilor cu suprafață mică nu este necesar de acoperit zona afectată. În cazul leziunilor extinse, se recomandă administrarea produsului sub pansament, care trebuie schimbat la 1-2 zile. Pudra – se administrează în strat subțire și uniform pe suprafața afectată; în caz de necesitate toate fi acoperită de pansament.
Reprezentanta companiei Chicco, Dorina Rotaru, medic neonatolog a vorbit despre importanța protecției solare. Dacă tot ne aflăm în perioada vacanțelor, trebuie să fim conștienți de riscurile expunerii la soare, mai ales a copiilor. Dacă nu dorim ca copiii noștri să aibă arsuri din cauza razelor ultraviolete, care mai apoi se pot transforma în ceva mai grav, este nevoie să respectăm anumite reguli. Între 0 și 6 luni, bebelușii nu trebuie să fie expuși la acțiunea directă a razelor solare, trebuie îmbrăcat în haine ușoare, deschise la culoare, din țesături care permit pielii să respire (dar nu transparente), care acoperă brațele și picioarele, pălărie cu borduri largi. Faceți plimbări dimineața, înainte de ora 10:00, sau după-amiaza, după ora 16:00. Fiți atenți la semnele de deshidtratare și arsuri alăptați frecvent/propuneți formula. În cazul copiilor de 6-12 luni alegeți un produs special conceput pentru pielea bebelușului care să aibă un SPF de cel puțin 30, cu o protecție UVA/UVB. Produsul trebuie aplicat cu 30 de minute inainte de a ieși afară cu bebelușul și trebuie reaplicat la fiecare 2 ore sau după ce ai intrat în apă cu cel mic. Pentru o protecție solară cât mai bună se recomandă Gama Baby Moments Sun. Formula exclusivă 3 PRO-TECH cu ajutorul filtrelor de ultimă generație, cu acțiuni antioxidante a substanțelor derivate din plante protejează pielea bebelușilor de razele UVA, UVB și IR. Nu conțin alcool sau parfumuri. Sunt rezistente la apă. Sunt testate sub supraveghere pediatrică. Sunt testate dermatologic pe piele sensibilă. Perfect pentru vârsta 0 luni+. Toate filtrele solare din formulă sunt fotostabile, nu sensibilizează și respectă ecosistemul marin. Sticlele sunt fabricate 100% din plastic reciclat, iar tuburile sunt fabricate 50% din plastic reciclat.
Reprezentanta companiei Biessen Pharma, Veronica Lungu, medic stomatolog a vorbit despre gingivita de sarcină. Aceasta se manifestă prin inflamația țesuturilor gingiei, a papilei și a marginii libere a gingiei. Are un aspect roșu, sângerează la periaj și prezintă inflamație și sângerare majoră la nivelul său. Ce se intimpla daca nu tratam gingivita? Ne putem confrunta cu abcese asemănătoare celor dentare, granulom piogenic, problemele gingivale la viitoarele mame pot determina preeclampsia, o altă consecință a problemelor dentare netratate la timp este greutatea mică a copilului la naștere, de asemnea nașterea prematură ori un avort spontan din cauza nivelul ridicat de prostaglandine. Cercetările științifice au demonstrat că bacteriile din cavitatea orală pot coloniza glandele mamare și ulterior cauzează bacterii patogene în laptele matern. Cum tinem sub control gingivita pe parcursul sarcinii? Înlocuiește periuța normală cu una electrică; Dușul bucal ( irrigator bucal); Utilizați ața dentară; Utilizați pastele de dinți pentru gingii sensibile; Folosiți apă de gură dupa fiecare masă; Mergeți la cabinetul medicului stomatolog pentru o igienizare periodică, detartrajul și periajul profesional fiind complet inofensive pentru bebeluș, ci dimpotrivă, chiar indicate în această perioadă. În cazul în care gingivta se manifestă prin durere, o soluție ar fi Dologel, gel gingival. Acesta are efect calmant, antiinflamator, cicatrizant prin extractul din flori de mușețel și rădăcină de valeriană și efect antibacterian, antimicrobian, antiseptic și calmant datorită extractului din propolis.
Reprezentantul companiei Stada, Mihai Petrov, a vorbit despre sindromul eruptiv cutanat la copii. Erupțiile pot avea localizare tipică a bolii dar și formele individuale atipice sunt foarte des întâlnite. Erupţia cutanată este o inflamaţie a pielii. Acestea pot fi determinate de o gamă largă de afecţiuni care variază ca gravitate de la uşoare la grave. Erupţiile diferă foarte mult ca aspect, extindere şi severitate în funcţie de cauză. Ele pot fi de culoare roşie, albă, violetă sau gri şi pot avea aspect plat (macula), de ridicătură (papulă) sau de umflătură. Ele pot apărea ca puncte sau pete sau pe zone extinse. Erupţiile includ şi descuamarea sau exfolierea pielii (zone uscate). Pentru a trata erupțiile cutanate, reprezentantul a recomandat preparatul Psilo-Balsam gel care este un preparat medicamentos ce se aplică cutanat, are în componența sa clorhidratul de difenhidramină, care este un blocant al receptorilor H1- histaminergici. Are acțiune antialergică. Acesta se folosește la arsuri solare şi combustii gr. I, muşcături de insecte, dermatite, eczemă, varicelă, iritaţii alergice ale pielii. Cel de-al doilea preparat recomandat a fost Crema Depantol, care conține Pantenol și Chlorhexidinum bigluconat. Se folosește în tratamentul rănilor cu risc de infectare; în tratamentul rănilor postoperatorii; în tratamentul rănilor infectate, arsurilor, escarelor, abraziunilor, tăieturilor, fisurilor, ulcerelor trofice, erupției cutanate; în tratamentul dermatitelor infectate.
Așa cum este tradiția, la finalul fiecărui eveniment realizat de Odoraș se organizează o tombolă frumoasă cu multe cadouri din partea partenerilor și sponsorilor revistei. Următorul eveniment va avea loc pe data de 9 iunie cu titlul „Odoraș în vizită la Medpark”, pe acest link vă puteți înregistra: https://forms.gle/rencsRowUt8WjGtP9
Decorul nostru minunat a fost realizat de Tatiana Racu (DecoreTa)
Sursa foto: Olga Scorpan
Decor: Tatiana Racu (DecoreTa)