Festivalul Mamelor 19 ianuarie 2024 - prima ediție din an
- 2024-02-08
- 1402
Revista online pentru părinți Odoraș a organizat prima ediție a Festivalului Mamelor din acest an, pe data de 19 ianuarie. La eveniment au fost prezenți mai mulți medici, dar și reprezentanți ai companiilor farmaceutice care au abordat diferite subiecte de interes, atât pentru mămici, cât și pentru cele care urmează să aibă un copil.
Reprezentanta compaiei Nestle, Liliana Savca, medic pediatru a vorbit despre despre rolul alimentației corecte în prevenirea infecțiilor virale. Virozele la copii sunt cele mai des întâlnite afecțiuni. Provocând infecții la nivelul tract respirator superior (nasul și gâtul) și inferior (bronhiile și plămânii). Virușii cei mai des întâlniți în timpul epidemiilor anuale sunt: Rinovirușii, Virusurile gripale, Virusul sincițial respirator(VSR), Enterovirușii. Simptomele virozelor include: Strănut frecvent; Obstrucție nazală și apariția secrețiilor; Febră; Lipsa poftei de mâncare; Dureri în gât; Dureri de cap. Categorii cu risc crescut de complicații severe: Bebelușii cu vârsta de până la un an, în special cei sub 6 luni; Sugarii născuți prematur; Copii mai mici de doi ani cu afecțiuni cardiace congenitale sau boli pulmonare cronice; Copiii cu un sistem imunitar slăbit sau care au tulburări neuromusculare. Cazurile ușoare nu necesită, de obicei, niciun tratament, deoarece organismul se recuperează singur după câteva zile cu includerea multor lichide. Este indicat să se administreze apă de mare în fosele nazale și să fie aspirate secrețiile. In febra se recomanda antipiretice si Vitamine. Sugarii sub șase luni pot necesita o spitalizare pentru monitorizarea respirației și a saturației în oxigen. În cazurile severe, tratamentul poate include îngrijire de susținere. Tratamentul pentru aceste cazuri poate include: Aportul de oxigen cu ajutorul unei măști sau a unui aparat de respirație (ventilator); Administrarea de lichide prin perfuzie intravenoasă; Îndepărtarea mucusului din căile respiratorii (aspirare); Administrarea de medicamente antivirale. Alimentația celor mici este cea mai importantă, mai ales în perioada virozelor, de asta, medical recoamndă NAN OPTIPRO, pentru copiii care sunt la alimentație mixtă sau la alimentație artificială. Acesta conține 2'-fucozilactoză care este o oligozaharida identică structural cu cea mai abundentă din laptele matern, ajută la dezvoltarea florei intestinale și întărirea imunității. L.reuteri, culturi similare cu cele care se gasesc și în Laptele Matern pentru întărirea imunității și dezvoltarea microflorii intestinale. Proteina OPTIPRO, tehnologie specială de optimizare a proteinelor în funcție de vârstă, atât din punct de vedere calitativ, cât și cantitativ. Pentru o creștere și dezvoltare optima.
Reprezentanta companiei Vinamex, Tatiana Alsaliem, medic pediatru a vorbit despre cum evităm răcelile și lupta cu virozele. Virozele respiratorii produc inițial simptome ușoare și duc la o stare general de rău și discomfort. Transmiterea virozelor are loc prin contactul direct cu persoana bolnavă, prin secreții, strănut sau tuse. Virusul pătrunde prin poarta de intrare în organism, se fixează pe mucoasa nasului și faringelui, dezvoltă inflamația, se înmulțește și se reproduce. Organismul răspunde prin formarea răspunsului imun, astfel apare IRVA. Simptomele generale ale IRVA sunt: starea generală alterată, febra 39 – 40 grade, nas înfundat, rinoree seroasă, disfagie, dureri în gât la deglutiție, tuse uscată, iritativă, care ulterior va deveni umedă. Trebuie să ținem cont și de condițiile la domiciliu. Confortul psiho-emoțional este foarte important, temperature în odaie nu trebuie să depășească 20-22 grade, umiditatea 40-60%. Un apel către părinți în cazul IRVA - nu vă grăbiți cu antibioticele, decât doar după AGS, PCR și AGU. Antibioticul nu ajută dacă este infecție virală. Antibioticul nu scade febra. Virozele sunt inevitabile. Doar trecând prin boală, sistemul imun dezvoltă capacitatea de a reacționa, ulterior, la atacuri virale asemănătoare. În cazul copiilor e normal să suporte 6-8 viroze/an. Fiecare episod viral lasă o amprentă în sistemul imunologic, dar mai ales învață organismul să reacționeze. Luptăm cu virozele prin spălarea frecventă a mâinilor, evitarea aglomerațiilor - distanța de 1,5-2 m și măștile de protecție ne pot proteja, chiar dacă nu 100%, menținerea curățeniei - spălarea și dezinfecția jucăriilor, a suprafețelor și a obiectelor din jur, activitate fizică și reducerea stresului, program de odihnă și somn, îmbrăcămintea adecvată, copiii cu IRVA trebuie izolați 5-7 zile - să nu meargă la grădiniță pentru că pot răspândi foarte ușor infecția. Menținerea unui sistem imunitar puternic la fel este foarte important pentru a ne proteja de viroze. Trebuie să avem o dieta echilibrată (fructe, legume, proteine), utilizarea suplimentelor alimentare (Zn, vit. C, vitD), omega 3 și complex de vitamin și minerale. VIUSID® este un preparat ortomolecular cu proprietăți antivirale, imunomodulatoare și hepato-protectoare, conceput pentru a îmbunătăți, într-un mod cât mai fiziologic – răspunsul imunitar al organismului. Conform studiului din Georgia în 2004 la Institutul de Alergologie și Imunologie (2-7 ani) care suportau IRVA frecvente, la administrarea VIUSIDULUI timp de 30 zile s-au îmbunătățit indicii imunologici iar 90% dintre ei nu au avut recidive timp de 7 luni.
Reprezentanta companiei VitaPharm, Rodica Corlat, product manager, vorbit despre suplimentele care ajută copiii să aibă imunitate de fier și copilărie fără răceli. Carențele de vitamine în organism, pot fi o problmeă majoră mai ales pentru copii, în procesul lor de creștere, dezvoltare și mai ales în menținerea imunității, de asta compania VitaPharm recomandă, ZINCIMMUN pentru a se lupta eficient cu deficiturile imunitare. Datorită combinației de Zinc, vitamina C, D3, ZINCIMMUN crește eficiența sistemului imunitar și îl ajută să lupte împotriva virusurilor și bactetriilor. De asemenea, un alt produs recomandat este TUSALIN, care datorită extractului de cimbru, anason, rădăcinii de nalbă și a florilor de tei, ajută la stimularea secreției glandelor bronșice și salivare (activizează formarea mucusului); Îmbunătățește proprietățile reologice (elasticitatea, adezivitatea, reduce viscozitatea secreției bronșice, fluidifică sputa); Intensifică mișcarea peristaltică a bronhiolelor și funcția motorie a epiteliului ciliar al bronhiilor (stimulează și ușurează procesul de expectorare a sputei). Iar cel care suplinește aproape toate carențele din organism este BEBEVIT – alfabetul vitaminelor pentru copii. Se recomandă pentru prevenirea hipovitaminozelor; suplinirea deficitului de vitamin; întărirea imunității și creșterea poftei de mâncare.
Reprezentanta brandului Alma K, Cristina Babii, a făcut o prezentare minuțioasă a produselor. Acestea sunt produse cosmetice concepute doar din: ingrediente naturale, extracte botanice, renumita putere de regenerare, a nămolului, minerale din Marea Moartă. Alma K deține un asortiment variat de produse printre care: Produse pentru îngrijirea tenului; Produse pentru îngrijirea corpului; Produse pentru îngrijirea părului; Protecție solară și produse de îngrijire pentru bărbați. Mineralele de la Marea Moartă oferă o îngrijire deosibită și o curățare blândă. Menține echilibrul natural de hidratare al pielii și îmbunătățește strălucirea naturală.
Așa cum este tradiția, la finalul fiecărui eveniment realizat de Odoraș se organizează o tombolă frumoasă cu multe cadouri din partea partenerilor și sponsorilor revistei.
Sursa foto: Sanda Armash
Decor: DecoreTa