„Nu vă drogați copiii cu telefoane și internet”! Vezi ce alte subiecte interesante s-au discutat la cea mai recentă Șezătoare a Mamelor!
- 2018-03-27
- 4247
Acum că vremea de afară se încălzește, iar numărul bolnavilor este în continuă creștere, revista Odoraș a invitat, săptămâna trecută, mămicile la o nouă Șezătoare unde am discutat în exclusivitate despre gripă, răceală și virușii de sezon.
La cea de-a 4-a ediție a Șezătorii Mamelor din 2018, am reușit să adunăm peste o sută de mămici dornice de a afla lucruri noi și interesante de la specialiști din domeniul sănătății, dar și pe cele care vor cumva să scape de rutina zilnică și să socializeze.
Cel care a dat startul evenimentului a fost directorul executiv al companiei Heel, Corneliu Bîlici. Acesta a vorbit despre componentele indispensabile din trusa medicală a fiecărui părinte, mai ales în perioada când imunitatea copiilor este foarte scăzută și răcesc foarte des.
Tradițional, medici buni au abordat teme de actualitate pentru fiecare părinte. Medicul pediatru-pneumonolog, Ada Negru, a ținut să informeze părinții că virușii pot provoca infecții ca: răceala, gripa, gastroenterita, varicela, herpesul etc. Aceasta le recomandă părinților să facă regulat analizele medicale pentru a se asigura că toți membrii familiei sunt feriți de pericolul îmbolnăvirilor. De asemenea, medicul a menționat în cadrul Șezătorii că răceala nu se tratează cu antibiotice, chiar dacă copilul este răcit și are simptom febril. Potrivit medicului, antibioticele se administrează numai cu prescripția medicului și numai în cazurile când copilul are febră mai mult de 39 de grade, eliminări purulente, dacă analiza de sânge indică un număr ridicat de leucocite etc. Dacă copilul are febra până la 38 de grade C nu se recomandă administrarea preparatelor antipiretice, ci acesta trebuie ținut în casă dezbrăcat, poate doar în chiloței, temperatura aerului trebuie să fie potrivită și să nu uităm de consumul regulat de lichide. Atunci când copilul tușește medicul recomandă administrarea unui preparat expectorant, natural și care nu conține alcool, cum ar fi preparatul HO. În cazul patologiilor oncologice, IRVA sau herpes, medicul recomandă preparatul Viusid, care are efect antiviral și antioxidant și poate fi administrat chiar și copiilor și gravidelor.
Un lucru foarte important menționat de medic, dar care nu ține neapărat de gripă și răceala, este și relația copiilor cu telefonul, calculatorul și alte gadget-uri prezente în casă. Ada Negru avertizează părinții că este destul de grav acest fenomen, și nu trebuie să vă bucurați atunci când copilul de la naștere stă în telefon sau cunoaște tehnologiile mai bine decât dvs. În așa fel părinții își droghează copiii cu telefoane și internet, le afectează imunitatea și sistemul nervos central!
În continuarea subiectului doamnei doctor, reprezentantul medical al companiei Alpen Pharma, Ion Bobu, le-a vorbit mămicilor despre tratamentul și profilaxia infecțiilor respiratorii virale acute. Acesta a recomandat o serie de produse de calitate și foarte eficiente în cazul IRVA.
Pentru a distra părinții și a le oferi o doză de relaxare, i-am avut ca invitați pe copiii din ansamblul de dans modern „Colibri”. Aceștia au încins atmosfera în sală și i-au făcut pe participanți să rămână cu zâmbetul pe buze. În schimb, noi, cei de la Odoraș, le-am oferit cadouri și i-am invitat să mai vină pe la noi și cu alte ocazii.
O temă actuală și des discutată de către mămici este utilizarea nebulizatorului (inhalatorului) pentru tratarea afecțiunilor respiratorii la copii. Multe mame consideră aceste aparate adevărate minuni ale medicinii și pe bună dreptate. Igor Tcaci, reprezentant medical al Dr. Frei Moldova, a vorbit despre tipurile acestora, situațiile când pot și când nu pot fi folosite, regulile de utilizare ș.a. Câteva reguli de utilizare a nebulizatoarelor sunt: le folosim la 1,5 ore după masă, iar după procedură e bine ca timp de o oră să nu se bea și să nu se mănânce nimic; poziția trebuie să fie confortabilă; aparatul să fie bine curățat în prealabil; să nu se folosească infuzii din plante și nici uleiuri eterice, ci doar soluții fiziologice de 3%, apă Borjomi sau medicamente, cum ar fi Fluimutil, Decasai etc., doar cu prescripția medicului.
De multe ori în cazuri de gripă și răceală se întâmplă ca unele persoane să aibă și probleme cu pielea. În acest sens, reprezentanții companiei Polpharma recomandă preparatul Venolife Gel, potrivit în cazul varicelei, tromofilitei, traume ale țesuturilor moi etc.
Cea care a încheiat evenimentul nostru informativ a fost medicul ORL, Lucia Cojocari, venită la invitația companiei Sodimed. Prezența medicului s-a lăsat remarcată din prima și asta deoarece discursul ei a captat atât de mult atenția mămicilor, încât doar „musca se auzeau cum zboară”. Medicul a continuat să vorbească la subiectul general al serii și le-a oferit o serie de sfaturi de preț părinților.
- Simptomul principal al gripei este febra mai mare de 38 de grade și durerile de cap;
- Nu administrați niciodată aspirină în cazul gripei;
- Nu ticsiți copiii cu mâncare, mai ales atunci când sunt bolnavi;
- Dacă febra ține mai multe de 3-4 zile adresați-vă de urgență la pediatru, apoi acesta după necesitate vă va îndruma la un medic ORL;
- Virozele și gripele sunt de responsabilitatea pediatrului, însă complicațiile acestora de responsabilitatea medicului ORL;
- Nu administrați sute de medicamente copiilor;
- Încercați să fiți mai calculați, nu intrați în panică și mergeți la medici competenți care să vă liniștească, nu să vă streseze mai mult;
- Administrați antibiotice doar cu prescripția medicului.
Ca de obicei, toți participanții au primit daruri de la partenerii evenimentului: produse de la Pufies, Molped ș.a. Iar cele mai norocoase mămici au câștigat daruri utile la tombolă. Graviduța cu cel mai mare termen, de peste 40 de săptămâni, a primit o cutie plină cu daruri de la Fundația Edelweiss și de la partenerii evenimentului.
S-a organizat și un târg cu produse hand-made, produse de îngrijire, lumânări din ceară naturală, miere de albini, produse de sănătate ș.a. La pauză, mamele au savurat prăjituri create de Sweet Michelle, cafea Moka și apa OM.
Fotograful care a surprins cele mai frumoase momente este Irina Spinei, iar decorul pentru fotografii a fost realizat de Elena Sclifos – Flowers Decor.
Următorul eveniment va avea loc pe data de 3 aprilie. Amintim că participarea este gratuită, în limita locurilor disponibile și doar în bază de înregistrare. Urmăriți rubrica Evenimente pe pagina Odoraș pentru detalii.
Parteneri: Marimer, Heel, Linex Baby, Polpharma, Dr. Frei, Alpen Pharma, HO, Viusid, Busuioc TV etc.
Sponsori: MAXIKIDS, Pufies, PrimulSens, Mi-e Dor, Nera Plant, Sanosan, Uni Baby, Molped, Camay, MAM&ME, Viorica cosmetic, Laboratorul Inotech, Klorane Bebe, Nurofen etc.
Degustare: MOKA Cafe, Apa OM, Prăjituri Sweet Michelle (Irina Civga Iatenko)
Fotograf: Irina Spinei Photography
Decor: Elena Sclifos - Flowers Decor
Foto: Irina Spinei Photography