Odoraș.

Odoraș.

Eubiotic

5 semne care îți spun dacă copilul tău are intoleranță la lactoză

5 semne care îți spun dacă copilul tău are intoleranță la lactoză

Intoleranța la lactoză este cea mai întâlnită formă de intoleranță alimentară și se traduce prin incapacitatea organismului de a digera zahărul din lapte și din alte produse lactate. Afecțiunea este cauzată de o deficiență de lactază – enzima găsită în mucoasa intestinului subțire, responsabilă de metabolizarea lactozei în intestinul subțire. Astfel, copiii care sunt intoleranți la lactoză nu produc suficientă lactază.

Este ușor pentru un părinte să confunde intoleranța la lactoză cu alergia la lapte deoarece cele două au simptome similare, însă sunt afecțiuni digestive foarte diferite.

Intoleranța la lactoză nu este o boală gravă, ci mai degrabă deranjantă din cauza simptomelor și disconfortului asociate. Afecțiunea nu pune în pericol viața copilului, nu conduce la complicații pe termen lung, însă impune realizarea unor modificări în stilul de viață și, în special, în alimentație.

Cum se manifestă intoleranța la lactoză?

Lactoza este un dizaharid, ceea ce înseamnă că este un zahăr format din două molecule de zaharuri simple - glucoza și galactoza. Pentru că acest zahăr să fie absorbit, el trebuie împărțit de lactază în cele două componente.

La copiii intoleranți la lactoză, activitatea lactazei este ineficientă, ceea ce înseamnă că nu poate digera și absorbi zahărul din lapte și din produse lactate. Nefiind digerat în mod corespunzător, zahărul este fermentat de flora bacteriană normală în intestinul gros. Acest proces de fermentare duce la simptomele sau semnele intoleranței la lactoză.

Recunoaște semnele intoleranței la lactoză la copil:

  • Scaune moi și emisie de gaze, în special după consumul de alimente care conțin cantități mari de lactoză
  • Diaree apoasă cu emisie de gaze
  • Balonare, flatulență, greață
  • Dureri abdominale generalizate și crampe
  • Erupții cutanate și răceli frecvente

Simptomele de intoleranță la lactoză se corelează cu volumul de lactoză ingerat. Cu cât consumă mai multă lactoză, cu atât copilul va manifesta mai multe simptome.

Simptomele pot începe să se manifeste târziu în timpul copilăriei și pot deveni mai evidente la vârsta adultă.

Cum se depistează intoleranța la lactoză?

Diagnosticul de intoleranță la lactoză poate fi confirmat prin efectuarea unuia dintre cele 3 teste de mai jos:

  • Testul de toleranță la lactoză  

I se dă copilului să bea un lichid ce conține o anumită cantitate de lactoza (2g de lactoza/kg corp) și se măsoară nivelul glicemiei de trei ori: la 0, 60 și 120 minute după ingestia lichidului. Dacă glicemia se menține normală și copilul dezvoltă simptomele tipice bolii, se poate deduce că organismul nu a reușit să digere lactoza și că există așadar intoleranță la lactoză.

  • Testul hidrogenului în aerul expirat

Este un test simplu, neinvaziv, superior testului de toleranță la lactoză din punct de vedere al sensibilității și specificității. După o perioadă de repaus digestiv, copilul bea un lichid ce conține lactoza și se măsoară apoi cantitatea de hidrogen din aerul expirat la intervale de 30 minute timp de 3 ore. În mod normal, respirația conține o cantitate relativ mică de hidrogen. Dacă lactoza nu este asimilată, ea fermentează la nivelul intestinului și se elimină o cantitate mai mare de hidrogen.

 

  • Testul genetic

Este o alternativă foarte simplă pentru copil deoarece nu este influențat de momentul recoltării sau de bolile asociate. În plus, copilul nu trebuie să consume lactoză.

Testarea pentru stabilirea diagnosticului de intoleranță la lactoză se face simplu, folosind un test respirator care analizează nivelul de hidrogen din respirație, după consumarea de produse care conțin lactoza. În mod normal, în respirație există o cantitate mică de hidrogen, iar nivelurile crescute indică o digestie improprie a lactozei, putând indica intoleranță la lactoză. La copiii mici și cei la care nu se poate efectua testul respirator, există posibilitatea de a elimina din dietă produsele care conțin lactoza timp de 2 - 4 săptămâni.

Intoleranța la lactoză nu se poate vindeca, însă modificările dietetice pot ajuta copilul să reducă la minimum simptomele neplăcute.

 

„Copilul meu are intoleranță la lactoză. Ce trebuie să fac?”

Copiii intoleranți la lactoză pot consuma în continuare lactoză, în cantități mici, fără a se confrunta cu simptome neplăcute. Acest lucru este destul de sigur, însă este posibil să trebuiască să testezi care este cantitatea de lactoză potrivită.

  • Pentru copii mici cu intoleranță la lactoză există formule de lapte praf fără lactoză. Nu uita însă că formula de soia nu este recomandată copiilor sub șase luni, deoarece conține hormoni care pot interfera cu dezvoltarea fizică și sexuală a copilului.
  • Pentru bebelușii alăptați ai la dispoziție picături pe bază de înlocuitori de lactază, pentru a ajuta organismul să digere lactoza din laptele matern.
  • Pentru mulți copii, intoleranța la lactoză este doar temporară. Este recomandat ca la un interval de câteva săptămâni să reintroduci treptat laptele și produsele lactate în dieta copilului.

Tratamentul este diferențiat în funcție de severitatea simptomelor digestive. Principiile de bază sunt reprezentate de:

  • Reducerea aportului de lactate
  • Suplimentarea alimentației cu alți nutrienți bogați în proteine, calciu și vitamina D
  • Administrarea de suplimente enzimatice

În cazul în care copilul nu tolerează deloc lactoza, medicul pediatru îți poate recomanda un medic dietetician care te poate ajuta să-i oferi copilului toți nutrienții de care are nevoie pentru a se dezvolta sănătos. Atunci când vine vorba de modificări în dieta copilului cu intoleranța la lactoză, acestea sunt similare cu cele recomandate adulților.

Surse de lactoză

Lactoza este un zahăr găsit în produsele alimentare pe care copiii le iubesc - lapte și produse lactate, cum ar fi înghețata și brânzeturile moi. Lista continuă cu produse de patiserie și unele tipuri de pâine, bomboane, sosuri pentru salate, unele cereale pentru micul dejun, amestecuri de clătite și multe altele. Lactoza se găsește și în laptele matern și în formulele de lapte praf.

Mai jos sunt descrise principalele surse de lactoză pe care este posibil să le reduci sau să le elimini complet din alimentația copilului:

Lapte
Este sursa majoră de lactoză. În funcție de severitatea intoleranței la lactoză, copilul va putea să consume:

  • Cantități mici de lapte, dar nu și lapte cu cereale
  • Anumite produse lactate, pe bază de lapte, cum ar fi ciocolată cu lapte, însă în cantități mici
  • Un pahar cu lapte în timpul mesei, și nu independent, deoarece mâncarea îmbunătățește modul în care lactoza este absorbită

Produse lactate

  • Untul, înghețata și brânza pot conține niveluri ridicate de lactoză și ar putea fi eliminate din dieta copilului
  • Brânza tare și iaurtul, care au un conținut scăzut de lactoză, ar putea fi consumate în continuare de copil

Alte alimente și băuturi care conțin lactoză:

  • Sosuri de salată și maioneză
  • Biscuiți
  • Ciocolată
  • Bomboane
  • Prăjituri
  • Unele tipuri de pâine și alte produse de patiserie
  • Unele cereale pentru micul dejun
  • Aluaturi semipreparate pentru clătite și biscuiți
  • Prafuri pentru piure instant și supă instant
  • Unele tipuri de mezeluri, cum ar fi feliile de șuncă

Este important să verifici etichetele tuturor produselor alimentare întrucât laptele sau lactoza sunt adesea ingrediente ascunse. Este posibil ca lactoza să nu fie listată independent, deci caută pe etichetă următoarele ingrediente: lapte, zer, unt și produse lactate, cum ar fi: brânză, unt și smântână. Următoarele ingrediente nu conțin lactoză, deși par că ar conține: acidul lactic, lactat de sodiu și unt de cacao.

Medicamente

Unele medicamente pot conține o cantitate mică de lactoză, deci, înainte de a-i administra copilului un tratament nou, discută cu medicul sau farmacistul.

Reducerea sau eliminarea din dieta copilului a produselor care conțin lactoză poate conduce la un deficit al anumitor vitamine și minerale, crescând riscul de complicații. Trebuie să te asiguri că alimentația copilului este suficient de diversă, astfel încât acesta să beneficieze de toți nutrienții de care are nevoie pentru a se dezvolta sănătos. Este posibil să apelezi la alimente care conțin înlocuitori de lactoză sau suplimente alimentare. Discută cu medicul pediatru înainte de a lua decizii drastice privind alimentația copilului.

Sursa: reginamaria.ro

 

Share:

Articole recomandate